Κυριακή 28 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Λαϊκή οργάνωση για δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία

Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, των ασθενών, των λαϊκών οικογενειών η πάλη για υγεία - κοινωνικό αγαθό κάλεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με πολύμορφες παρεμβάσεις

Λαϊκός ξεσηκωμός για να έχουν όλοι δικαίωμα στην πρόληψη, στις εξετάσεις, στη θεραπεία
Λαϊκός ξεσηκωμός για να έχουν όλοι δικαίωμα στην πρόληψη, στις εξετάσεις, στη θεραπεία
Ο ξεσηκωμός των λαϊκών στρωμάτων, των ίδιων των ασθενών μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, για να έχουν όλοι, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα «ζωής και θανάτου». Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας καλούν τους υγειονομικούς, αλλά και τους ασθενείς και επισκέπτες των δημόσιων νοσοκομείων, να μην αποδεχτούν την αντίληψη ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για εξετάσεις και περίθαλψη, να παλέψουν για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την εξαγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για βδομάδα δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία (22- 28 Νοέμβρη), αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα οι δύο γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος - της ρήξης και της ενσωμάτωσης - που συγκρούονται και στο χώρο της Υγείας. Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ άφησε στο απυρόβλητο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας απ' τη χρηματοδότηση της Υγείας και ενίσχυση των επιχειρηματιών στον κλάδο της Υγείας, ενώ δε φρόντισε για την οργάνωση κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία.

Η Υγεία δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται!

Στιγμιότυπο από παλιότερο αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου Ηρακλείου
Στιγμιότυπο από παλιότερο αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου Ηρακλείου
Την περασμένη Δευτέρα, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) πραγματοποίησε εξόρμηση στο νοσοκομείο, με ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, ασθενείς και επισκέπτες καλώντας τους: «Απαιτήστε μαζί μας: Να μην πληρώνει κανείς στα νοσοκομεία. Να πληρώσει το κράτος! Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου». Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τους ασθενείς ότι «τα νοσοκομεία με την εφαρμογή του νόμου για την "ολοήμερη λειτουργία" και τη νέα μορφή διοίκησης μέσω "Καλλικράτη" θα μετατραπούν πλήρως σε επιχειρήσεις Υγείας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας».

Την απόφαση για το κλείσιμο των Ταμείων του νοσοκομείου στήριξε η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του Κρατικού της Νίκαιας. Τη Δευτέρα και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Αγώνα πήραν μέρος στο κλείσιμο των Ταμείων του νοσοκομείου και μοίρασαν ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ), καλώντας τους ασθενείς να μην πληρώνουν το 3ευρω χαράτσι, ούτε για τις εξετάσεις τους, αφού έχουν πληρώσει για την υγεία τους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων. Οι ασθενείς και επισκέπτες δεν πλήρωσαν εισιτήριο και έκαναν δωρεάν τις εξετάσεις τους, δήλωναν τη στήριξή τους στην κινητοποίηση και διαμαρτύρονταν για την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Ασθενείς κατήγγειλαν ότι τους ζητούσαν να πληρώσουν περίπου 70 ευρώ για βιοχημικές εξετάσεις.

Εξορμήσεις με την ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ και καλώντας τους ασθενείς και εργαζόμενους στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία έγιναν απ' την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ και στο Τζάνειο.

«Τουφεκιά στον αέρα» από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Στην Πάτρα, ασθενείς και επισκέπτες στο νοσοκομείο του Ρίου την περασμένη εβδομάδα, έλεγαν πως δεν μπορούσαν να πληρώσουν για τις απαραίτητες εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη παρέμβαση του ταξικού κινήματος, για έναν άνεργο οικοδόμο, που είχε νοσηλευτεί και του ζητούσαν να πληρώσει τα νοσήλια! Επιπλέον, το ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε κινητοποιήσεις μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, την Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, ανοίγοντας τα πρωινά ιατρεία και έκαναν προσπάθεια να ανοίξουν και τα απογευματινά, αλλά χωρίς συμπαραστάτη από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, η ΔΗΠΑΚ ανέδειξε το αίτημα, να εξετάζονται όλοι και να μην πληρώνει κανείς εισιτήριο ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στα κέντρα υγείας και στην κατεύθυνση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας. Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) δεν πήρε θέση υπέρ αυτής της θέσης και μάλιστα δεν την έθεσαν καν προς ψήφιση!

Επιπλέον, η ΔΗΠΑΚ τόνισε πως το ζητούμενο είναι η καλή οργάνωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων και πως αυτή η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Αντ' αυτού, κύλησε αυτή η βδομάδα χωρίς οργάνωση, κι ενώ βρήκε ανταπόκριση από το ιατρικό προσωπικό, κατέληξε σαν μια «τουφεκιά στον αέρα» και έδωσε πάτημα σε συντεχνιακές λογικές. Χαρακτηριστικά, μια μεμονωμένη μειοψηφία γιατρών που «τα τσεπώνουν» από τα απογευματινά ιατρεία, απειλούσαν ότι δε θα εξετάζουν ασθενείς, αν δεν ικανοποιηθεί το συντεχνιακό τους αίτημα να πληρώνονται από τον ιδρώτα των εργαζομένων! Συγκεκριμένα ζητούν να συνεχίσουν να πληρώνονται το 60% της επίσκεψης.

Μεγάλη η ανταπόκριση των λαϊκών στρωμάτων

Στη Ρόδο την περασμένη βδομάδα, γιατροί και νοσηλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου του νοσοκομείου και εξέταζαν όλους, χωρίς εισιτήριο ή άλλα χαράτσια. Την Παρασκευή κλιμάκιο του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου και κάποιους γιατρούς και τους κάλεσαν να καταργήσουν στην πράξη το 3ευρω εισιτήριο και να εξετάζονται όλοι οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι. Είναι γενική παραδοχή ότι οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οικοδόμοι στο νησί, θα υποφέρουν πολύ, δεν θα έχουν κανένα στήριγμα. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά, ενώ από την πλευρά των γιατρών αναδείχθηκαν και οι εγκληματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Ρόδου.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) την Παρασκευή από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και της Ενωσης συνταξιούχων ΙΚΑ σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στα ταμεία και δεν επέτρεψαν να πληρώσει κανείς στο νοσοκομείο.

Επίσης, μοιράζοντας σχετικό υλικό ενημέρωσαν τους ασθενείς, επισκέπτες και εργαζόμενους για το χτύπημα που δέχεται το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην Υγεία, με την εμπορευματοποίηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ήταν μεγάλη.

«Μπλόκο» στα χαράτσια

Να μπλοκάρει - όποτε και αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί - την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη να επιβάλει εισιτήριο 3 ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία, έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, μετά από δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία των γιατρών, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ασθενείς στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 30% ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της υπεράσπισης του δικαιώματος όλων στη δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, στις αρχές του Οκτώβρη στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας το γεγονός ότι το ΙΚΑ, χαρακτηρίζοντας ως «εξετάσεις υψηλού κόστους» το τεστ «Παπανικολάου» και τη μαστογραφία, στέλνει τις γυναίκες στο νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο, όπου πρέπει να πληρώσουν για το ΠΑΠ ΤΕΣΤ 14,70 ευρώ και για μαστογραφία 19 ευρώ. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να μην πληρώνει κανένας ασθενής και εμπόδισαν για δύο ώρες να πληρωθούν οι προληπτικές εξετάσεις στο Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου.

Με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Δράμας, η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ «άνοιξε» τα ταμεία του νοσοκομείου και κατήγγειλε την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας στο όνομα δήθεν των ελλειμμάτων.


Ν. - Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ