Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπλέει απόλυτα με το «νέο» μνημόνιο

Επικαλείται τις συστάσεις της τρόικας για να δικαιώσει την «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας

Η πάλη για την κατάργηση του μνημονίου περνάει μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου
Η πάλη για την κατάργηση του μνημονίου περνάει μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου
Την έμπρακτη και πλήρη σύμπλευση στην ταχεία προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών επιβεβαίωσε πανηγυρικά για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΝΔ, εκφράζοντας, έμμεσα πλην σαφώς, την υποστήριξή της στις αντιλαϊκές ανατροπές που περιλαμβάνονται στο «νέο» μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.

Στις δηλώσεις που έκαναν χτες τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική αναφορά στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δείχνοντας έμπρακτα τη συναίνεση στην υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρηγίλλης δεν έβγαλε «κιχ» για τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές που εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, που περιλαμβάνουν από απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Στην πραγματικότητα, οι «10 προκλήσεις», που πρότεινε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνουν τη δέσμη μέτρων που εδώ και καιρό η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζει ως «εναλλακτική λύση» στο μνημόνιο. Εξάλλου, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, στην πρόσφατη συνάντησή του με την τρόικα, είχε αναφέρει ότι ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τις «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εντός και εκτός του μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Ρηγίλλης δεν εκδόθηκε χτες καμία ανακοίνωση για το νέο μνημόνιο, ενώ η κριτική που ασκήθηκε από τα στελέχη της ΝΔ επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένους δείκτες (υστέρηση των εσόδων, μείωση ελλείμματος), απλά και μόνο για να αναδείξει την «αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής» και να ασκήσει πίεση για την ανάγκη νέων μέτρων.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής ο τομεάρχης Οικονομίας Θ. Καράογλου επικαλέστηκε την αξιολόγηση της τρόικας για να δικαιώσει την άσφαιρη κριτική που ασκεί το κόμμα του. «Αυτό που φωνάζουμε εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, το επιβεβαιώνουν πλέον και οι επιτελείς της ΕΕ και του ΔΝΤ», δήλωσε με αφορμή τις επισημάνσεις και τα νέα μέτρα που προτείνει η τρόικα για την υστέρηση των εσόδων.

Ο ίδιος μάλιστα αντιτάχθηκε στην έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, κλίμα εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου.

Εσωκομματική αναταραχή

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ έχει ξεσπάσει νέα εσωκομματική αναταραχή, καθώς η δημιουργία του νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη έφερε στην επιφάνεια τις υποβόσκουσες εσωκομματικές αντιθέσεις. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης και ελεγχόμενης διάσπασης», μέσω σταδιακών αποχωρήσεων γαλάζιων βουλευτών που πρόσκεινται στην πρώην υπουργό.

Προκειμένου να προλάβει ανεπιθύμητες εξελίξεις ο Α. Σαμαράς προχώρησε χτες σε διαγραφή του βουλευτή Λ. Αυγενάκη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Αφορμή για την αποπομπή του βουλευτή Ηρακλείου αποτέλεσε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, στην οποία εκφράστηκε με θετικό τρόπο για το νέο κόμμα, λέγοντας ότι «φέρνει ένα άρωμα ρεαλισμού, το οποίο πιθανόν να έχει ανάγκη η χώρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ