Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Στο απυρόβλητο η εμπορευματοποίηση της γης

Ο μεταξύ τους καυγάς στη Βουλή εστίασε στη δημιουργία εντυπώσεων για να σκεπαστεί η πολιτική συνενοχή τους

Το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τις αξιώσεις της Μονής για τη λίμνη Βιστονίδα και η ΝΔ ολοκλήρωσε τις ανταλλαγές. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα και παραδίδουν στους ιδιώτες περιουσία του λαού

MotionTeam

Το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε τις αξιώσεις της Μονής για τη λίμνη Βιστονίδα και η ΝΔ ολοκλήρωσε τις ανταλλαγές. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα και παραδίδουν στους ιδιώτες περιουσία του λαού
Με μυστική ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Α. Κοντό, Ε. Μπασιάκο και Π. Δούκα, ενώ απέρριψε το αίτημα για παραπομπή των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη. Από την ψηφοφορία απείχαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, οι τρεις πρώην υπουργοί παραπέμπονται για το αδίκημα της απιστίας, ο Α. Κοντός με 155 ψήφους, ο Ε. Μπασιάκος με 162 ψήφους και ο Π. Δούκας με 156 ψήφους. Η Βουλή απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (διαθέτει 157 βουλευτές και ψήφισαν όλοι) για παραπομπή των τριών πρώην υπουργών για το επιπλέον αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της παράβασης καθήκοντος.

Υπέρ της παραπομπής του Θ. Ρουσόπουλου ψήφισαν 131 βουλευτές και υπέρ της παραπομπής του Γ. Βουλγαράκη 104. Η πρόταση απορρίφθηκε αφού χρειάζονταν τουλάχιστον 151 ψήφοι. Το ΚΚΕ ζήτησε και ψήφισε υπέρ της παραπομπής των Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, για το αδίκημα της απιστίας. Οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ θα παραπεμφθούν πλέον σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν στη συνέχεια θα τους παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο ή αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο «περί ευθύνης υπουργών» τα ποινικά αδικήματα υπουργών παραγράφονται όταν περάσουν πέντε χρόνια από την τέλεση του αδικήματος. Επίσης, παραγράφονται εάν η επόμενη Βουλή από εκείνη κατά την οποία τελέστηκαν τα αδικήματα δεν κινήσει τη σχετική διαδικασία μέσα στις δύο πρώτες συνόδους της (τα πρώτα δύο χρόνια). Δηλαδή, εάν κάποια αδικήματα έγιναν μέχρι το 2007, έπρεπε η επόμενη Βουλή να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι το 2009.

Να αλλάξει ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών»

Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την απόδοση ευθυνών σε υπουργούς χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις. Προτείνει να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή αδικημάτων, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Ζητά ακόμα η λήψη απόφασης για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτικής) και άσκηση της ποινικής δίωξης να μην εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 τουλάχιστον βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, ούτε προανακριτική γίνεται, ούτε ασκείται ποινική δίωξη.

Το ΚΚΕ προτείνει ακόμα να δρομολογηθούν αλλαγές ώστε η διενέργεια προανακριτικής εξέτασης να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον συγκεντρώσει κατά τη σχετική ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών, για παράδειγμα 100, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη. Το επιχείρημα ότι έτσι ανατρέπεται δήθεν η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί, γιατί ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει τη διενέργεια της έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Προτείνει, επίσης, η διενέργεια της προανακριτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό να αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Πολλά «Βατοπέδια» στο μνημόνιο

Κατά την προχτεσινή συζήτηση για το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου οι ομιλητές του ΚΚΕ ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησαν να σταματήσει η εκποίηση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης, η οποία αποτελεί τη μήτρα των σκανδάλων. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μια διαρκής πολιτική όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προβλέπεται με σαφήνεια και στο μνημόνιο που συνυπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση με την τρόικα.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, αρμόδιοι υπουργοί, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, ύψους 300 δισ. ευρώ περίπου, διατυπώνουν προτάσεις για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ενώ ανάλογες ορέξεις ανοίγει και ο νόμος για το «fast track».

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε σχετικά: «Στο κείμενο του μνημονίου έχουν κοστολογηθεί τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εθνική περιουσία της χώρας ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Πολύ λίγο κοστολογούν την εθνική περιουσία και ταυτόχρονα προτείνουν την πώληση όσο γίνεται περισσότερων στοιχείων αυτής της περιουσίας. Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απογραφεί και στο μνημόνιο.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να πουληθεί και να μην εκχωρηθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Αυτός ο πλούτος δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και κανένας, καμία κυβέρνηση, καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να την πουλήσει ή να την εκχωρήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμφυτες με τον καπιταλισμό οι μίζες και η διαπλοκή(7/6/2011)
Οριστική παύση της δίωξης σε πρώην υπουργούς(9/2/2011)
Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε το ΚΚΕ(25/6/2009)
Αποπροσανατολιστική «αντιπαράθεση»(24/10/2008)
Στη Βουλή η δικογραφία της υπόθεσης Βατοπεδίου(23/10/2008)
Η κορυφή του παγόβουνου γύρω από τη διασπάθιση δημόσιας γης(18/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org