Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθούν οι τιμές στα αγροτικά εφόδια

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τις μεγάλες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και τα καύσιμα που προορίζονται για τους αγρότες, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.

Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης και η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και πρόσφατα στα λιπάσματα, έχουν εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους αγροτικών εφοδίων και μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση στη μικρομεσαία αγροτιά.

Ενώ το κόστος παραγωγής για τους αγροκτηνοτρόφους ανεβαίνει, οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα μειώνονται. Στα λιγοστά προϊόντα που η τιμή παραγωγού έχει ανέβει, όπως στο μπαμπάκι, οι θεομηνίες και η ασθένεια του «πράσινου σκουληκιού» μείωσαν δραματικά την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Η δημιουργία παρατηρητηρίου των τιμών στα αγροτικά εφόδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά αποτελεί ένα όργανο αναποτελεσματικό, διακοσμητικό, που εμπαίζει προκλητικά τους αγρότες. Αφού η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ, που σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συνέβαλαν ώστε να αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα κατά 31% και του αγροτικού κόστους παραγωγής για το δωδεκάμηνο Ιούλης 2009 - Ιούλης 2010 κατά 3,8%.

Εξάλλου, με το παρατηρητήριο αγροτικών εφοδίων απλά και μόνο θα βλέπει η κυβέρνηση την ανηφόρα στις τιμές χωρίς να παρεμβαίνει για τη μείωσή τους, αφού στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων. Ετσι το κόστος παραγωγής για την αγροτιά δεν πρόκειται να μειωθεί. Ούτε επίσης οι αγροτικές τιμές παραγωγού θα αυξηθούν, για να δίνουν βιώσιμο εισόδημα στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Αν γνωρίζουν τις πρόσφατες αυθαίρετες αυξήσεις στα λιπάσματα;
  • Τι ουσιαστικά μέτρα θα πάρουν για τη μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων και συνολικά του κόστους παραγωγής, για να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι από την εκμετάλλευση των βιομηχάνων αγροτικών εφοδίων;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους για αναπλήρωση εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής(2023-01-19 00:00:00.0)
Μέτρα στήριξης απαιτούν οι βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγοί(2022-04-20 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα με μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο(2022-03-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στις 5 του Φλεβάρη(2013-01-25 00:00:00.0)
Το κόστος ...τραβάει την ανηφόρα(2007-09-20 00:00:00.0)
Συγκεκριμένη κοροϊδία με το κόστος(1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ