Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2010
Σε δεκάδες ακόμα πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Την απόφασή τους να κρατήσουν ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούενοι ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές, μέσα από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με κατεύθυνση τα προξενεία των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή διαβάστηκε το ψήφισμα του ΣΦΕΑ, που διοργάνωσε το φετινό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, ξεκίνησε τη μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας τη θέση του κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΚΚΕ, αλλά του ΜΑΣ και των Επιτροπών Αγώνα των σχολών, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, των Συλλόγων Σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, των ταξικών συνδικάτων.

Μέσα από τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, όλα όσα εξακολουθούν και σήμερα να περιέχονται στο σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Και διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν την πορεία σύγκρουσης και ρήξης για την ανατροπή της πολιτικής που βάζει στο γύψο τα δικαιώματά τους, βροντοφωνάζοντας «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό. Με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Eurokinissi

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις με οργανωτές το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης και αντιστασιακές οργανώσεις.

Ιδιαίτερο παλμό είχε η εκδήλωση στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Στην κεντρική πλατεία έγινε συγκέντρωση και μίλησε εκπρόσωπος του ΜΑΣ. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή νεολαίας στην Αλεξανδρούπολη. Με ξεχωριστό παλμό έγινε και η συγκέντρωση και πορεία στην Καβάλα, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων της πόλης. Στην Ξάνθη οι διαδηλωτές στην πορεία τους πέρασαν μπροστά από τα στρατόπεδα της πόλης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝατοικά συνθήματα. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με ομιλίες και συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Παρ' όλο που έβρεχε καταρρακτωδώς κανονικά έγιναν συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφανιών σε Σέρρες και Δράμα. Πορείες έγιναν ακόμη σε Κοζάνη, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε στην Πάτρα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Με μεγάλα αγωνιστικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, τίμησε ο λαός της περιοχής την επέτειο. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την απόκρουση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι πορείες στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ξεκίνησαν από το μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου και με βροχή από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στην Κέρκυρα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δυναμικές πορείες έγιναν σε Αγρίνιο, Αρτα, Ηγουμενίτσα και συγκεντρώσεις σε Πρέβεζα και Λευκάδα.

Με τις πιο μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν την επέτειο στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στα Λιοντάρια και ακολούθησε πορεία με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Συγκεντρώσεις και πορείες μαζικές είχαμε επίσης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ