Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Στην επόμενη φάση περνάει ο πόλεμος στον λαό

Εκβιασμοί και απειλές με τα ληστρικά δάνεια. Στα 13 δισ. ευρώ τα αντιλαϊκά πακέτα που φέρνουν με τον προϋπολογισμό για το 2011

Η κυβέρνηση οξύνει τον πόλεμο που κήρυξε στο λαό. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, για να βγουν νικητές οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Η κυβέρνηση οξύνει τον πόλεμο που κήρυξε στο λαό. Η απάντηση πρέπει να είναι ενιαία και ταξική, για να βγουν νικητές οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Με την αναμενόμενη για σήμερα κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, ξεκινά η επόμενη φάση του αντιλαϊκού πολέμου που έχει κηρύξει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

Με το πιστόλι στον κρόταφο, με εκβιασμούς, απειλές και ψευτοδιλήμματα, σε απόλυτη συμπαιγνία μεταξύ τους και με απόλυτο εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά στρώματα, ανεβάζουν τον πήχη στο ζενίθ, ξετυλίγουν τα ήδη συμφωνημένα μαζί και τα φρέσκα πακέτα ύψους 13 δισ. ευρώ, ζεστό χρήμα που σκοπεύουν να μαζέψουν από το χειμαζόμενο λαό, προκειμένου στη συνέχεια να το προσφέρουν αμανάτι στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Οι τελικές αποφάσεις έχουν κλειδώσει στις αλλεπάλληλες συσκέψεις τους, οριστικοποιήθηκαν και στις Βρυξέλλες στα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Εκοφίν και επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά χτες στην επιτελική σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος με τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.

Η επόμενη φάση της επίθεσης θα είναι σαρωτική και άμεση, αν ο λαός δεν ορθώσει ισχυρά εμπόδια. Χαρακτηριστικό της πρεμούρας τους να σακατέψουν τα λαϊκά στρώματα, είναι και το γεγονός ότι εγκατέλειψαν πριν καν τον εφεύρουν τον ελιγμό ότι τα επιπλέον μέτρα θα καταμεριστούν σε δύο χρόνια, για να γλιτώσουν τη λαϊκή οργή. «Ποτέ δεν είπαμε ότι θα επιμερίσουμε το έλλειμμα σε δύο χρόνια», παραδέχονται τώρα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Μέσα στο 2011, και αυτό θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό, φορτώνονται στα λαό τα 9,1 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αποφασιστεί με το μνημόνιό τους και ακόμη 3,5 με 4 δισ. ευρώ που τους «ξέμειναν» από το 2010, από τις «αστοχίες» στη συγκέντρωση εσόδων εξαιτίας της κάθετης πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, όπως και από το όργιο κοπτοραπτικής με τα εμφανιζόμενα ελλείμματα. Ο πήχης δηλαδή ανεβαίνει κατακόρυφα στα 13 δισ. ευρώ, ποσό που κάνει τα μέτρα που πήραν από φέτος (2010) να φαντάζουν ως απλές τροχιοδεικτικές βολές.

Παιχνίδια προπαγάνδας με την τρίτη δόση

Στο μεταξύ, σε διαδικαστικά ζητήματα αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών την εκταμίευση της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ) από τα συνολικά δάνεια (110 δισ. ευρώ) των «μηχανισμών στήριξης» στην πλουτοκρατία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκταμίευση θα γίνει το Γενάρη του 2011 (αντί για το Δεκέμβρη φέτος) και η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα στο Δεκέμβρη με βάση την «αξιολόγηση» της μέχρι τώρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε κάθε τόνο επισημαίνουν ότι «αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι, η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην αναβολή που πήραν οι επισκέψεις και συναντήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας, για τη διευκόλυνση των τότε κυβερνητικών μεθοδεύσεων μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κομμάτι της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ (2,5 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 2010. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι το πρόβλημά τους δε βρίσκεται στην εκταμίευση της δόσης, αλλά στη διαμόρφωση ψεύτικων διλημμάτων και κυνικών εκβιασμών απέναντι στο λαό, προκειμένου να περάσουν τα απάνθρωπα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν χτες τα επιτελεία της ΕΕ. Ο κοινοτικός Επίτροπος Ο. Ρεν «παρατήρησε σύγχυση στα ρεπορτάζ που αφορούν την τρίτη δόση», προσθέτοντας ότι η «εκταμίευση ήταν προγραμματισμένη για το Γενάρη και άρα δεν υπάρχει καθυστέρηση». Για την ιστορία να σημειωθεί ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, όπως και με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις 4 Οκτώβρη 2010, η εκταμίευση ήταν για το Νοέμβρη...

Εύσημα και συστάσεις

«Σε καλό δρόμο» βρίσκεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την επίσημη κοινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ. Καλοδέχονται και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του «ελλείμματος» στα 17 δισ. ευρώ για το 2011, που είναι αποτέλεσμα της παραπέρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Η ανακοίνωση από το Γιούρογκρουπ δίνει έμφαση στα «πρόσθετα μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2011», που στη συνέχεια θα αποτυπωθούν και στο «αναθεωρημένο μνημόνιο», δηλαδή στη δεύτερη στη σειρά «επικαιροποίηση» της μεταξύ τους συμφωνίας.

Η «επικαιροποίηση» έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής και μεγαλύτερης φτώχειας για το λαό και περιγράφεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν: «Μειώσεις δαπανών, επιτάχυνση και εμβάθυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τον τομέα της φορολογίας, των αγορών εργασίας, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια διοίκηση». Πρόκειται δηλαδή για πολιτική που έρχεται να τσακίσει ολόκληρη τη γκάμα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org