Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ
Τέλος στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών

Εγκύκλιος ενημερώνει ότι θα λειτουργήσουν τα τμήματα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς μαθητών

Το μπαλάκι για την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, πετά τώρα στους γονείς των μαθητών το υπουργείο Παιδείας, σε μια ακόμα επίδειξη της κατάντιας της Παιδείας του «μνημονίου». Ο λόγος, για την εγκύκλιο με θέμα «ενημέρωση σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ - ΕΤΑΔ» (τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης) και με την οποία το υπουργείο δηλώνει ότι «προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας, το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος τα Τμήματα εκείνα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (την ευθύνη της οποίας έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Οι διευθυντές των σχολείων όπου υπάρχουν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων και Λυκείων καλούνται να ζητήσουν από τους γονείς των μαθητών να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση για τη μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς και ότι επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της φοίτησης του εγγεγραμμένου μαθητή στο αντίστοιχο Αθλημα.

Με απλά λόγια, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν εξασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών οι οποίοι ή θα πρέπει να ξανασκεφτούν την επιλογή να φοιτήσουν σε αθλητικό σχολείο ή να... αγγαρευτούν οι γονείς, με σημαντική οικονομική - και όχι μόνο - επιβάρυνσή τους. Σημειώνεται ότι οι μαθητές των αθλητικών σχολείων, πέρα από τη μετάβαση από και προς το σχολείο τους, χρειάζεται να μετακινούνται και σε αθλητικούς χώρους για προπόνηση, μια ανάγκη που δεν καλύπτεται στις εγκαταστάσεις του σχολείου όπου υπάρχουν και κίνδυνοι για τους μαθητές (π.χ. με την προπόνηση σε τσιμεντένιο προαύλιο).

Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των τμημάτων αθλητικής διευκόλυνσης από την έναρξη της σχολικής χρονιάς προκάλεσε τις αντιδράσεις γονιών και μαθητών και η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Επιβεβαιώνει ότι το ανταποδοτικό, διαλυμένο σχολείο του λιγότερου κόστους, με την «ενεργό συμμετοχή» των γονιών (που εδώ πρέπει να βρουν τρόπο να στείλουν τα παιδιά τους για μάθημα), είναι ήδη εδώ, αναγκασμένο να βρει μόνο του πώς θα λειτουργήσει. Αλλωστε, το υπουργείο με την ίδια εγκύκλιο προτρέπει: «μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς - εάν υπάρχουν - σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org