Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο νότο

ΣΑΝΑ'Α.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των τριών μεγαλύτερων πόλεων του νότου, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του ηγέτη της μεγαλύτερης αυτονομιστικής οργάνωσης. Ο Χασάν Μπαμούμ, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για ένα Ειρηνικό Νότιο Κίνημα, συνελήφθη, την Τετάρτη, χωρίς να ανακοινωθεί ο λόγος. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υεμενίτικες αρχές προκαλούν το αυτονομιστικό κίνημα, καθώς έχουν, επανειλημμένως, προσπαθήσει να ταυτίσουν τους αυτονομιστές με ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες που υποστηρίζουν την «αλ Κάιντα», προκειμένου να υποσκάψουν τα αιτήματά του.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Ντάλεχ, Χαμπιλάιν και Λόντερ. Στην πρώτη τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, καθώς το πλήθος προσπάθησε να φτάσει μέχρι τη φυλακή όπου φέρεται να κρατείται ο Μπαμούμ. Σε άλλο σημείο, άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά στρατιωτικού αυτοκινήτου τραυματίζοντας τέσσερις στρατιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Υεμένη ήταν Λαϊκή Δημοκρατία, μέχρι το 1990, οπότε υπέγραψε συνθήκη ένωσης με το βόρειο, κατά κύριο λόγο, ισλαμιστικό τμήμα. Μια πρώτη ένοπλη προσπάθεια απόσχισης έληξε ανεπιτυχώς και αιματηρώς το 1994. Ο πληθυσμός του νότου καταγγέλλει ότι υφίσταται σοβαρές διακρίσεις καθώς έχει εκδιωχθεί από κάθε δημόσια υπηρεσία, έχει υποστεί καθίζηση το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημά του και ότι έχει υποχρεωθεί, διά της βίας, ν' αποδεχτεί αυστηρές θρησκευτικές συνήθειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ