Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Δυνατό ΚΚΕ δυνατός λαός

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, με εργαζόμενους του εργοστασίου «ΚΡΙ ΚΡΙ» στις Σέρρες
Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, με εργαζόμενους του εργοστασίου «ΚΡΙ ΚΡΙ» στις Σέρρες
Μέρα της κάλπης η σημερινή και η ψήφος των απλών ανθρώπων του μόχθου μπορεί να γίνει προσδοκία για καλύτερες μέρες, αν σημαδέψει σωστά. Η ψήφος σήμερα έχει αποφασιστική σημασία. Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις, με βασικό κριτήριο τη ζωή τους, τα συμφέροντά τους, την επιδίωξη να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, στις οποίες θέλουν να ζήσουν. Να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους, με βάση τα συμφέροντά τους. Που η πραγματοποίησή τους εξαρτάται από την πολιτική και την εξουσία που την εφαρμόζει. Μπορεί να μην κρίνεται η λαϊκή εξουσία στην κάλπη. Κρίνεται, όμως, ο συσχετισμός δύναμης, η συμβολή στη δημιουργία προϋποθέσεων για την αντεπίθεση στην προοπτική της ρήξης, για να μπουν οι βάσεις να ανοίξει ο άλλος δρόμος που έχει ανάγκη ο λαός ενάντια στα μονοπώλια, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ο λαός, λοιπόν, μπορεί και πρέπει με εμπιστοσύνη στη δύναμή του να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, που δε θα χωρά παρερμηνείες και καπήλευση από τα κόμματα που μιλούν στο όνομά του και δρουν ενάντιά του. Γι' αυτό λέμε, είναι ώρα ευθύνης.

Οι άνθρωποι του μόχθου να πάνε στην κάλπη με ψηλά το κεφάλι, να μη φοβηθούν. Να κάνουν το βήμα τώρα, με το βλέμμα στο αύριο. Πρέπει και μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή κατεύθυνσης των εξελίξεων προς όφελός τους αν σωστά ψηφίσουν.

Ο Θανάσης Παφίλης συζητά με εργαζόμενους της ΕΘΕΛ, στα πλαίσια περιοδείας του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη
Ο Θανάσης Παφίλης συζητά με εργαζόμενους της ΕΘΕΛ, στα πλαίσια περιοδείας του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη
Το δίλημμα που έβαλε το ΠΑΣΟΚ: ή ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία, αποσταθεροποίηση και εκλογές είναι πραγματικό δίλημμα μόνο για την πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν. Αυτοί πραγματικά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αν ο λαός τους γυρίσει την πλάτη και ενισχύσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το ΚΚΕ. Για τους εργαζόμενους όμως και τα λαϊκά στρώματα το δίλημμα είναι πλαστό, δεν αφορά τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να σταθεροποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική, ως προσπάθεια διάσωσης των εργαζομένων, ενώ πρόκειται για την ανάγκη προφύλαξης των κερδών των μονοπωλίων. Με το ψέμα, το φόβο, την απειλή της τιμωρίας και της καταστροφής προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων. Τα διλήμματα που θέτει το ΚΚΕ έχουν στόχο τη λαϊκή αφύπνιση, τον απεγκλωβισμό και τη χειραφέτηση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, την ενίσχυση της αγωνιστικής δράσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Στηρίζονται στην καθημερινή εμπειρία του λαού και όχι στο φόβο.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο, λίγες μέρες μετά το εκβιαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για αποσταθεροποίηση και εκλογές, να εμφανίζεται η «τρομοκρατία» με τα περίφημα πακέτα, που ταξίδευαν στην Ελλάδα, στις πρεσβείες και στην Ευρώπη. Στόχος είναι η υποκλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού. Ο λαός σήμερα δεν πρέπει να ξεχάσει τι έχει πάθει, τι τον περιμένει. Η σταθερότητα, η δημοκρατία, η πρόοδος, η αγωνιστικότητα και η λεβεντιά βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του λαού, που δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα.

Κατάμεστο το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, κατά την κεντρική προεκλογκή συγκέντρωση στη βόρεια Ελλάδα

MotionTeam

Κατάμεστο το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, κατά την κεντρική προεκλογκή συγκέντρωση στη βόρεια Ελλάδα
Το ΠΑΣΟΚ εννοεί αποσταθεροποίηση την καταδίκη της πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό. Οταν ο λαός θέλει να ζήσει καλύτερα, για την κυβέρνηση, για το ΠΑΣΟΚ είναι αποσταθεροποίηση. Και μόνο αυτή η αντίληψη που είναι αντιδραστική, πρέπει να καταψηφιστεί.

Σταθερότητα για το λαό είναι να βγει ο ίδιος παντοδύναμος στο προσκήνιο των εξελίξεων με την ψήφο και τους αγώνες. Η πάλη για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, για την κυβέρνηση είναι αποσταθεροποίηση. Σταθερότητα για το λαό είναι να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δημόσιες και δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, κ.λπ. Σταθερότητα για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του, και αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη του ταξικού κινήματος.

Τώρα υπάρχει πείρα. Να στηριχτούν στο ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του ολόκληρη την τελευταία 20ετία, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μήτρα όλων των αρνητικών συνεπειών στη δουλειά και τη ζωή της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας, όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαν για παράδεισο, μέχρι την εκτίμηση, από το 2008 ακόμη, για την κρίση ως κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών και ότι θα την πληρώσει ο λαός. Οι εκτιμήσεις του αμέσως μετά τις εκλογές ότι έρχεται αντιλαϊκός πόλεμος από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επαληθεύτηκαν.

«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι γύρω από το Πεδίον του Αρεως στην κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη
«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι γύρω από το Πεδίον του Αρεως στην κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη
Το ΚΚΕ, τη δύναμη που του έδωσε έως τώρα ο λαός την έκανε, μαζί με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, το μεγαλύτερο εμπόδιο καθυστέρησης των αντεργατικών αντιλαϊκών αλλαγών, που τώρα έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας και θα συνεχίζονται όσο δε δυναμώνει αυτό το λαϊκό μέτωπο αντίστασης.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει πολιτική θέληση να εμποδίσουμε κυβέρνηση - κράτος να συνεχίζουν τη λαίλαπα. Σημαίνει μεγαλύτερα εμπόδια και μέσα από τα τοπικά κρατικά όργανα να εφαρμόζουν πολιτική υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει μεγαλύτερα εμπόδια στα σχέδια που απεργάζονται για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να χειραγωγούν πιο εύκολα το λαό. Συμμαχικές κυβερνήσεις πουθενά δεν έβαλαν φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. Ηταν κολυμπήθρες του Σιλωάμ στην πολιτική των μονοπωλίων για να εφαρμόζεται πιο εύκολα. Ο λαός έχασε. Θυμηθείτε το δημοψήφισμα στην Ιταλία που επέβαλε η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι και αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Απέτρεψε την κρίση; Απέτρεψε μέτρα ανάλογα αυτών του μνημονίου στη χώρα μας; Μήπως και εκεί χωρίς μνημόνιο δεν εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα όπως και στη Γαλλία;

Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει δυναμική, προοπτική, σημαίνει να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής. Το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί. Ξέρει να οργανώνει το λαό. Δεν το βάζουν στο χέρι. Εχει πολιτική συμμαχιών που εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρών επιχειρηματιών και της φτωχής αγροτιάς με εξειδίκευση στις γυναίκες και στη νεολαία. Εχει πολιτική συμμαχιών που στηρίζεται σε στέρεη βάση, σε φερεγγυότητα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για συμμαχίες προσωρινές και πρόχειρες με στελέχη που κάνουν πηγαινέλα. Το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί. Να δυναμώσει το ΚΚΕ.


Η ψήφος στις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ θα βοηθήσει ώστε να τρομάξουν αυτοί που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν, που τον καταδικάζουν στην ανέχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στην αγωνία για το αύριο, δηλαδή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι άλλοι του «ευρωμονόδρομου», αφού θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι. Θα αναπτερώσει το ηθικό του, θα αναζωπυρώσει την ελπίδα, θα «φυσήξει» έναν αναζωογονητικό άνεμο στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Κι αυτό γιατί θα καταγράψει τη διάθεση των ανθρώπων του μόχθου να αντιπαλέψουν όσους αποδεδειγμένα δρουν για συμφέροντα εχθρικά προς τα δικά του.

Το μήνυμα της ψήφου στο ΚΚΕ θα είναι καθαρό και ξάστερο. Οπως καθαρό είναι για το ΚΚΕ ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα κάνουν το βήμα, να ρίξουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν θα το κάνουν γιατί συμφωνούν στο 100% με την ιδεολογία του ΚΚΕ.

Δεν είναι ψήφος που προϋποθέτει ή που εκφράζει πλήρη ταύτιση με τις θέσεις του Κόμματος. Είναι ψήφος που θα αποτυπώσει την αυξανόμενη θέληση του λαού να συμπορευτεί μαζί του στους αγώνες. Είναι ακόμα ψήφος που θα εκφράσει έμπρακτα τη διάθεση του λαού να χειραφετηθεί απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η λαϊκή ορμή να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα αναχώματα, τους ψευτοαντάρτες και ανεξάρτητους που είναι οι πιο πρόθυμοι να εξαρτηθούν από την κάθε κυβέρνηση.

Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΚΚΕ, θα δώσει ώθηση στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να ζήσει ο λαός καλύτερα, να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, έχουν ωριμάσει. Ακόμα κι αν στις εκλογές δεν κρίνεται το ζήτημα της εξουσίας, είναι καιρός να εκφραστούν και στην κάλπη οι θετικές διεργασίες που εξελίσσονται στις λαϊκές συνειδήσεις.

Στις εκλογές να καταδικαστεί η πολιτική που οδηγεί στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, των μισθών ψίχουλα που καθιερώνει για τους νέους ανθρώπους. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το κόψιμο παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για τη φτώχεια, την ανεργία και την αναδουλειά. Για το ξεπούλημα που ετοιμάζει για τα υπόλοιπα λιμάνια, αεροδρόμια, ορεινούς όγκους και αιγιαλούς. Για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, που σημαίνει αναγνώριση των αμφισβητήσεων της ηγεσίας της γειτονικής Τουρκίας.

Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο αλλαγής του σημερινού αρνητικού αντιδραστικού συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώθηκε μετά τη μεταπολίτευση και συνεχίζει τη σημερινή βαρβαρότητα. Ας βγάλουμε πείρα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας και από αυτές στη Γαλλία. Τις απεχθάνονται οι κυβερνήσεις των καπιταλιστών, γιατί θέλουν συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα, γιατί τους στραπατσάρει την εικόνα τους, αλλά συνεχίζουν στον ίδιο βάρβαρο δρόμο. Τι θα τους τρομάξει κυριολεκτικά, τι θα τους τραντάξει; Η αφαίρεση πολιτικής δύναμης. Και οι εκλογές είναι ένα μέσο. Αφαιρώντας τους δύναμη, τους εμποδίζεις την αντιλαϊκή πορεία. Ας τους δώσουμε με την ψήφο να καταλάβουν ότι ο δυνατός λαός θα τραντάξει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Και δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός λαός. Αυτοί δεν αλλάζουν. Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροεπιχειρηματίες, οι άνεργοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες. Ψήφο στο ΚΚΕ να γίνει πιο δυνατό, για να είναι πιο δυνατός ο λαός. Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν αποφασιστικά και με την ψήφο τους στο πραγματικό, δικό τους δίλημμα: ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Σήμερα λοιπόν στην κάλπη, δαγκωτό στη «Λαϊκή Συσπείρωση», για ισχυρό ΚΚΕ. Πάνω ο λαός κάτω αυτοί.

Μ' αυτές τις σκέψεις για την ώρα της κάλπης, δίνουμε στους αναγνώστες του «Ρ» τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009 (ψήφοι, ποσοστά) και των τοπικών εκλογών του 2006 (ψήφοι και ποσοστά), με αναγωγή των νομαρχιακών αποτελεσμάτων σε επίπεδο περιφέρειας.


Ι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός να δείξει τη δύναμή του με δυνατό ΚΚΕ(2023-04-25 00:00:00.0)
Απέναντι σε παλιά και νέα κάλπικα διλήμματα(2019-06-01 00:00:00.0)
Δεν χάνουν χρόνο(2019-05-28 00:00:00.0)
Ψεύτικο και εκβιαστικό(2010-11-05 00:00:00.0)
Σε βαθιά νερά...(2009-09-25 00:00:00.0)
ΝΑ ΒΓΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ με ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές(2009-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ