Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Μακιγιάρει την ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ και τα αναχώματα

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας υπερθεμάτισε της αντιΚΚΕ συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. στην Ικαρία

Το κίβδηλο δίλημμα «ανοχή ή καταδίκη στο μνημόνιο» αντιπαρέβαλε στο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, απ' το βήμα της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε, αποκρύπτοντας πως το μνημόνιο δεν αποτελεί παρά έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Με μεγάλη αγωνία, τοποθετήθηκε και για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, διακρίνοντας «κίνδυνο να προκληθεί ντόμινο διαιρέσεων στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, πασχίζοντας για τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής στρατηγικής της. Επέμεινε να καλλιεργεί αυταπάτες και για το ρόλο της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «ή δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται ή σε αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων δεν παίρνει τη θέση των αδυνάτων».

Στους «αδύνατους», ο Αλ. Τσίπρας ενέταξε συλλήβδην το λαό και τους κεφαλαιοκράτες, λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου «δεν παίρνει τη θέση που είναι με το συμφέρον της χώρας μας, το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας»!

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε συστάσεις στον πρωθυπουργό για το πώς μπορεί να πετύχει καλύτερες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, λέγοντας: «Επρεπε να καταστήσει σαφές ότι δε θα γίνει αποδεκτή (σ.σ. τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας) από τη χώρα μας και θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μόνο μια τέτοια σθεναρή στάση θα έδινε διαπραγματευτικές δυνατότητες στη χώρα μας και θα επανέφερε σε δημόσια αντιπαράθεση το φλέγον θέμα της συνολικής ευρωπαϊκής πορείας. Δυστυχώς, όμως, έχουμε έναν πρωθυπουργό που απ' ό,τι φαίνεται δεν γνωρίζει τι θα πει διαπραγμάτευση».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει το λαό ότι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί προς όφελός του στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπου συμμετέχει με τα μπούνια.

Εχασε τα λόγια του για την Ικαρία

Με το ίδιον στόχο, ο Αλ. Τσίπρας υπερθεμάτισε της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, την οποία στηρίζουν από κοινού η ΕΕ και μερίδες της ντόπιας άρχουσας τάξης, λέγοντας ότι «υπάρχει δυνατότητα ακόμη και από αυτούς τους θεσμούς τους προβληματικούς της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, να σταματήσει αυτός ο ληστρικός μηχανισμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Κάνοντας φανερό το πώς θα χρησιμοποιηθεί η ψήφος που θα πέσει στον Αλ. Μητρόπουλο, δήλωσε ότι η υπερψήφισή του «δημιουργεί δυνατότητες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού συνολικά και μάλιστα ανασύνθεσης προς τα αριστερά», ζητώντας επί της ουσίας λαϊκή έγκριση των αντιλαϊκών σεναρίων αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Απέφυγε να καταθέσει την πρόταση του κόμματός του για τον δεύτερο γύρο, ενώ τοποθετήθηκε μάλλον κολακευτικά για τον Γ. Δημαρά, λέγοντας «δεν τον θέτουμε ως στόχο μας, θέτουμε ως αντιπάλους σ' αυτές τις εκλογές τους εκπροσώπους των κομμάτων εξουσίας, εμείς δεν θέλουμε να δικάσουμε προθέσεις».

Ο Αλ. Τσίπρας έκλινε σε όλες τις πτώσεις το κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, όταν όμως ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε δήμους όπως της Ικαρίας να υποστηρίζει κοινό υποψήφιο με όλα τα άλλα κόμματα απέναντι στον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, θυμήθηκε τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της μάχης.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε «παρά τον κεντρικοπολιτικό χαρακτήρα αυτής της αναμέτρησης οι τοπικές ιδιομορφίες παίζουν, και σωστά πρέπει να παίζουν ρόλο», ότι «δεν είναι εκλογές όπου κατέρχονται κομματικά ψηφοδέλτια, έχουν άλλο χαρακτήρα αυτές οι εκλογές», ότι «είναι άστοχη η παρατήρηση ότι συνεργάζεται το κόμμα μας με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ. Υπάρχει και αυτό που ξέρετε ονομάζεται αυτονομία των αυτοδιοικητικών κινημάτων. Αυτονομία των αυτοδιοικητικών κινήσεων. Και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναδεικνύουν και πρόσωπα και πολιτικές», κι άλλες τέτοιες φιοριτούρες.

Στυλοβάτες των αναχωμάτων

Σε μια ακόμα αντίφαση, ενώ δήλωσε ότι «στηρίζουμε υποψηφίους με κριτήριο την πολιτική τους τοποθέτηση και το πρόγραμμά τους», αυτοαναιρέθηκε δηλώνοντας για τον Αλ. Μητρόπουλο και τις τοποθετήσεις του υπέρ του ΠΑΣΟΚ «δεν του είπαμε να αλλάξει ιδέες και απόψεις, εμείς τον θέλουμε ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι είναι έντιμος, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν τους λέμε να σταματήσουν να είναι απ' αυτή τη μήτρα την πολιτική».

Είπε ακόμα ότι «δουλειά για να κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις και να δώσουν διεξόδους επί του πολιτικού σκηνικού, έχουν τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορεί κανείς να το αναμένει αυτό από ένα αυτοδιοικητικό σχηματισμό ο οποίος φτιάχνει μια διακήρυξη και κάτι πολύ συγκεκριμένο (...) δεν μπορεί να αναμένεται λοιπόν από τον κ. Μητρόπουλο ή από τον Συνδυασμό να σας απαντήσει στο θέμα της πρόωρης κάλπης και το τι θα κάνει την επόμενη μέρα για το ποια Κυβέρνηση θα έχει η χώρα. Για την Περιφέρεια και για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό συγκροτήθηκε αυτός ο σχηματισμός»!

Τέλος, για πλαστογραφία υπέρ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον Α. Τσίπρα οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», καθώς αυτός δήλωσε στη συνέντευξή του ότι στη Θεσσαλονίκη στηρίζουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον να αποκαταστήσει την αλήθεια και να ζητήσει συγνώμη. Απαντώντας ο ΣΥΝ έκανε λόγο για «εκνευρισμό που είναι κατανοητός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ