Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΧΙΟΥ
Απαιτούνται πλήρεις αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Ερώτηση κατέθεσαν χτες, στη Βουλή, οι βουλευτές του Κόμματος

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Χίο

Eurokinissi

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Χίο
Την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Χίου, την ετήσια απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων και την υλοποίηση από το κράτος των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Στην Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Χίο τις προηγούμενες μέρες, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό.

Οι δεκάδες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις δε δικαιολογούνται σε μια εποχή που έχει προχωρήσει η επιστήμη και η τεχνολογία, αντίθετα αναδεικνύουν τη σοβαρή έλλειψη υποδομών στο νησί που το αφήνουν απροστάτευτο σε έντονα καιρικά φαινόμενα, την ανυπαρξία σχεδιασμού, την άναρχη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ.

Οι μεγάλες καταστροφές στο εμπορικό κέντρο, στη λαϊκή συνοικία του Βαρβασίου, στο Βροντάδο, στον Κάμπο, στα Θυμιανά αλλά και στα Μαστιχοχώρια φανερώνουν τις μεγάλες ευθύνες της κεντρικής πολιτικής που ακολούθησαν οι δήμαρχοι των Καποδιστριακών δήμων αλλά και ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης Χίου. Φανερώνουν επίσης ότι καθόλου "ξεχωριστή" δεν είναι η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ολες αυτές τις δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία του νησιού (μπαζώνοντας ρέματα, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών τύπου «Ακτωρ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταστροφή των νεροδιαβασιών του Κάμπου, οι οποίες φράχτηκαν από αλλεπάλληλα στρώματα ασφάλτου. Επίσης, η περιοχή της Καλοπλύτου, όπου η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του φυσικού ρέματος με τον εγκιβωτισμό του οδήγησε στην καταστροφή των μικρομάγαζων και συνολικά του εμπορικού κέντρου στις οδούς Απλωταριάς, Βενιζέλου και Ροδοκανάκη.

Σοβαρές ευθύνες υπάρχουν στο ημιτελές έργο - φράγμα Κόρης γεφύρι που αποτελεί μια από τις αιτίες της μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή Βαρβασίου.

Οι θετικές γεωμορφολογικές προδιαγραφές του νησιού απαιτούν την υλοποίηση μιας σειράς μικρής εμβέλειας έργων χωρίς μεγάλη δαπάνη. Συγκεκριμένα:

1. Τη δημιουργία μικρών φυσικών ανασχετικών φραγμάτων σε όλες τις ρεματιές που περικλείουν το Βροντάδο την πόλη και τα Καμπόχωρα.

2. Τη διοχέτευση των υδάτων στους φυσικούς ποταμούς.

3. Τη διάνοιξη στα φυσικά όριά τους των ποταμών Αρμένη, Παρθένη και Κοκαλά.

4. Την απομάκρυνση όλων των πρόσθετων κτισμάτων που αλλοίωναν τις κοίτες των ποταμών. Τη δεντροφύτευση των περιαστικών δασών τα οποία κάηκαν εδώ και αρκετά χρόνια.

5. Τη συντήρηση και διάνοιξη των ομβρίων αγωγών.

6. Την απομάκρυνση από το εμπορικό Κέντρο όλων εκείνων των κατασκευών που εμποδίζουν τη φυσική διέξοδο των υδάτων προς τη θάλασσα.

7. Την απομάκρυνση του σκουπιδότοπου από τον υδροφόρο ορίζοντα του Κορακάρη.

Μεγάλα έργα τύπου Κόρης γεφύρι όχι μόνο σπατάλη οικονομικών πόρων θα προκαλούσαν και δε θα έλυναν το πρόβλημα, αλλά το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν να «ταΐσουν» τις μεγάλες εταιρείες.

Με δεδομένο ότι πραγματική λύση θα υπάρξει όταν μέσα από ένα κεντρικό σχέδιο υλοποιηθούν έργα που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

  • Ωστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, κατεστραμμένα σπίτια, μικρομάγαζα.
  • Για ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές, παράταση απόδοσης του ΦΠΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Για ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ