Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Ελευθερία και αξιοπρέπεια

Ενα ύστερο χρέος μπαίνει μπροστά στο μαχόμενο κίνημα ειρήνης που το κοιτάει κατάματα. Είναι το χρέος των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την πανάρχαια οικουμενική τους υπόσταση. Μια παμπάλαια ιστορία, πλεγμένη στα λιθάρια και στα ποτάμια, στα βουνά και στις θαλασσινές σπηλιές, παίρνει τη μορφή ενός ύστερου εθνικού χρέους. Είναι το χρέος μιας νικηφόρας αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις νεοβαρβάρων, που κρέμασαν πάνω τους τα λιλιά μιας κοσμοπολίτικης αυταπάτης κι απειλούν. Είναι το χρέος της συγκρότησης ενός Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Είναι το χρέος του μαχόμενου κινήματος ειρήνης για ελευθερία κι αξιοπρέπεια. Είναι αυτή η ίδια η ψυχή των Ελλήνων, η ανθρώπινη ψυχή. Στους δύσκολους χρόνους που οι Ελληνες αναζητούν την απαντοχή ενός απάνεμου λιμανιού φέρνουν στη σκέψη τους την ιστορία τους. Μια ιστορία που συνθέτει μεγαλειώδεις αγώνες ηρώων για την ελευθερία με το φιλοσοφικό στοχασμό της ενόρασης. Είναι δεδομένο αξίωμα στη συνείδηση των τωρινών Ελλήνων, των μαχητών της ειρήνης του Αριστοφάνη, ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι το αναγκαίο τίμημα για την ειρήνη. Οι τωρινοί μαχητές γνωρίζουν καλά τον εχθρό και πούθε προέρχεται. Γνωρίζουν, επίσης, τον πολιτικό και δημοσιογραφικό εσμό προδοτών που έτυχε να γεννηθούν στην Ελλάδα. Γνωρίζουν τους μηδίσαντες και τους ριψάσπιδες. Γνωρίζουν τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟικού μιλιταρισμού, του αμερικανικού και δυτικο-ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Γνωρίζουν καλά την ιστορική εμπειρία των προγόνων τους, που διδάσκει πως υπάρχουν πάντα Εφιάλτες που δείχνουν στον εχθρό προδοτικά μονοπάτια και ανοίγουν κερκόπορτες. Ομως, πάνω απ' όλα γνωρίζουν πως είναι γεννοβόλημα Θεών και Ηρώων. Πως κατέχουν την ύστερη αλήθεια του Ανθρώπου. Πως κάθε φορά που κινδυνεύουν ανεβαίνουν στον Ολυμπο για να δουν και να μιλήσουν με τους Θεούς, να φάνε, να πιουν και να χορέψουν το χορό της ελευθερίας και του θανάτου. Να γυρίσουν στον αγώνα και στη μάχη με χαλκέντερη ψυχή και νου γεμάτο από θεϊκές εντολές. Εντολές που λένε ότι τούτη η γης με τον ουρανό της, τούτα τα βουνά με τα μάρμαρα, τούτη η θάλασσα με τις σπηλιές, με την αντάρα αλλά και την απανεμιά, είναι λίκνο της οικουμενικότητας του σύμπαντος κόσμου στη Γη. Η βεβήλωσή της είναι προπατορικό αμάρτημα κι ο βέβηλος τελικά θανατώνεται. Στη μακρόχρονη ιστορία της η γης των Ελλήνων εκδικήθηκε τόσες φορές, όσες βάρβαροι κάθε λογής θέλησαν και την καταπάτησαν για λίγο. Ακόμη κι όταν «άργε να 'ρθει εκείνη η μέρα», ερχόταν ρίχνοντας την επαναστατική αντάρα στα κεφάλια των δυναστών και των κιοτήδων που τους υπηρετούσαν. Μοιάζει με εκδίκηση της Ειμαρμένης που διασφαλίζει συνέχεια στην ανηφορική πορεία του ανθρώπου, δηλαδή της ίδιας της Ιστορίας. Αυτό το επαναλαμβανόμενο ιστορικό δράμα παρουσιάζεται σήμερα με τη μορφή μιας ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης για λογαριασμό του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.

Κίβδηλα πρόσωπα προσπαθούν να παραχαράξουν τον πηγαίο λαϊκό διεθνισμό των εθνών με μια υπερεθνική υποδούλωση λαών ριγμένων σε μια πολυεθνική χαβούζα. Κίβδηλα πάθη και κίβδηλες αξίες επιχειρούν να ξεριζώσουν την ψυχή της νέας γενιάς για να τη ρίξουν στην πιο έκφυλη μορφής υποταγής. Γλώσσα και πολιτισμός φορμάρονται στις απαιτήσεις τηλεοπτικών εκπομπών, που με χυδαίες πράξεις και λεξιλόγιο κακοποιούν τις ελληνικές λέξεις από μια απροσάρμοστη λουμπεναρία.

Η κοινωνία δείχνει αλυσοδεμένη σε μια πραγματικότητα που κάθε κρίκος της αλυσίδας ανεβάζει τον εκφυλισμό στη νιοστή. Ο αγώνας της σωτηρίας της γίνεται στοίχημα της ανθρώπινης υπόστασης. Το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο των μαχητών της ελευθερίας και της ειρήνης αποκτά εθνική σημασία για το σύνολο των Ελλήνων. Δεν πρόκειται για την αναγέννηση ενός διεφθαρμένου εθνικισμού των χτεσινών και τωρινών υπηρετών της αγγλο-αμερικανοκρατίας. Αντίθετα, πρόκειται για το δικαίωμα κάθε λαού να διατηρήσει τον εθνικό του πολιτισμό σε μια πανεθνική συνάντηση λαών όλης της Γης, σε μια ελεύθερη διεθνική κουλτούρα. Πρόκειται για τον διεθνισμό της οικουμενικής υπόστασης του ανθρώπου. Το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο των Ελλήνων δίνει ιδιαίτερη αξία στην υπεράσπιση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιούνκερ(5/7/2011)
Η ώρα της ρήξης με τα μονοπώλια(24/4/2010)
Σκέψεις για το κίνημα ειρήνης(19/12/2004)
Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(14/5/2000)
Ο πατριωτισμός των κομμουνιστών(19/4/2000)
«Ευρωπαϊκοί» μονόδρομοι...(12/3/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org