Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΒ ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στον εξωραϊσμό όσων δυνάστευσαν το λαό

Καταγγελία για την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει χώρο για την τοποθέτηση ανδριάντα του Ελ. Βενιζέλου

Την παραχώρηση χώρου για τοποθέτηση ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου, μετά από αίτημα του συλλόγου Κρητικών «Η Μεγαλόνησος» που πρόσφατα αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ.

«Η πόλη που τιμάει τον δυνάστη της μπορεί να τιμάει και τον βασανιστή της» επισημαίνει ξεκινώντας στην ανακοίνωση η ΚΟΒ υπενθυμίζοντας και τον ανδριάντα του αποικιοκράτη δυνάστη της πόλης Ι. Σερπιέρι που επανέφερε η σημερινή δημοτική αρχή (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) στην βάση του μετά από 22 χρόνια και τον τίμησε ως «ευεργέτη».

Οπως σημειώνει η ΚΟΒ: «Ο Ε. Βενιζέλος δεν ήταν ήρωας, αλλά πολιτικός. Στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον μέγιστο βαθμό τον μεγαλοϊδεατισμό - εθνικισμό. Ενέπλεξε την χώρα στον ιμπεριαλιστικό ληστρικό πόλεμο, στην Μικρασιατική εκστρατεία με τα γνωστά αποτελέσματα της καταστροφής. Παραχώρησε γη και ύδωρ στους καπιταλιστές και αποικιοκράτες (βλέπε Σερπιέρι) με αποτέλεσμα μία καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίχθηκε στην φτώχεια και την εξαθλίωση των εργατών. Εστειλε το 1919 στην επαναστατημένη Ρωσία εκστρατευτικό σώμα στρατού μαζί με όλη την καπιταλιστική Ευρώπη για να καταπνίξει την επανάσταση.

Στην μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1929, ο κατασταλτικός του μηχανισμός σκότωσε τον απεργό Γεώργιο Συρίγο, την ίδια περίοδο σκότωσαν τρεις απεργούς στην απεργία της Ελευσίνας και στην διάρκεια της θητείας του εκατοντάδες αγωνιστές βρήκαν τον θάνατο στις εξορίες και στα βασανιστήρια. Στο Λαύριο έστειλε τον στρατό για να αποτρέψει την πορεία των απεργών προς την Αθήνα.

Την ίδια χρονιά προχώρησε στην δημιουργία το περιβόητου ιδιώνυμου. Στην ομιλία του στην Βουλή αιτιολόγησε τον νόμο ως "αναγκαίο για να αποτραπούν δολοφονίες αθώων που έχουν παρασυρθεί από την κομμουνιστική ιδεολογία όπως έγινε στο Λαύριο και στην Ελευσίνα". Ο νόμος αυτός έστειλε στην εξορία χιλιάδες κομμουνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους. Οι πρωτεργάτες της απεργίας του 1929 βρέθηκαν αρκετές φορές διωκόμενοι από το καθεστώς.

Ο Ε. Βενιζέλος ήταν ένας αρνητικός παράγοντας για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ιστορία που προβάλλει το αστικό κράτος είναι η ιστορία που συμφέρει τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η αστική τάξη και τα κόμματά της χρειάζονται "ήρωες" και "εθνάρχες" συγκαλυμμένους κάτω από το αταξικό πέπλο γιατί έτσι μπορούν και εξυπηρετούν απρόσκοπτα τη δικτατορία του κεφαλαίου» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ