Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να αποδυναμωθεί το μπλοκ των δυνάμεων της πλουτοκρατίας

Μαζική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, χτες το βράδυ, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Λουίζα Ράζου
Η Λουίζα Ράζου
Οι εργάτες, η νεολαία και ο λαός της Ηπείρου ρίχνουν κόκκινο στην κάλπη. Αυτό το ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα για ψήφο αντίστασης και αντεπίθεσης σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια, υπερψήφισης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ δόθηκε, χτες το βράδυ, από τα Γιάννενα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο ξενοδοχείο «Du lac». Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νεκτάριος Τριάντης και χαιρέτισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κωτσαντής. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Τι θα μετρηθεί το βράδυ των εκλογών

Αυτό που θα καταγραφεί το βράδυ των εκλογών από το αποτέλεσμα της κάλπης δε θα είναι ακριβώς η κατάταξη των κομμάτων. Πόσους δήμους θα κερδίσουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ. Αυτό που θα μετρηθεί το βράδυ της κάλπης είναι αν θα βγει αποδυναμωμένο το μπλοκ των δυνάμεων της πλουτοκρατίας, από τη μια μεριά, και ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ, από την άλλη, για να δουν πόσο αντέχει η πλάτη του λαού στις 15 να έρθουν νέα σκληρότερα μέτρα. Για να σφυγμομετρήσουν πόσο μπορεί να αντέξει ο λαός στα νέα επώδυνα μέτρα τα οποία έρχονται μπροστά μας, παρά το ότι και απόψε μάλλον ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, θα διαψεύσει τον εαυτό του και θα πει ότι δε θα παρθούν νέα μέτρα. Την ίδια όμως στιγμή, ο προϋπολογισμός που καταθέτουν και τα μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους δείχνουν ότι όχι μόνο θα παρθούν νέα μέτρα, αλλά δε χρειάζεται ούτε να το επιβεβαιώνουν, ούτε να μας το διαψεύδουν. Η στρατηγική επιλογή των κομμάτων τους, το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει νέα μέτρα και αυτά τα νέα μέτρα έχουν σαν κορμό, έχουν σαν βάση τους την πολιτική της απελευθέρωσης, την πολιτική του Μάαστριχτ, την πολιτική της απελευθερωμένης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αν δεν το πουν μνημόνιο, νέο μνημόνιο ή παράταση του μνημονίου, θα το πουν Σύμφωνο Σταθερότητας, θα το πουν Ατζέντα της Ευρώπης του 2020, θα βρουν ένα άλλο φαντασμαγορικό τίτλο, για να μπερδέψουν το λαό, για να προχωρήσουν τα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση.

Να κριθούν τώρα για την πολιτική που στηρίζουν

Από αυτήν την πλευρά πρέπει να κριθούν και οι υποψήφιοί τους τώρα, τι θέση θα πάρουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να τα αφήσουν τα περί δήθεν ανάπτυξης της Ηπείρου, περί δήθεν των Ιωαννίνων που έχουν την υποδομή, εδώ να αρχίσει συζήτηση για μια σειρά ζητήματα που λένε, όπως να γίνει η Ηπειρος μια άλλη χώρα μέσα στη χώρα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτά δε γίνονται ούτε στην Ηπειρο, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Πελοπόννησο, ούτε στα Ιόνια Νησιά, ούτε πουθενά. Κανένας περιφερειάρχης και δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν μπορεί, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα ήθελε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας άλλης ανάπτυξης, όσο η κεντρική πολιτική δεσμεύει να εξυπηρετούνται και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τα συμφέροντα των υπευθύνων της κρίσης. Τα προβλήματα δε λύνονται. Δείτε τι γίνεται και συγκρίνετε. Στα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού υπάρχουν ανεβασμένες υποδομές; Υπάρχει συγκεντρωμένο το πιο μεγάλο παραγωγικό κομμάτι της χώρας; Υπάρχουν. Πώς ζει ο λαός εκεί; Ζει διαφορετικά από ό,τι ζει στα Γιάννενα, από ό,τι ζει στη Λαμία, και αλλού; Την ίδια πολιτική, τα ίδια γράμματα μαθαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όσα μπορούν να μάθουν ακόμα. Τους ίδιους φόρους πληρώνουν, το ίδιο ξεζούμισμα υπάρχει για τους συνταξιούχους, η ίδια πολιτική της ανεργίας ακολουθείται παντού. Αυτά λοιπόν να τα αφήσουν, γιατί ο λαός της Ηπείρου όπως και τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον βγάλει συμπεράσματα, έχουν πλέον πείρα και δε θα ξεγελαστούν άλλη μια φορά από φανταχτερά συνθήματα και προγράμματα, τα οποία με κάθε τρόπο θα επιχειρήσουν οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων τις επόμενες μέρες να δώσουν την κεντρική τους αντιπαράθεση. Είναι μια αντιπαράθεση χωρίς ουσία και ο λαός όπου τους βρίσκει και τον Φίλιο και τον Γκόντα, και τον Αργύρη και τον Καχριμάνη έχει πολλά και κρίσιμα ερωτήματα να τους βάλει. Να απαντήσουν λοιπόν, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού που τους επέλεξε, απόψε. Θα υπερασπιστούν την πολιτική της κυβέρνησης, τα βάρη για το λαό; Να απαντήσουν τι θέση παίρνουν για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που οι περισσότεροι από αυτούς τις έχουν υλοποιήσει από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες είχαν. Τι θέση παίρνουν για τα προγράμματα κοροϊδίας των ανέργων; Τι θέση παίρνουν για το μεροκάματο των 592 ευρώ μεικτά μισθό το μήνα για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία; Τι θέση παίρνουν για την αύξηση του ΦΠΑ στα πλατιά είδη λαϊκής κατανάλωσης . Γιατί, ναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρέπει να πάρουν θέση γι' αυτά τα προβλήματα, αυτά είναι τα προβλήματα του λαού και πρέπει να απαντήσουν και να στριμωχτούν από τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή που πρέπει να εκφραστεί και τώρα και μετά από την κάλπη.

Το ΚΚΕ έχει ρεαλιστική πρόταση

Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν πραγματικά δυνατότητες, αυτή η οργή να καταγραφεί και στην κάλπη, αλλά να καταγραφεί πολύ περισσότερο στη συνέχεια, γιατί η συνέχεια είναι αυτή που θα κρίνει τη ροή και την πορεία των πραγμάτων. Ενα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» οπωσδήποτε θα δώσει ανάσα στο λαϊκό κίνημα. Αλλά δεν είναι το άπαν μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό του λαού για την οργάνωση της πάλης που απαιτείται στη συνέχεια, γιατί ετοιμάζουν και νέα σενάρια. Εχουν εφεδρείες. Θα ετοιμάσουν δήθεν εθνικές συνεννοήσεις, θα ετοιμάσουν δήθεν οικουμενικές κυβερνήσεις στις οποίες το ΚΚΕ και σε όλα αυτά τα σενάρια διάσωσης του αστικού πολιτικού συστήματος όχι μόνο δε θα συμμετέχει αλλά θα είναι απέναντι για να ξεσκεπάζει στο λαό τη νέα κοροϊδία, γιατί αυτά τα σενάρια εθνικής πολιτικής συνεννόησης είναι σενάρια ενσωμάτωσης και χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης και όχι χειραφέτησής της.

Από αυτήν την πλευρά, κρίνεται το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και το ΚΚΕ καθαρά εδώ και καιρό έχει καταθέσει την πολιτική συμμαχιών του. Εχει καταθέσει την πρόταση εξουσίας, άλλης εξουσίας απόλυτα ρεαλιστικής και απόλυτα εφικτής και σημερινής, πολύ σημερινής. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει πόσο αναγκαία και ρεαλιστική είναι η πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ. Που σημαίνει κοινωνικοποίηση του πλούτο, να κάνει κουμάντο ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία σε αυτό που παράγεται. Που σημαίνει εργατικός λαϊκός έλεγχος για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στη βιομηχανία, στη διατροφή, στην αγροτική παραγωγή, στην παραγωγή μέσων παραγωγής, στον τουρισμό, στην αναψυχή, στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Ο δρόμος που περνάει μέσα από τη συγκρότηση της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής λαϊκής συμμαχίας, όπου σε αυτόν τον δρόμο θα βρεθούν αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, φτωχοί και μικροί αγρότες, κτηνοτρόφοι, νεολαίοι, παιδιά της εργατικής τάξης, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Σε ένα πλατύ κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα δημιουργεί ρήγματα στα κόμματα της εξουσίας, θα απεγκλωβίζονται μάζες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Που θα δεχθεί ήττα η γραμμή του συμβιβασμού και του οπορτουνισμού στη χώρας μας. Για να οικοδομηθεί αυτό το μέτωπο, το οποίο μπορεί και θα νικήσει οπωσδήποτε εάν αποφασίσει ο λαός ότι θέλει να το υλοποιήσει.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ όπως τώρα σε αυτήν την κρίσιμη φάση, σε αυτές τις δύσκολες μάχες που προηγήθηκαν, σε αυτές που δίνουμε κάθε μέρα πλαταίνει όλο και περισσότερο το ακροατήριο που όχι μόνο την ακούει αλλά και την υιοθετεί στην πράξη. Εξ ου και το αποτέλεσμα της συγκρότησης αυτών των αγωνιστικών, ανυπότακτων, συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στη χώρα μας και θα κερδίσει οπωσδήποτε. Αυτή είναι η γραμμή νίκης και όχι η γραμμή συγκόλλησης ετερόκλητων δυνάμεων με δήθεν αριστερά συνθήματα απόλυτα ενσωματώσιμα μέσα στη γραμμή της κυρίαρχης πολιτικής.

Εχει όφελος ο λαός να δυσκολευτούν όσο γίνεται να περάσουν τα μέτρα τους. Θα είναι καλό για το λαό να μην τους βγουν τα νούμερα. Να δυσκολευθούν όσο γίνεται και περισσότερο. Να δυσκολευθούν και από την κάλπη στις 7 Νοέμβρη. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και φίλους του Κόμματός μας στο νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ηπειρο. Μπορούμε και πρέπει στις 14 του Νοέμβρη να φτιαχτούν λαϊκές επιτροπές παντού. Ενιαία κέντρα οργάνωσης του αγώνα από εργάτες, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, από μικρούς κτηνοτρόφους, φοιτητές και σπουδαστές. Είμαστε σίγουροι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, οι εκατοντάδες λαϊκοί αγωνιστές που και στα Γιάννενα κοσμούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα πάρουν την υπόθεση της ενίσχυσης και της υπεράσπισης του Κόμματός μας στα χέρια τους. Πανστρατιά. Ολοι σε θέση μάχης. Κανένας λαϊκός άνθρωπος με το στρατόπεδο του αντίπαλου, τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Κανένας λαϊκός αγωνιστής στο στρατόπεδο της ήττας και της ενσωμάτωσης, στους συνδυασμούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια της Ηπείρου και στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ