Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αλλα αντί άλλων για την ανακήρυξη των συνδυασμών

Ολοκληρώθηκε χτες από τα αρμόδια Πρωτοδικεία της χώρας η ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στις τοπικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη. Τις προηγούμενες μέρες κυριάρχησε το απόλυτο αλαλούμ, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με μια σειρά διευκρινιστικών εγκυκλίων περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι την ώρα που εκδόθηκε ο «Ριζοσπάστης» δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία για προβλήματα που, ενδεχομένως προέκυψαν στην ανακήρυξη των συνδυασμών. Για να έχει όμως αντίληψη του θέματος ο αναγνώστης, παραθέτουμε ορισμένα από τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί με τις προαναφερόμενες εγκυκλίους.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκυκλίους που αφορούν: α) Την ανακήρυξη των συνδυασμών από τα Πρωτοδικεία και β) την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Μόλις προχτές, στις 21 Οκτώβρη, κυριολεκτικά στο παραπέντε, στάλθηκαν οδηγίες στους δικαστικούς για το πώς θα γίνουν οι ανακηρύξεις των συνδυασμών, που θα έπρεπε να είχαν σταλεί και δημοσιοποιηθεί πολύ νωρίτερα, δεδομένου ότι τα δικαστήρια έπρεπε να κάνουν την ανακήρυξη των συνδυασμών χτες, 23 Οκτώβρη. Ακόμη χειρότερα, την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα, στάλθηκε διορθωτική εγκύκλιος των αρχικών εγκυκλίων! Επίσης, η ονομασία και περιγραφή των εκλογικών περιφερειών, που απαιτούνται για την ανακήρυξη των συνδυασμών με βάση αυτές τις εγκυκλίους, δεν υπάρχει ούτε στον «Καλλικράτη» ούτε στις αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του «Καλλικράτη». Π.χ. διοικητική διαίρεση σε Δυτικό, Κεντρικό, Ανατολικό Τομέα Πειραιά, που δεν προβλέπεται πουθενά. Επίσης, στην Πάτρα από το πουθενά απέκτησαν «Αρκτικό τομέα» και «κοινότητες αρκτικού τομέα»!!! Ετσι, δεν μπορούσε να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τι συνδυασμούς θα ανακηρύξουν τα Πρωτοδικεία και με βάση ποια δεδομένα. Σημειώνεται δε - ως μνημείο κυβερνητικής ανευθυνότητας - ότι η εν λόγω εγκύκλιος δε στάλθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά παρότι το αφορά και το αναφέρει με λεπτομέρειες.

Ολη αυτή η κατάσταση βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Παράδειγμα: Ενώ χτες 23/10, γινόταν η ανακήρυξη από τα Πρωτοδικεία των συνδυασμών που καταρτίστηκαν με τις προηγούμενες εγκυκλίους, πρέπει μέχρι αύριο 25/10 να έχουν κατατεθεί οι διορθώσεις στα οικεία Πρωτοδικεία, σύμφωνα με τις νέες εγκυκλίους, προκειμένου να εκδοθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις στις 26/10.

Επίσης, μέχρι 30/10 (ημέρα Σάββατο) θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα ψηφοδέλτια στις Νομαρχίες και τους Δήμους, τη στιγμή που μεσολαβεί και η αργία της 28ης Οκτώβρη!

Είναι φανερό ότι αυτές οι διαδικασίες εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, σκοπιμότητες και συμφέροντα, όπως ακριβώς συνέβη και με την εγκύκλιο, που άλλαξε τα δεδομένα για τις μεταδημοτεύσεις περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών και εκδόθηκε την τελευταία στιγμή, για να λύσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ