Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ελεγχος για την «απελευθέρωση»

Ολοκληρώθηκαν χτες οι επαφές των στελεχών της Κομισιόν με την κυβέρνηση, τη ΔΕΗ, υπηρεσίες και φορείς της ενέργειας, προκειμένου να ελεγχθεί η πρόοδος του ξεπουλήματος του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο, με την περαιτέρω θεσμική προσαρμογή της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επιταγές της ΕΕ και των ενεργειακών κολοσσών. Οι εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας συναντήθηκαν χτες και με τον γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκη. Θα ακολουθήσει στα μέσα του Νοέμβρη η έλευση του κλιμακίου και η κατάληξη των τελευταίων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που εξετάστηκαν από τους εκπροσώπους της ΕΕ ήταν η αναγκαστική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, η οποία μειώνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα και χαμηλώνει τη χοντρική τιμή, προκαλώντας... πρόβλημα κυρίως στις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών. Μετά τις «βόμβες» του περασμένου Αυγούστου για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ξεκίνησε η συζήτηση για «ισοδύναμες λύσεις» και στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο «τραπέζι» διάφορα ενδεχόμενα, από την ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων έως την πώληση ισχύος σε τρίτους από τη ΔΕΗ και τις ανταλλαγές. Η ΕΕ πιέζει επίσης για τη μεγαλύτερη πρόσβαση ιδιωτών στα κοιτάσματα λιγνίτη, με αρχή αυτό της Βεύης που βρίσκεται σε εξέλιξη η παράδοσή του, ενώ συζητούνται επίσης και άλλα, όπως στη Δράμα.

Μεγάλο «άγχος» έχει η Κομισιόν και για τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, με τη ΔΕΗ να έχει ήδη προχωρήσει σε αποφάσεις για μεταβίβασή τους σε θυγατρικές, μία από τις εναλλακτικές που επιτρέπει η τελευταία σχετική οδηγία της ΕΕ. Κύριο μέλημα του ενεργειακού κεφαλαίου είναι η πρόσβαση στα δίκτυα με ισοδύναμους όρους, παρότι δεν έχουν βάλει δεκάρα τσακιστή για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να μετακυλήσουν πλήρως στους καταναλωτές την οικονομική συμμετοχή τους στη διαχείριση και λειτουργία τους. Με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συζητήθηκε και η περαιτέρω «ανεξαρτητοποίησή» της, ως άλλοθι των κυβερνήσεων για τη λήψη αποφάσεων υπέρ των κεφαλαιοκρατών με πολιτικό κόστος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθωώνει την ΕΕ και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας(2014-08-29 00:00:00.0)
Πολυδιάσπαση της ΔΕΗ και εκχώρηση των δικτύων(2013-05-16 00:00:00.0)
Λύση ο ενιαίος, δημόσιος φορέας Ενέργειας(2012-04-28 00:00:00.0)
Πώληση μονάδων και ιδιωτικοποίηση του 17%(2011-07-26 00:00:00.0)
«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων(2010-12-07 00:00:00.0)
Παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο(2010-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ