Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ - ΚΑΠΝΟΠΩΛΕΣ
Απεργούν μέχρι την Κυριακή

ΚΚΕ: Κοινή η ρίζα των προβλημάτων εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών

Κοινή είναι η ρίζα των προβλημάτων των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών επισήμανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στην Βουλή, σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «βιώνουμε σήμερα μια βαθιά καπιταλιστική κρίση. Αυτή την κρίση την πληρώνει πρωτίστως η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι και υφίστανται τις βαριές συνέπειες σε όλους τους τομείς σε κάθε εργασιακή και κοινωνική δραστηριότητα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων αναρωτώμενος «ποιοι θα ενισχυθούν; Ολοι αυτοί οι οποίοι κυριολεκτικά τσακίστηκαν από τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Και το εξάγγειλε χθες, ακριβώς δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές»! Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι πρέπει «να καταδικαστεί πρωτίστως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιείται από την κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ.» με ταυτόχρονη ψήφο στην «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφερόμενος ειδικά στους αυτοαπασχολούμενος ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα πρέπει να προβληματιστούν για την υπερφορολόγησή τους και για την πορεία ιδιωτικοποίησης, γιατί εκτός από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, οι πιο πολλοί έχουν παιδιά και βλέπουν ότι ιδιωτικοποιείται η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση. Δεν πρέπει να τα δουν όλα; Δεν πρέπει να δουν ότι ενώ στο παρελθόν υπήρχε ένα 7% έως 8% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι δεν πλήρωναν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σήμερα το ποσοστό αυτό προσέγγισε το 50% ή σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε και το 51%; Και αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη γι' αυτούς και τα παιδιά τους και δεν πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, γιατί δεν έχουν λεφτα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας Δημ. Κουσελάς υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ...πείσει τις καπνοβιομηχανίες να μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους προκειμένου να υπάρξουν περιθώρια για τους περιπτερούχους να έχουν κέρδος στα τσιγάρα 0,36%.

Οι περιπτερούχοι

Στο μεταξύ χτες ξεκίνησε η τριήμερη απεργία που πραγματοποιούν οι περιπτερούχοι - καπνοπώλες και ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς της Βουλή. Ας σημειωθεί ότι απροκάλυπτα διασπαστική στάση απέναντι στην κινητοποίηση αποφάσισε να κρατήσει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης της Αθήνας, καλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου - στοχεύοντας, προφανώς, σε ευρύτερους αποδέκτες του μηνύματός της - να «λουφάξουν» και να σκύψουν το κεφάλι καθώς, όπως ούτε λίγο ούτε πολύ είπε προχτές ο πρόεδρος της Ενωσης, οι καιροί είναι δύσκολοι και η... ψυχραιμία και η σύνεση απαιτούν υποταγή και αναμονή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ