Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
Επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί ματαίωσαν την επένδυση

Η επιδίωξη της κάθε πλευράς από τις «συνεργαζόμενες» πολυεθνικές για μεγαλύτερα κέρδη, έσβησε το ...όραμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Στη σύγκρουση συμφερόντων ισχυρών ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων οφείλεται η ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Κατάρ για την επένδυση στον Αστακό. Αυτό δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις. Μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του Κατάρ ότι η Κρατική Εταιρεία «Qatar Petroleum International» αποσύρει οριστικά το «ενδιαφέρον» της και μαζί τα 2,5 δισ. ευρώ που θα «επένδυε» στη μονάδα του Αστακού, ακολούθησε ένας καταιγισμός δηλώσεων από Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι απέδιδαν την ακύρωση της συμφωνίας στο «ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών» που θα συμμετείχαν στο έργο.

Ωστόσο, το κύριο που αποδεικνύεται είναι ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι το αποκλειστικό κριτήριο της περίφημης «αναπτυξιακής πολιτικής» της κυβέρνησης, όπως ομολόγησε χθες στην Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, σχολιάζοντας την ακύρωση της συμφωνίας για την δημιουργία θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στον Αστακό! Ο Χάρης Παμπούκης δήλωσε «οργισμένος», προφανώς επειδή όπως είπε «παρασυρθήκαμε επειδή ήταν δύο πολύ μεγάλες εταιρείες». Εκεί φαίνεται ότι οφείλεται και το γεγονός των διθυράμβων που ακολούθησαν όταν ανακοινώθηκε η επένδυση, αλλά και η σπουδή που επέδειξαν να εκδώσουν τις σχετικές άδειες μέσα σε χρόνους ρεκόρ. Τώρα, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές αποδείχθηκαν ...«μη σοβαροί», παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζει ότι οι επενδύσεις δεν είναι θέμα σοβαρότητας, αλλά αναζήτησης και εξασφάλισης του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Κατά τον υπουργό η συμφωνία στράβωσε, επειδή δεν βρέθηκαν στην Ιταλία οι προσδοκόμενες τιμές αγοράς του υγροποιημένου αερίου που θα παρήγαγε η μονάδα, αν και χτες κυκλοφόρησαν πολλά αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια και πληροφορίες για τις πραγματικές επιχειρηματικές αντιθέσεις.

Η Αραβική Κρατική Εταιρεία «Qatar Petroleum International» που μαζί με την επίσης κρατική εταιρία QΕWC, επιχείρησε να προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το αέριο LPG στον Αστακό (που είναι παράγωγο του πετρελαίου και άκρως επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες) συνεργαζόταν για το συγκεκριμένο έργο με τον λιβανικό κατασκευαστικό όμιλο «Sabagh and Κhoury CCC» και την εταιρεία γερμανικών συμφερόντων «Rosebud Εnergie Deutschland».

Οι Αραβες επικαλούνται «πλήρη διαφωνία» με τις δυο άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη του έργου, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η απόσυρση του ενδιαφέροντος οφείλεται στη διαπίστωση της κρατικής εταιρείας του Κατάρ ότι δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος από την επένδυση, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος Ιταλικών πολυεθνικών για την αγορά του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. «Η επένδυση αυτή, όπως μας ενημέρωσαν και από το Κατάρ, δεν πρόκειται να γίνει, γιατί υπήρχε διαφωνία μεταξύ της ιταλικής πλευράς και της πλευράς του Κατάρ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η πλευρά του Κατάρ στην απόσυρση του ενδιαφέροντός της», δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Από την άλλη πλευρά, η «Rosebud» εμφανίζει με ανακοίνωσή της ως «υπαίτια» της ακύρωσης της συμφωνίας την εταιρία CCC που αξίωνε από το Κατάρ πολύ χαμηλές τιμές για το LPG, προκειμένου να έχει μεγάλα κέρδη η επένδυση, ενώ δηλώνει ότι οι Ιταλοί ήθελαν το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας.

«Αυτά συμβαίνουν στα επιχειρηματικά ντιλ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης που είχε αναλάβει τον συντονισμό του έργου, με συνέντευξή του στο «ράδιο 9», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «προχωρήσει πρώτα σε διακρατική συμφωνία και στη συνέχεια θα άνοιγε το δρόμο των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων».

Είναι φανερό ότι οι μεγάλες επενδύσεις και η αξιοποίηση του «Fast track» που σχεδιάζει η κυβέρνηση ξεπουλώντας τη δημόσια γη, τις υποδομές και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας αποτελούν πεδίο «αντιπαράθεσης» ανάμεσα στα μονοπώλια για το μοίρασμα της πίτας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους Αραβες, δεν είχε στόχο μόνο την αγορά της Ιταλίας αλλά και την Ελληνική, μια στόχευση που «ενόχλησε» την διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ αλλά και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο και περιμένουν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στην αγορά.

Το «ναυάγιο» της συμφωνίας προκάλεσε «τριγμούς» και στο προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης που εδώ και μήνες τσακίζει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο «όνομα» της ανάπτυξης και των «μεγάλων επενδύσεων» που θα έρθουν στη χώρα.

Πίσω βέβαια από την περιβόητη ανάπτυξη αλλά και τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Πεταλωτή ότι «η ματαίωση του επενδυτικού προγράμματος του Αστακού δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο χώρες ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ» κρύβεται ότι η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για να παραδώσει στα μονοπώλια τη δημόσια περιουσία και να τους εξασφαλίσει και φτηνό εργατικό δυναμικό.

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο, σταθερά φιλικό, επενδυτικό περιβάλλον, έτσι ώστε να προσελκύουμε τις ιδιωτικές, αλλά και τις κρατικές επενδύσεις και από άλλα κράτη και φυσικά και μέσα από τη χώρα μας. (...)Να γνωρίζει η παγκόσμια αγορά, ότι εδώ υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.

  • Στις ...διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην πρόωρη θριαμβολογία αποδίδει την ματαίωση της «επένδυσης» στον Αστακό η ηγεσία της ΝΔ, πιέζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ