Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα στην Αθήνα το γεράκι του ΝΑΤΟ

Λεφτά και έμψυχο δυναμικό για τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα ζητάει ο Ράσμουνσεν

Στη Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν, για συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της περιοδείας σε ΝΑΤΟικές πρωτεύουσες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 18-19 Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Στη σύνοδο αυτή θα εγκριθεί η στρατηγική του ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα.

Στόχος της επίσκεψης Ράσμουνσεν είναι το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και η εξασφάλιση χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού ώστε η ιμπεριαλιστική συμμαχία να προωθήσει παραπέρα το στρατηγικό της δόγμα. Κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αναμένεται να θέσει ζητήματα που αφορούν τόσο την ελληνική συνεισφορά όσα και την ενίσχυση της ελληνικής εμπλοκής στα διάφορα ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιδιώκουν να αναστρέψουν την τάση που υπάρχει για περιορισμό των αμυντικών δαπανών, με αφορμή και την οικονομική κρίση, πράγμα που αποτελεί βασικό μέλημα των ΗΠΑ. Οπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει τον κανόνα των αμυντικών δαπανών σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΝΑΤΟ, παρά τα ελλείμματα και το χρέος, το 2009 βρέθηκε στη δεύτερη θέση (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) ως προς το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπάνησε για χάρη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους σχετικούς καταλόγους, η Ελλάδα δαπάνησε το 3,9% επί του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 2,76% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί και η «αντιπυραυλική ασπίδα». Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει θετική άποψη για την ελληνική συμμετοχή και μάλιστα έχει ήδη διαθέσει σε επίπεδο σχεδιασμού για το σκοπό αυτό τις συστοιχίες αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών πυραύλων «Πάτριοτ» και τους «S-300».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ