Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο» 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ - Αγ. παρασκευή Αττικής: Το μηνιαίο βοήθημα ΕΚΑΣ, που υποτίθεται πρέπει να παίρνουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι μια ουτοπία. Η γυναίκα μου πχ, χαμηλοσυνταξιούχος, με σύνταξη 113.000 δρχ. το μήνα δεν παίρνει το ΕΚΑΣ και αυτό γιατί ο σύζυγός της, εγώ δηλαδή, με σύνταξη 149 χιλ. και 39 χιλ., επικουρικό, θεωρούμαι... βιομήχανος!

Το ΙΚΑ, συμβουλεύεται το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης των χαμηλοσυνταξιούχων και με κριτήριο την οδηγία του υπουργείου, χορηγεί ή δε χορηγεί το ΕΚΑΣ. Το κριτήριο για το οποίο απορρίπτεσαι, φυσικά δε σου το ανακοινώνει το Ταμείο, απλώς σου λένε ότι δε δικαιούσαι το επίδομα.

Το κράτος τώρα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ (όχι βέβαια προς όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους), επιβάλλει στους υπόλοιπους συνταξιούχους, μηνιαίο «χαράτσι», που το ονομάζει «ειδική εισφορά» και που είναι, λέει, για την ενίσχυση των ταμείων! Μη χειρότερα. Δηλαδή με το ένα χέρι χορηγούν τη μηνιαία πενιχρή αύξηση των 4 χιλ. και με το άλλο σου «σουφρώνουν» τις 2 χιλ. ως ειδική εισφορά... Ετσι λοιπόν πληρώνω το φόρο εισοδήματος και, αντισυνταγματικά, δεύτερο φόρο, την ειδική εισφορά. Μήπως τα ίδια δεν ισχύουν και για το περίφημο «επίδομα θέρμανσης»; Αυτό είναι το «κοινωνικό προσωπείο» του ΠΑΣΟΚ, το μούτρο θα' λεγα εγώ, της πολιτείας που είναι παντού παρόν.

Ο νέος πλανητάρχης

Γ. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, Τ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αντίστοιχα της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων ΕΑ - ΠΕΣΑΘΕΑ: Ο Τζορτζ Μπους, στα πέντε χρόνια που υπήρξε κυβερνήτης του Τέξας, εκτέλεσε 135 βαρυποινίτες αυτής της πολιτείας και ποτέ δεν έδωσε χάρη σε κανέναΝ κατάδικο.

Ο Γκάρι Γκράχαμ, ήταν 17 χρόνων όταν καταδικάστηκε σε θάνατο για ένα φόνο που αμφισβητήθηκε ότι τον έκανε. Ενώ η σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει σαφώς ότι η θανατική ποινή δεν πρέπει να επιβάλλεται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ο Γκράχαμ εκτελέστηκε ύστερα από 19 χρόνια στη φυλακή, φωνάζοντας πριν τη θανατηφόρα ένεση: «Απόψε με σκοτώνουν, απόψε με δολοφονούν».

Τα τελευταία 25 χρόνια, 640 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπους, από κυβερνήτης του Τέξας, και, σήμερα, ο αμφισβητούμενος 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο νέος «πλανητάρχης», θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει στον άλλο κόσμο τους θανατοποινίτες. Γιατί, εκτός των άλλων, εκπροσωπεί μια εξουσία που του εκχωρήθηκε υπό όρους, που είναι αδύναμη και διαβλητή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ