Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
«Ελλάδα ΑΕ» στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Με ένα νομοθέτημα - πρόκληση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει νόμους και κανονισμούς στο όνομα των επενδύσεων

Πρόσκληση για ένα ξέφρενο γλεντοκόπι, για μεγάλες μπίζνες και υψηλή κερδοφορία, απευθύνει η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου, που θα εκδηλώσουν την επιθυμία να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα. Αυτό προκύπτει από το κείμενο του νομοσχεδίου με τίτλο «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» - το γνωστό και ως Fast Track - που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, με ευθύνη την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, Χ. Παμπούκης. Πρόκειται για το νομοθέτημα που καταρτίστηκε με την απόφαση που είχε πάρει το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίαση - φιέστα τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη και με το οποίο επιχειρείται στο όνομα της γρήγορης προώθησης των μεγάλων επενδύσεων, να ανατρέψει τα πάντα:

  • Το ισχύον καθεστώς χρήσης γης.
  • Τους περιβαλλοντικούς όρους δόμησης.
  • Τις υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις.
  • Το γενικό οικοδομικό κανονισμό.
  • Το χαρακτήρα του αιγιαλού και των παραλιών.
  • Τη νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων.
  • Την ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού κινδύνου.
  • Το φορολογικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώνεται και από το νομοσχέδιο είναι αποφασισμένη, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου, να παραχωρήσει στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους, αρκεί να γίνουν επενδύσεις. Στόχος, οι διαδικασίες εξπρές. Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο αίρει και τους τυπικούς περιορισμούς προστασίας του περιβάλλοντος που προβλέπει ως σήμερα η ελληνική νομοθεσία. Οσο για το τι «επενδύσεις» προωθεί, αυτό έγινε αντιληπτό από τις διαθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει το Ελληνικό σε αραβικά κεφάλαια, για τη δημιουργία καζίνο τύπου Λας Βέγκας.

Η προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών, για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, συμβαδίζουν και αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα των μέτρων του μνημονίου. Για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν τους προσφέρει μόνο ασυλία σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικές και άλλες απαγορεύσεις, δεν προσφέρει μόνο φορολογικά προνόμια, αλλά το κυριότερο: Ενα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την εκτόξευση της κερδοφορίας του επενδυόμενου κεφαλαίου.

Βασικές διατάξεις

Για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων» δημιουργείται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ»! Ο τίτλος και μόνο τής υπό σύστασης εταιρείας είναι χαρακτηριστικός της ιδεολογίας που διαπερνά το νομοσχέδιο. Ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μία Ανώνυμη Εταιρεία, όπου θα επικρατεί ο νόμος και το δίκαιο του μετόχου... Με συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου:

Παραδίδονται ο αιγιαλός και οι παραλίες της χώρας στους «στρατηγικούς επενδυτές», αφού «για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων επιτρέπεται η παραχώρηση στον κύριο του έργου του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου ή του πυθμένα μετά από αίτηση της "Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ"»!

Η «έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων» θα χορηγείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Θα αποφασίζουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι υπουργοί, που προσκαλούν τους επενδυτές, ότι δεν προξενείται ζημιά στο περιβάλλον από την προωθούμενη επένδυση! Μάλιστα, όπως τονίζεται, «δεν απαιτείται η έκδοση γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών υπουργείων που έχουν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους»!

Ανατρέπεται κάθε περιορισμός δόμησης στην περιοχή που πραγματοποιείται η «στρατηγική επένδυση», καθώς και οι διατάξεις του ΓΟΚ. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων σε χώρους εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής, καθώς και από τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος...»! Οι παρεκκλίσεις αυτές εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα.

Με προεδρικό διάταγμα επίσης εγκρίνεται και η δόμηση σε αιγιαλό και παραλίες της χώρας, όπου το Δημόσιο θα μπορεί να εξασφαλίζει για τους ...επενδυτές χώρους στον αιγιαλό για τη δημιουργία υποδομών.

Βορά στο κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου παραδίνονται και τα δάση, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο για τις απαλλοτριώσεις, «αν υπάρχουν δασικές εκτάσεις, η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεων του άρθρου 14 του Ν.998/79 ή η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας». Αλλωστε για την κυβέρνηση η εφαρμογή του νόμου για τα δάση, χαρακτηρίζεται ως «...χρονοβόρα διαδικασία του χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων πριν την κήρυξη της απαλλοτρίωσης...». Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα παραχώρησης εκστάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, με απόφαση του φορέα, ιδιόκτητη του ακινήτου!

Τέλος, περιορίζεται δραστικά η προθεσμία άσκησης αίτησης ακυρώσεων κατά της απαλλοτριωτικής πράξης σε ...30 ημέρες, ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων με τον ορισμό σύντομης δικάσιμου. Η εκτίμηση της αξίας των απαλλοτριωμένων ακινήτων γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), όπως προβλέπεται και με τα έργα ΣΔΙΤ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ