Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Η κατάσταση καλεί τους κομμουνιστές να ενωθούν δυνατά

Από την αντιπροσωπεία του Κόμματος των Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Αγαπητοί σύντροφοι αντιπρόσωποι

Είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε τη δυνατότητα να χαιρετίσουμε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ εν ονόματι της ΚΕ του Κόμματος Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας. Με την ευκαιρία αυτή σας ευχόμαστε να φτάσετε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην περαιτέρω ευγενική σας δραστηριότητα προς όφελος των εργατών, αγροτών, νεολαίας και της διανόησης της Ελλάδας.

Το Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας εκφράζει την ικανοποίησή του που με το ΚΚΕ, το οποίο εκπροσωπεί μια από τις κυριότερες δυνάμεις της πάλης για πρόοδο στην Ελλάδα, τηρεί συντροφικές σχέσεις και συνεργασία στην ευγενική δραστηριότητά του. Μεταξύ των άλλων, γι' αυτό, μιλάει πρόδηλα και η ίδια η εκπροσώπησή του στο τόσο σημαντικό Συνέδριό σας.

Από το υψηλότατο βήμα του Συνεδρίου αυτούς, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τιμές, τις πιο ανθρώπινες και κομμουνιστικές τιμές, στον ένδοξο ελληνικό λαό. Οχι μόνον εμείς, οι κομμουνιστές που είμαστε διεθνιστές, αλλά ολόκληρος ο αλβανικός λαός αγαπάει τον ηρωικό ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ένας πολιτισμένος και φιλελεύθερος λαός.

Ο αλβανικός λαός θρέφει μεγάλη συμπάθεια για τον ηρωικό ελληνικό λαό, ο οποίος ανά τους αιώνες διακρίθηκε για τον αγώνα του για λευτεριά και ανεξαρτησία. Και οι δυο λαοί μας υπέφεραν κάτω από το ζυγό της ιμπεριαλιστικής κατοχής, αγωνίστηκαν και έχυσαν από κοινού αίμα και βοήθησε ο ένας τον άλλον για να απελευθερωθούν από τον ζυγό των οθωμανών και ιμπεριαλιστών καταπιεστών. Οταν οι Ιταλοί φασίστες επιτέθηκαν στην Ελλάδα, ο αλβανικός λαός με ένοπλες εξορμήσεις και επιχειρήσεις βοήθησε τον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέστη την ίδια τύχη με το λαό της Αλβανίας, που τον κατάκτησε ο ίδιος κατακτητής το 1937. Μας συνδέει η ίδια συμφορά, που μας προξένησε ο ίδιος άσπονδος εχθρός. Στους δρόμους του Δυρραχίου, των Τιράνων, του Αργυρόκαστρου και άλλων πόλεων της Αλβανίας οι Αλβανοί παρτιζάνοι αναλάμβαναν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών φαλάγγων του φασιστικού θηρίου, που ξεκινούσαν προς την Ελλάδα.

Κατά τον Εθνικο-Απελευθερωτικό Αγώνα του ένδοξου ελληνικού λαού όπου η ντόπια αντίδραση, υποστηριζόμενη από τους ξένους, πολεμούσε εναντίον των Ελλήνων παρτιζάνων στις γειτονικές μ' εμάς περιοχές ιδίως στο Γράμμο, εμείς υποστηρίξαμε και βοηθήσαμε ανεπιφύλακτα και απ' τα βάθη της καρδιάς μας τους Ελληνες συντρόφους, χωρίσαμε μ' αυτούς την μπουκιά του ψωμιού, τη στιγμή όταν κι εμείς οι ίδιοι πεινούσαμε, διακινδυνεύσαμε και τα σύνορα της πατρίδας μας, στα οποία επιτέθηκαν μεγάλες μοναρχοφασιστικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν και άνθρωποί μας, τους Ελληνες παρτιζάνους, όμως, τους σώσαμε και τους μπάσαμε στις εστίες μας.

Και η ιστορία επαναλήφθηκε, μετά από την αντικομμουνιστική αντεπανάσταση που έλαβε χώρα στις αρχές των ετών '90, ήταν ο ελληνικός λαός που άνοιξε τα σπίτια του στους πολλούς πρόσφυγες που ήρθαν από την Αλβανία. Η υποστήριξη του ελληνικού λαού ήταν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Εάν δε θα υπήρχαν οι απλοί άνθρωποι της Ελλάδος, η τραγωδία θα ήταν οδυνηρή. Σας ευχαριστούμε.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εμείς, οι αντιπρόσωποι του Κόμματος Ενωμένων Κομμουνιστών της Αλβανίας, ερχόμαστε από μια χώρα, η οποία πριν από δέκα χρόνια ήταν ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κράτος. Κατά λιγότερο από μισό αιώνα ο ελεύθερος και ανεξάρτητος λαός μας, υπό την ηγεσία των κομμουνιστών, οικοδόμησε μια ισχυρή οικονομία, με σύγχρονη γεωργία, ανεπτυγμένη βιομηχανία, με προοδευμένη εκπαίδευση, πολιτισμό και υγεία και με ισχυρή άμυνα. Ομως, η παγκόσμια αντίδραση, με την υποστήριξη και των εσωτερικών αντιδραστικών δυνάμεων και του ρεβιζιονισμού στους κόλπους του ΚΕΑ, που τελευταία εγκατέλειψε τον κομμουνισμό και απομακρύνθηκε από τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, εφάρμοσε αστικές μεταρρυθμίσεις σ' όλους τους τομείς της ζωής, μετατρέποντας την Αλβανία σε σύντομο χρονικό διάστημα σε καπιταλιστικό κράτος.

Η σημερινή Αλβανία πνίγεται σε χρέη. Στην αλβανική οικονομία δε γίνεται καμιά επένδυση. Λένε πως θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα, όμως, δε γίνεται τίποτε. Και μερικοί δρόμοι που ασφαλτοστρώνονται, έπεσαν στα χέρια των ξένων, με τα κεφάλαια και τους εργάτες τους. Συνεχίζει η αιμορραγία των ικανών για εργασία, εργατικών δυνάμεων και της τεχνικοεπιστημονικής διανόησης προς το εξωτερικό. Τη χώρα πλάκωσαν η διαφθορά και το λαθρεμπόριο. Λείπει η δημόσια τάξη. Παντού ανθίζει το οργανωμένο έγκλημα, συνδεδεμένο με τη Μαφία. Η νεολαία βυθίζεται στα ναρκωτικά και την πορνεία. Η Αλβανία μετατράπηκε σε χώρα που δεν παράγει αλλά μόνο καταναλώνει. Η κρίση που έπληξε τη χώρα είναι ολόπλευρη: πολιτική, οικονομική, διοικητική και ηθική. Η αντίδραση που ήρθε στην εξουσία μετά το 1991, με το σύνθημα του αντικομμουνισμού, κατέστρεψε καθετί που οικοδόμησε ο σοσιαλισμός, οδηγώντας στην καταστροφή μέχρι το κράτος και τα ιδρύματά του.

Αγαπητοί σύντροφοι

Ο σημερινός αντικομμουνισμός έγινε πιο επιθετικός όσο ποτέ. Ο αγώνας του άρχισε ταυτόχρονα με τη γέννηση του κομμουνισμού. Σήμερα μετά από το σοβαρό πλήγμα που κατάφερε στον κομμουνισμό ανατρέποντας το σοσιαλισμό στη ΣΕ και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αυτός χειροκροτάει τη νίκη του. Η χαρά του, όμως, είναι προσωρινή. Η ιστορία της διαμάχης μεταξύ κομμουνισμού και αντικομμουνισμού είναι ιστορία νικών και αποτυχιών, επίθεσης και οπισθοχώρησης. Η ιστορία δείχνει πως μετά από κάθε νίκη του αντικομμουνισμού, ο κομμουνισμός πρόβαλε και πιο δυνατός. Η σημερινή φάση της διαμάχης αυτής μιλάει πρόδηλα για το γεγονός πως οι κομμουνιστικές δυνάμεις συσπειρώνονται και πάλι, θέτουν υπό ανάλυση τα αίτια της αποτυχίας και λαμβάνουν τα μέτρα για την επανόρθωσή τους για την ανάληψη νέας επίθεσης, που αναμφισβήτητα θα οδηγήσει στην τελική νίκη. Η θεωρία του Μαρξ είναι παντοδύναμη, διότι είναι σωστή και δίκαιη. Η κατάσταση καλεί τους κομμουνιστές να ενωθούν δυνατά. Η νίκη είναι με μας.

Δόξα στην αθάνατη θεωρία μας!

Ζήτω το ΚΚΕ

Ζήτω η μαρξιστική ενότητα των κομμουνιστών!

Ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες νίκες στους ηρωικούς Ελληνες κομμουνιστές.

για την ΚΕ του ΚΕΚΑ

Ο Πολιτικός Γραμματέας

Νουχαρέμ Τζάφα»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαθύτατη λύπη» για την κάλυψη των γεγονότων του Βελιγραδίου(2014-10-23 00:00:00.0)
Ενοποιητικό συνέδριο των κομμουνιστών(2006-11-26 00:00:00.0)
Παλλαϊκή κατακραυγή ενάντια στην επέμβαση(1997-03-27 00:00:00.0)
ΔΕΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ(1997-03-25 00:00:00.0)
Μηνύματα αλληλεγγύης(1997-03-22 00:00:00.0)
Οι απάνθρωποι "απελευθερωτές"(1997-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ