Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό

Σε ημερίδα της GUE/NGL που φιλοξένησε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας

Στην ημερίδα με τον τίτλο «Ημέρες Μελέτης» που διοργανώνει η ευρωομάδα της GUE/NGL στη Λευκωσία, μίλησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας με θέμα το Κυπριακό. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε από το ΑΚΕΛ και τις εργασίες της άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε τις θέσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με το πραξικόπημα και την κατοχή, καθώς και τη στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της ημερίδας, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε χτες συνάντηση με τους συμμετέχοντες ευρωβουλευτές.

Την αναγκαιότητα δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού, δίχως επιδιαιτησίες, ανέδειξε ο Γιώργος Τούσσας παρεμβαίνοντας στην ημερίδα. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ συνδέονται με πολύχρονους αγώνες του Κυπριακού λαού ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία, ενάντια στο καθεστώς των εγγυήσεων των τριών κρατών που επιβλήθηκαν με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1960.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στην Κυπριακή κυβέρνηση για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, δίχως επιδιαιτησίες. Με κάθε ευκαιρία σημειώνει, πως το Κυπριακό αποτελεί διεθνές θέμα εισβολής και κατοχής μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Η σταθερή αυτή στάση αρχών του ΚΚΕ εκφράστηκε και στην περίπτωση της πρόσφατης επίθεσης στον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, που έγινε στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από τη ΝΔ, τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ που ελέγχει το κεφάλαιο.

Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια που γίνεται από την ΕΕ για απευθείας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το υπό τουρκική κατοχή τμήμα της Κύπρου. Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Η στρατηγική των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και για το Κυπριακό συνδέεται με τα σχέδιά τους για τη "Νέα Μέση Ανατολή" και το Ιράν, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών - κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου - στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούν οι συμφωνίες Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ισραήλ, που γίνονται κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα, αλλά και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι για τα μονοπώλια από τη λεία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Χρειάζεται πολιτική επαγρύπνηση, ετοιμότητα και δράση με όρους κινήματος ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, να αποκρουστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και οι κίνδυνοι που περιλαμβάνονται σε βάρος των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
29 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους(2012-11-16 00:00:00.0)
Δίνουν άλλοθι στην επιθετικότητα της Τουρκίας(2011-09-29 00:00:00.0)
Θύμα των συμφερόντων Τουρκίας - ΗΠΑ - Βρετανίας η Κύπρος(2005-11-08 00:00:00.0)
Η Κύπρος σε κίνδυνο!(2004-02-13 00:00:00.0)
Χωρίς προοπτική οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη(2000-09-12 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας(1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ