Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Απάτη η συμφωνία με τον «Καλλικράτη» και η διαφωνία με το μνημόνιο

Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και αρκετοί δήθεν ανεξάρτητοι υποψήφιοι λένε ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης, του μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων. Οταν το λένε αυτό όμως, εννοούν ότι άλλο η συζήτηση για τη γενική πολιτική (κρίση, μισθοί, ανεργία, μνημόνιο κλπ.) και άλλο για τα ζητήματα της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύβουν ότι οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Τοπική Διοίκηση και αυτά που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη» είναι μέρος των στρατηγικών στόχων που προωθεί χρόνια τώρα η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ προς όφελος των μονοπωλίων. Κρύβουν ότι το μνημόνιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο «Καλλικράτης», δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά ένα από τα εργαλεία επιτάχυνσης και εμβάθυνσης αυτών των προαποφασισμένων μέτρων και αλλαγών.

Με αυτή την έννοια είναι απάτη η συμφωνία με το περιεχόμενο του «Καλλικράτη» και η διαφωνία με το μνημόνιο.

Στρατηγικές επιλογές για το κεφάλαιο

Ο «Καλλικράτης» και άρα και η Τοπική Διοίκηση συμβάλλει στην προώθηση στρατηγικών επιλογών και αλλαγών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Κάποιες από αυτές είναι:

«Δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών - περιορισμός του δημόσιου τομέα».

Υπηρετώντας το στόχο της περικοπής κρατικών δαπανών ο νόμος «Καλλικράτης» προωθεί την συγχώνευση των δήμων και των υπηρεσιών τους, την κατάργηση των νομαρχιών και πολλών δημόσιων οργανισμών. Το αποτέλεσμα αυτής της «εξοικονόμησης» δαπανών είναι η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, stage κλπ., η επερχόμενη άρση της μονιμότητας και απόλυση εργαζομένων στους οργανισμούς που καταργούνται.

Αυτά τα μέτρα είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα με τις απολύσεις ήδη υπολειτουργούν πολλές κοινωνικές υπηρεσίες. Βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν άνοιξαν γιατί δεν υπήρχε προσωπικό ενώ απαγορεύτηκαν και οι προσλήψεις. Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από τους σταθμούς και λόγω έλλειψης σταθμών (κτιρίων) αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επίσης πολλές ελεγκτικές υπηρεσίες (π.χ. κτηνοτροφικές, δημόσιας υγείας) συγχωνεύτηκαν. Ετσι οι ήδη υποβαθμισμένες αυτές υπηρεσίες θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τους ελέγχους σε τομείς όπως τρόφιμα, κτηνοτροφία, νερό, θόρυβος κλπ. Αναδεικνύεται πόσο υποκριτικά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί αύξησης των «ελέγχων» και θέσπιση «κανόνων» στην λειτουργία των επιχειρήσεων αφού στην πραγματικότητα αυτά αποδυναμώνονται.

Ταξικός ο χαρακτήρας συγχωνεύσεων και καταργήσεων υπηρεσιών

Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις υπηρεσιών δεν γίνονται μόνο για λόγους περικοπής δαπανών. Εχουν ταξικό χαρακτήρα. Αποσκοπούν στην καλύτερη οργάνωση των δήμων - περιφερειών και των υπηρεσιών τους υπέρ των επιχειρηματιών. Δημιουργούνται λιγότερες κρατικές δομές ώστε να συγκεντρώσουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές, το προσωπικό το οποίο θα καταρτιστεί κατάλληλα ώστε οι δήμοι - περιφέρειες να μπορούν να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα σχέδια και συμφέροντα των επιχειρηματιών σε κάθε περιοχή (επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, χρήση γης, διαχείριση της φτώχειας κλπ.).

Από την άλλη η περικοπή των κρατικών δαπανών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν προχωρά μόνο με συγχωνεύσεις και καταργήσεις αλλά και με τη μεταφορά στην Τοπική Διοίκηση δεκάδων κρατικών αρμοδιοτήτων σε υγεία - πρόνοια, παιδεία, γεωργία, κτηνοτροφία, αστικές μεταφορές κλπ. που προβλέπεται στον νόμο «Καλλικράτη». Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έγινε μεταφορά τέτοιων αρμοδιοτήτων αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να ιδιωτικοποιηθούν. Πολλά σχολεία, κλινικές, και υπηρεσίες πρόνοιας υποβαθμίστηκαν, συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες οδηγήθηκαν σε αυτά τα αποτελέσματα επικαλούμενοι την έλλειψη πόρων, αφού το κεντρικό κράτος μείωσε την χρηματοδότηση και οι Δήμοι ήταν ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Δηλαδή ό,τι γίνεται και θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο και στην Ελλάδα.

Και η εμπειρία από την εφαρμογή

Για παράδειγμα στη Δανία, μετά τον αντίστοιχο «Καλλικράτη», με αποφάσεις των τοπικών αρχών έχουν κλείσει οι περισσότεροι σταθμοί πρώτων βοηθειών, ενώ έγιναν πρόσφατα 800 απολύσεις νοσοκομειακού προσωπικού γιατί τα νοσοκομεία είχαν υπερβεί τον προϋπολογισμό τους. Επιπλέον αποφάσεις για περικοπές στις δαπάνες (παρότι η Δανία είναι εκτός ευρωζώνης) έχουν οδηγήσει σε απόφαση να κλείσουν 4 μεγάλα νοσοκομεία, να γκρεμιστούν και να πουληθούν τα οικόπεδα σε ιδιώτες .

Στην Αυστρία οι περιφερειακές αρχές από το ΄90 έχουν παραχωρήσει ολόκληρα νοσοκομεία σε υπεργολάβους (π.χ. Σάλσμπουργκ, Τιρόλο κ.ά.). Στη Γερμανία οι δήμοι έχουν πουλήσει υπηρεσίες ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας και υπηρεσίες υγείας. Επίσης έχουν πουλήσει - ιδιωτικοποιήσει πάνω από 60.000 δημοτικά ακίνητα (κύρια στην πρώην Ανατολική Γερμανία).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μείωση χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης για κάθε ένα από τα έτη 2011- 2013 (επικαιροποιημένο μνημόνιο).

Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και έργων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία, συντήρησης και ασφάλειας σχολείων, κτιρίων και υποδομών), θα οξύνει υπαρκτά προβλήματα όπως η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία κ.ά. Τα έργα αυτά θεωρούνται έτσι και αλλιώς μη αποδοτικά (μεγάλο κόστος - μικρό κέρδος από τη λειτουργία τους) και το οικονομικό βάρος για την υλοποίησή τους μεταφέρεται ήδη στα λαϊκά στρώματα.

Η εμπειρία δείχνει ότι η αδυναμία των δήμων να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία διάφορων υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες. Εκεί δε που δεν αναλαμβάνουν να αγοράσουν τις υπηρεσίες, εμφανίζονται ως «σωτήρες» προσφέροντας χορηγίες για τη λειτουργία τους (με ανταλλάγματα φυσικά), ενώ οι ελλείψεις προσωπικού θα χρησιμοποιηθούν για να ανοίξει ο δρόμος στον εθελοντισμό και στην απλήρωτη εργασία.

Τέλος, μείωση των κρατικών δαπανών επιχειρείται και με την μείωση των κοινωνικών επιδομάτων. Η ευθύνη για τα επιδόματα μεταφέρεται μέσω του «Καλλικράτη» από τις νομαρχίες στους δήμους. Η ευθύνη δεν αφορά μόνο το μοίρασμα των χρημάτων στους δικαιούχους. Στον «Καλλικράτη» αναφέρεται ότι θα γίνει «λειτουργική αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων - επιδόματα ΑμΕΑ». Αυτή η «αξιολόγηση» στην πραγματικότητα σημαίνει περικοπή επιδομάτων που την ανακοίνωσε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ με άλλοθι ότι υπάρχουν ΑμΕΑ «μαϊμού». Δηλαδή θα οδηγηθούμε σε πετσόκομμα υπηρεσιών και παροχών. Εμπειρία έρχεται και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα στη Γαλλία έχει μεταφερθεί στις νομαρχίες η ευθύνη και για τα επιδόματα ανέργων. Οσο αυξάνεται η ανεργία και μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση τόσο οι δήμοι δυσκολεύονταν να παρέχουν το επίδομα, ενώ το κεντρικό κράτος έχει αποποιηθεί την ευθύνη.

Απ' όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως είναι απάτη η αντίθεση στο μνημόνιο χωρίς την αντίθεση στον «Καλλικράτη», χωρίς αντίθεση και ρήξη με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με την ΕΕ, με τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ