Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κυβερνητική ευθύνη για καθυστερήσεις και παραλείψεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει εκκρεμότητες σχετικές με την εκλογική διαδικασία

Για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης σχετικά με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής στις 8/10/2010, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση που έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην προετοιμασία, τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των συνδυασμών αλλά και στη νομιμότητα των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών.

Πρώτον: Δεν εφαρμόζεται από τις ΔΟΥ η απόφαση 50038/3-9-2008 του Υπ. Εσωτερικών η οποία καθόριζε τη διαδικασία απόκτησης κωδικού πρόσβασης στην Κεντρική Βάση Δεδομένων και τη διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ από τους συνδυασμούς. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας δεν υπήρξε δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών για να υπάρξει λύση.

α) Οι ΔΟΥ δε δέχονται και επομένως δεν αποστέλλουν συμπληρωματικά τα έντυπα που χορηγούνται από το σύστημα για την χορήγηση του κωδικού πρόσβασης όπως προβλέπει η παραπάνω απόφαση. Ετσι η Κεντρική βάση ζητά από τους συνδυασμούς πρόσθετα στοιχεία (φωτοτυπίες ταυτότητας κλπ.).

β) Οι ΔΟΥ απαιτούν την υπογραφή από τους συνδυασμούς εντύπων Μ3 και Μ7 που αφορούν την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, σα να πρόκειται για επιχειρήσεις και χορηγούν βεβαίωση ότι η δραστηριότητα των συνδυασμών είναι η παροχή Υπηρεσιών.

γ) Οι ΔΟΥ δε δέχονται ως διεύθυνση του συνδυασμού το Δήμο, αλλά απαιτούν συγκεκριμένη διεύθυνση του συνδυασμού που δεν υπάρχει, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται λάθος αν δοθεί κάποια άλλη διεύθυνση. Αν π.χ. ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που ζει στην Καρδίτσα, δηλώσει διεύθυνση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καρδίτσα, η Α' ΔΟΥ Λάρισας, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να εκδώσει το ΑΦΜ του, δε θα το κάνει. Αν ο συνδυασμός της Καλλιθέας δώσει διεύθυνση που ανήκει στη Β' ΔΟΥ, η Α' ΔΟΥ που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να εκδώσει το ΑΦΜ, δε θα το κάνει.

δ) Οι ΔΟΥ, όπως πληροφορηθήκαμε, για να θεωρήσουν βιβλία απαιτούν από τους συνδυασμούς να έχουν σφραγίδα.

ε) Οι ΔΟΥ για τη θεώρηση των βιβλίων απαιτούν οι συνδυασμοί να προσκομίσουν βεβαίωση από το ΙΚΑ ότι δεν απασχολούν προσωπικό. Δηλαδή διαδικασίες που αφορούν επιχειρήσεις.

Το ζήτημα πρέπει να λυθεί σήμερα, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ανενεργός η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για αυτές τις εκλογές και να ανακληθεί αμέσως.

Δεύτερον: Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, τόσο στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος, όσο και στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την Παρασκευή στις 8 Οκτωβρίου 2010, δεν εκδόθηκε η περιληπτική εγκύκλιος που θα ανέφερε συγκεκριμένα τις αλλαγές που έχουν γίνει σε εγκυκλίους και αποφάσεις και δεν μπορούν να βρεθούν στις πολλές εκατοντάδες σελίδες τους.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί παρά την επανέκδοση τεραστίων εγκυκλίων ή αποφάσεων στις οποίες υποτίθεται ότι σημειώνονταν οι αλλαγές, ακόμη και αυτές δεν είναι ολοκληρωμένες.

Το Υπ. Εσωτερικών παρά τη δέσμευσή του δεν έδωσε σε ευρεία δημοσιότητα ιδιαίτερα τις αλλαγές που έγιναν στις σημαντικές ημερομηνίες λήξης των μεταδημοτεύσεων και της τελευταίας ημερομηνίας κατάθεσης των συνδυασμών.

Υπάρχουν τέλος αλλαγές σε Υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν δημοσιευτεί, όπως π.χ. στην αλλαγή της μορφής και του περιεχομένου των ψηφοδελτίων, αλλά και αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της χώρας (όπως δημιουργία τοπικών κοινοτήτων, αλλαγή του χαρακτήρα) που δεν έχουν δημοσιευτεί αλλά κρύβονται πίσω από την ονομαζόμενη επικαιροποιημένη έκδοσή τους, πάντα με την αρχική ημερομηνία τους και τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου.

Και το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα, αφού η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών λήγει αυτή την Κυριακή 17/10/2010.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που δε φρόντισε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ