Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Σε ευθεία σύγκρουση οδηγούνται πλέον η κυβέρνηση Σαρκοζί και οι Γάλλοι εργαζόμενοι, που αντιτάσσονται στη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η γαλλική προεδρία χρησιμοποίησε όλο το «γνωστό οπλοστάσιο» επιχειρημάτων, αλλά τελικά, όπως φαίνεται, κατάφερε το αντίθετο: Να κλιμακωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Αρχικά προσπάθησε να τρομοκρατήσει μιλώντας για κίνδυνο κατάρρευσης των συνταξιοδοτικών ταμείων, και άλλα συναφή, που έχουν ειπωθεί και από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της κατεδάφισης των κατακτήσεων των εργαζομένων που προωθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Αφού η προσπάθεια αυτή απέτυχε, ο Γάλλος Πρόεδρος προσπάθησε να διασπάσει τους εργαζομένους, δηλώνοντας έτοιμος για «ξεχωριστές συζητήσεις» με τους κλάδους εκείνους που παραδοσιακά θεωρούνται πιο μαχητικοί και υπάγονται στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών, όπως οι σιδηροδρομικοί και οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια. Τελευταίος ελιγμός ήταν η εξαίρεση από την αύξηση των ηλικιακών ορίων των μητέρων με τρία παιδιά και με παιδιά με ειδικές ανάγκες, κίνηση που έγινε ενώ το νομοσχέδιο συζητιέται στη Γερουσία.

Κάθε κίνηση Σαρκοζί προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων, που πλέον έχουν εισέλθει, για τους περισσότερους κλάδους, στο επίπεδο των κυλιόμενων 24ωρων απεργιών ή των απεργιών διαρκείας, με τους μαθητές και τους φοιτητές να συμπράττουν στις διαμαρτυρίες. Ετσι, πλέον, εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα, ο Σαρκοζί, και το κεφάλαιο τα συμφέροντα του οποίου εκφράζει, πίεζε, στα τέλη της εβδομάδας, για τάχιστη υιοθέτηση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, έστω και κατά παράβαση των, κατά τα άλλα, σεβαστών «διαδικασιών», προκειμένου να προλάβει την πλημμυρίδα των εργατικών κινητοποιήσεων, που, ήδη, κλυδωνίζει τη χώρα.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ