Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εχθρεύεται και πολεμά τα λαϊκά συμφέροντα

Οι κραυγές με τις οποίες προσπαθεί να διαφοροποιηθεί δήθεν από το ΠΑΣΟΚ στόχο έχουν να κρύψουν ότι υπηρετεί μαζί του την ίδια βάρβαρη στρατηγική

Παρά την απελπισμένη προσπάθεια να οξύνει προεκλογικά την πόλωση, για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και μαζί με το ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσουν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει παρεκκλίνει ούτε έναν πόντο από τη γραμμή της συναίνεσης και της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει στοχοπροσηλωμένη με λόγια και έργα στην προώθηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

Σε καθημερινή βάση, η ΝΔ ψηφίζει τα νομοσχέδια που υλοποιούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου - καυχιέται ότι έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια από τα περίπου 50 που έχει φέρει η κυβέρνηση, ενώ έχει καταψηφίσει τα υπόλοιπα, κρίνοντας ελλιπή την «αποτελεσματικότητά» τους από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας - ενώ ταυτόχρονα πλειοδοτεί στην ανάγκη λήψης πιο ριζικών «διαρθρωτικών αλλαγών» και πιο γενναιόδωρων φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Μια ακόμα απόδειξη για τη συνέπεια που επιδεικνύει η ΝΔ στη γραμμή της συναίνεσης είναι ότι δεν έχει ακουστεί από το στόμα του Α. Σαμαρά η παραμικρή αρνητική κριτική στα συγκεκριμένα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία που έκανε την περασμένη Δευτέρα για τον απολογισμό ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ψέλλισε ούτε μία λέξη για τη σφαγή των εργασιακών και των λαϊκών δικαιωμάτων.

Στην επτασέλιδη ομιλία του δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 40 χρόνια δουλειάς και τη σύνταξη στα 67, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των έμμεσων κυρίως φόρων, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Πίσω από τη σιωπή κρύβεται η απόλυτη συναίνεση σ' αυτά και άλλα μέτρα, τα οποία, είτε περιέχονται, είτε όχι στο μνημόνιο, αποτελούν συστατικό στοιχείο της ενιαίας φιλομονοπωλιακής στρατηγικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.

Στον αντίποδα, το μόνο «πολιτικό έγκλημα» που καταλόγισε ο Α. Σαμαράς στην κυβέρνηση είναι «η εξαπάτηση του εκλογικού σώματος», η οποία συνίσταται, όπως είπε, στο ότι «είπε ψέματα για να βγει, διέπραξε απίστευτα σφάλματα αφότου ανέλαβε (σ.σ. εννοεί ότι δεν πήρε έγκαιρα τα αντιλαϊκά μέτρα) και ύστερα διέπραξε και τα αντίθετα απ' όσα έλεγε πριν».

Θεωρεί «λάιτ» τις κυβερνητικές ανατροπές!

Σε αυτό το βολικό πεδίο για το δικομματισμό, αφήνοντας απ' έξω την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, επιλέγει να δημιουργήσει τεχνητή πόλωση με ψεύτικα διλήμματα και απατηλές διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων στις εκλογές του Νοέμβρη.

Η ηγεσία της ΝΔ καλεί το λαό να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ επειδή τον εξαπάτησε, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αντιλαϊκών μέτρων ήταν γραμμένα φαρδιά πλατιά στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, δε λέει κουβέντα για τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας, ακριβώς επειδή αυτή είναι και δική της πολιτική.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση ως αναγκαία για την έξοδο από το μνημόνιο - όχι όμως και από το βραχνά της αντιλαϊκής πολιτικής - τα πλέον προωθημένα φιλομονοπωλιακά μέτρα, που όμως είτε τα υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση είτε τα έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, πιέζει για επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή για το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι περίπου «λάιτ» και πάντως όχι τόσο μεγάλες όσο αυτές που προτείνει ο ίδιος και το κόμμα του.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά τουλάχιστον - έστω και με τον πιο άγαρμπο τρόπο - κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Κι εννοούν το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Να σοβαρευτούν λιγάκι! Αυτά είναι χρήσιμα. Πράγματι. Και τα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση της τρόικας. Και τους βοηθάμε όσο μπορούμε. Αλλά μη γελιόμαστε. Δεν είναι αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δεν είναι αυτές οι τομές που θα φέρουν αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου», υποστήριξε ο Α. Σαμαράς, σπεύδοντας ταυτόχρονα με περισσή υπερηφάνεια να προβάλει τις δικές του προτάσεις για τις «μεγάλες αναπτυξιακές τομές».

«Μεγάλες» φιλομονοπωλιακές τομές

Πρόκειται για τη δέσμη των φιλομονοπωλιακών μέτρων που είχε παρουσιάσει στο Ζάππειο και επανέλαβε στη ΔΕΘ. Τις υπενθύμισε και την περασμένη βδομάδα:

-- «Είναι η δραστική μείωση της φορολογίας», εννοώντας βέβαια τη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή σε μηδενικά επίπεδα.

-- «Είναι η μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει συνεχώς το κόστος των επιχειρήσεων», προκειμένου να ενώσει τη φωνή του με αυτές των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ κ.ά.) για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων, η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, μόνο επικοινωνιακούς λόγους υπηρετεί, να δείξει δηλαδή ότι τάχα και οι έχοντες και κατέχοντες συμμετέχουν στα βάρη της κρίσης. «Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην πλήρη δίωξη της επιχειρηματικότητας, μονιμοποιώντας τις έκτακτες εισφορές. Κι άντε να δούμε τι θα βρει να φορολογήσει του χρόνου», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της ΝΔ.

-- «Είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας». Η ΝΔ δεν είναι μόνο υπέρ της μείωσης του λεγόμενου εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων (φορολογία, χρηματοδότηση επενδύσεων), αλλά κυρίως του «εσωτερικού κόστους», στηρίζοντας από ταξική σκοπιά τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και κάθε μέτρο που μειώνει δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης. Στο όνομα πάντα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που προπαγανδίζει συστηματικά ως τη μόνη σωτηρία για την έξοδο από την κρίση, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι αυτή ακριβώς είναι η γενεσιουργός αιτία της κρίσης.

-- «Είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», θέση που υλοποιείται ήδη από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η μόνη κριτική που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ να είναι ότι η κυβέρνηση «στην πράξη δεν κάνει τίποτα»! Κι αυτό όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βγάλει στο σφυρί το σύνολο των στρατηγικών υποδομών και των ελεύθερων χώρων στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, καλώντας πολυεθνικές από το εσωτερικό και το εξωτερικό να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων και με φτηνότερα από ποτέ εργατικά χέρια.

Να πάθουν νίλα στην κάλπη

Οι κραυγές της ΝΔ, με τις οποίες προσπαθεί να διαφοροποιηθεί δήθεν από το ΠΑΣΟΚ και να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο, καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, αντίθετα τα εχθρεύονται. Το άμεσο και μακροπρόθεσμο συμφέρον της αστικής τάξης και η ανάγκη που αυτή έχει να μην ξεστρατίσει ο λαός από το δικομματισμό, είναι αυτό που καθορίζει την τακτική της ΝΔ, πάνω στη δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική που συνυπηρετεί με το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Διέξοδος για το λαό μπορεί να υπάρξει, μόνο αν η ΝΔ ηττηθεί πολιτικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές στις 7 και 14 Νοέμβρη είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το λαό να τιμωρήσει και ρίξει όσο γίνεται πιο κάτω το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ενισχύσει όσο γίνεται περισσότερο τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ