Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πρόκληση!

Ο,τι και να λέει δεν μπορεί να κρύψει πως ξεπουλά τις λαϊκές ανάγκες και τα δίνει όλα στα μονοπώλια

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στον Πειραιά
Την οργή και την αγανάχτηση των εργαζομένων προκαλούν οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη, αν και ανακοίνωσαν ότι από την 1η του Γενάρη θα ισχύσουν οι νέες τιμές, εξακολουθούν να κινούνται στη γραμμή της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού, αρνούμενα να δημοσιοποιήσουν το συγκεκριμένο ύψος των ανατιμήσεων.

Χτες, μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση, γιατί η κυβέρνηση αυξάνει τις χαμηλές καταναλώσεις και μειώνει τις υψηλές, έφτασε στο σημείο να απαντήσει πως τάχα «δεν είναι έτσι». Σύμφωνα με την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η «μέση χρέωση λογαριασμού» μέχρι 800 κιλοβατώρες αυξάνεται κατά 13,7%, ενώ η αντίστοιχη χρέωση για καταναλώσεις πάνω από 3.000 κιλοβατώρες μειώνεται κατά 13,8%. Κι όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μαθημένος να σερβίρει κουτόχορτο, υποστήριξε πως «δεν είναι έτσι».

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, αν και ανακοίνωσε τις επερχόμενες ανατιμήσεις, φυλάει εφτασφράγιστο μυστικό τις νέες χρεώσεις ανά κιλοβατώρα. Περιορίστηκε να παρουσιάσει πίνακες για το πώς θα διαμορφωθεί η «μέση χρέωση του λογαριασμού» ανάλογα με την κατανάλωση, συγκρίνοντας τις νέες τιμές με την ισχύουσα επίσης ...«μέση χρέωση του λογαριασμού». .Με τον τρόπο αυτό, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μέση στατιστική απεικόνιση όλων των τιμολογίων που εκδίδει η ΔΕΗ για τις οικιακές καταναλώσεις, κανείς ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό αύξησης που τον αφορά, αλλά και συνολικά δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσιμοι υπολογισμοί.

Αν, πάντως, πάρουμε το παράδειγμα για τις χρεώσεις που γίνονται στις καταναλώσεις μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, όπως παρουσιάζονται στην κυβερνητική ανακοίνωση, οι ανατιμήσεις θα είναι πολύ σημαντικότερες από αυτές που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Σήμερα, ένας καταναλωτής 800 kWh, πληρώνει για κάθε κιλοβατώρα 0,07671 ευρώ. Με την τιμή αυτή και το πάγιο του τριφασικού ρεύματος των 8,20 ευρώ, συν τον ΦΠΑ 11%, η συνολική επιβάρυνση για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 77,84 ευρώ. Στην ανακοίνωσή της όμως, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας προφανώς κάποιους στατιστικούς μέσους όρους, αντί να αναφερθεί σε αυτήν την τιμή, εμφανίζει ως «μέση χρέωση» - για τις 800 kWh - τα 98,6 ευρώ. Στη συνέχεια, προσδιορίζει τη νέα «μέση» χρέωση αυτής της κατηγορίας στα 112,1 ευρώ με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι η αύξηση είναι της τάξης του 13,7%. Στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι ο καταναλωτής σήμερα πληρώνει για τις 800 κιλοβατώρες 77,84 ευρώ, αν ισχύσει η νέα χρέωση των 112,1 ευρώ, η αύξηση διαμορφώνεται σε 44%!!!

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η μεθόδευση της ...περίεργης ανακοίνωσης, ήταν αναγκαία ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, με μοναδικό στόχο να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, που ήδη στενάζουν, κάτω από το βάρος των κυβερνητικών μέτρων. Από την άλλη, οι κυβερνώντες δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, αφού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο μνημόνιο που υπέγραψαν με ΕΕ - ΔΝΤ αναφέρεται ρητά ότι μέχρι το Νοέμβρη του 2010 οφείλει να έχει πραγματοποιηθεί η «έναρξη του ορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές». Αυτό επιχείρησε να ψελλίσει χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «γενικότερο πλαίσιο εξορθολογισμού των συνολικών χρεώσεων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Κι άλλες αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές και στη μέθοδο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος απεργάζεται η κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της τις σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με αποτέλεσμα να επιφέρει διπλό χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά, μετά και την ανακοίνωση της πρώτης δόσης ανατιμήσεων στα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» των τιμολογίων προωθείται ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και θα αναπροσαρμόζει «αυτόματα» τα τιμολόγια, με επιπρόσθετες ρυθμίσεις για επιπλέον χρεώσεις. Τα κυβερνητικά σχέδια έρχονται να ολοκληρώσουν τις αντιλαϊκές θεσμικές αλλαγές που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση της ΝΔ, στο γενικότερο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Τα νέα τιμολόγια θα κρύβουν, απ' ό,τι φαίνεται, πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς η ΡΑΕ κάνει λόγο και για χρονοχρέωση. Πρόκειται για μέθοδο, με την οποία υποτίθεται ότι επιβραβεύονται με εκπτώσεις οι μη σπάταλοι καταναλωτές. Στην ουσία πρόκειται για μια μέθοδο που επιτρέπει, δήθεν στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας, να επιβάλλονται επιπρόσθετες αυξήσεις στους καταναλωτές με αυξημένες ανάγκες (π.χ. οικογένειες με μωρά κ.λπ.) και με μειωμένες δυνατότητες για εξοπλισμό μείωσης της κατανάλωσης, όπως ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.λπ.

Η ΡΑΕ εισηγείται επίσης την 6μηνιαία αναπροσαρμογή βασικών μεγεθών του τιμολογίου της ΔΕΗ, για να παρακολουθούνται εγκαίρως οι μεταβολές κόστους. Πρακτικά, ένα τουλάχιστον τμήμα των τιμών θα αλλάζει κάθε 6 μήνες, οπότε και θα αλλάζουν τα τιμολόγια!

Επίσης, εισηγείται πάγια μεθοδολογία διαμόρφωσης του τέλους ΑΠΕ, βασισμένης σε στοιχεία για την παραγωγή και τα κόστη των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, και την ετήσια μεταβολή του, ώστε να πάψει να είναι ρυθμιζόμενο με υπουργικές αποφάσεις.

Ακόμη χειρότερη είναι η εισήγησή της για τη χρέωση ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Εκτός από συγκεκριμένη μεθοδολογία και την πρόβλεψη για ετήσια αναπροσαρμογή, κρίνει ότι πρέπει να μειώνονται οι χρεώσεις ΥΚΩ για χαμηλές καταναλώσεις π.χ. κάτω των 1.600 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο, ή για καταναλωτές που δε θα καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα τις ώρες υψηλής ζήτησης, ή για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν «αποδοτική» χρήση ενέργειας. Οι «εκπτώσεις» θα επιμερίζονται στους υπόλοιπους καταναλωτές!!!

Τελικός στόχος είναι η «ελεύθερη» αναπροσαρμογή των τιμολογίων με τρόπο που θα συμφέρει τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Ενα τμήμα του τιμολογίου θα αφορά κόστη ίδια για όλους, για Μεταφορά, Διανομή, ΥΚΩ, τέλος ΑΠΕ κ.λπ. Ενα άλλο τμήμα, το «ανταγωνιστικό», θα περιλαμβάνει κόστος παραγωγής, προμήθειας, το κέρδος κ.λπ. Σε αυτό το κομμάτι, μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να δώσει χαμηλότερη τιμή από μία που παίρνει το ακριβότερο αέριο που έρχεται από τους αγωγούς. Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια θα είναι πολύ πιο υψηλά από τα σημερινά και δε θα παρεμβαίνει το κράτος για τη ρύθμισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ