Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήρης και ισότιμη προβολή των υποψηφίων σε όλα τα κανάλια

Συνεδρίασε χθες η διακομματική επιτροπή για τις τοπικές εκλογές

Τις ευθύνες της κυβέρνησης στο ζήτημα της ισότιμης προβολής όλων των υποψηφίων στα κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπογράμμισε το ΚΚΕ κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος - αποτελούμενη από τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο, το μέλος της ΚΕ Παν. Μεντρέκα και τον Σταύρο Βαρουτσή, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - τόνισε προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα είναι στην διακριτική ευχέρεια των ραδιοτηλεοπτικών μέσων αν θα καλέσουν ή όχι έναν υποψήφιο για να προβάλει τις θέσεις του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει ή ηγείται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ανοικτό πεδίο για την εφαρμογή μιας πολιτικής επιλεκτικής προβολής συγκεκριμένων υποψηφίων και αποκλεισμού των μη αρεστών. Το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει εμφάνιση κάθε υποψηφίου, το ανώτερο 2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, 1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας και 1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες. Ετσι αν δεν διασφαλιστεί η εφαρμογή του σε όλο το εύρος των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, στην ουσία ο νόμος καθίσταται κενό γράμμα ή για την ακρίβεια τίθεται στην διακριτική ευχέρεια των καναλαρχών να τον κουρελιάζουν ή να τον εφαρμόζουν κατά το δοκούν ενώ αφήνει ανοικτό το πεδίο για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν υποχρεωτικά οι προβλέψεις του νόμου και στα κρατικά και στα ιδιωτικά κανάλια καθώς και να τηρηθεί αυστηρά ένα πλαίσιο ισότιμης μεταχείρισης υποψηφίων και συνδυασμών, κάτι που ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνει αλλά μόνο για τα κρατικά μέσα.

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρχει ατέλεια χάρτου για τα ψηφοδέλτια, διασφάλιση του αναγκαίου αριθμού πλοίων και αεροπλάνων ώστε οι ψηφοφόροι να πάνε στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν καθώς και να υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι ώστε να διασαφηνιστούν κενά της νομοθεσίας που αφορούν στην ακυρότητα των ψηφοδελτίων. Σχετικά με το ζήτημα του ΑΦΜ των συνδυασμών - και των διαφορετικών εγκυκλίων που είχαν εκδοθεί για το θέμα (μία από το υπουργείο Οικονομικών και μία από το ΥΠΕΣ) - ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα ισχύσει εγκύκλιος που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών κι έτσι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις Εφορίες ώστε να πάψουν οι τελευταίες να αντιμετωπίζουν τους συνδυασμούς σαν επιχειρήσεις. Επίσης αναφορικά με το μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί από τις τροποποιήσεις και τις επανεκδόσεις των βασικών εγκυκλίων των εκλογών, ο Γ. Ραγκούσης δεσμεύτηκε ότι θα βγει - Δευτέρα, το πολύ Τρίτη - ερμηνευτική εγκύκλιος που θα αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν γίνει και στο τι ισχύει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα δεδομένου ότι στις 17 του μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, δήλωσης κατάρτισης συνδυασμού.

Από τη ΝΔ, που σημειωτέον αιτήθηκε τη σύγκληση της διακομματικής, ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Ζώης δήλωσε ότι το κόμμα του ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει καμπάνια ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το γεγονός ότι σε ένα μήνα γίνονται τοπικές εκλογές αλλά και για όλα τα ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν ως ψηφοφόροι.

Η διακομματική θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή, όπου ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στα θέματα που έθεσαν τα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ