Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Κριτήριο ψήφου και τα χειρότερα που έρχονται

Στις εκλογές για τα κρατικά όργανα Τοπικής Διοίκησης, που έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση, οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο όλες τις ανάγκες της ζωής τους στο σύνολό της. Και στη δουλειά και στο χώρο κατοικίας. Ενιαία είναι η ζωή της λαϊκής οικογένειας. Είναι αυταπάτη να χωρίζεται σε προβλήματα στη δουλειά, στο μεροκάματο, στην Ασφάλιση, από τις συνθήκες ζωής στο χώρο κατοικίας (σπίτι, ελεύθεροι χώροι, αναψυχή, αποχετευτικό, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, Υγεία, Παιδεία κλπ.). Στις εκλογές, γενικά, η ατομική ευθύνη για το σε ποιο κόμμα, σε ποια πολιτική κατευθύνεται η ψήφος είναι μεγάλη.

Δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν αυταπάτες για καλύτερες μέρες, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παίρνονται και θα παίρνονται τα χειρότερα μέτρα.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα

Το γεγονός ότι συνεχίζουν να παίρνονται χειρότερα μέτρα φαίνεται και από το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία.

1. Αύξηση έμμεσων φόρων: Η άμεση φορολογία θα μειωθεί κατά 1,4% το 2010, ενώ η έμμεση φορολογία θα αυξηθεί κατά 9,4%. Οι άμεσοι φόροι για το 2011 αντιστοιχούν στο 38% του συνόλου των φόρων, ενώ οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν στο 62%.

Περιλαμβάνονται στους έμμεσους φόρους:

  • Αύξηση συντελεστών και διεύρυνση της βάσης ΦΠΑ (ένταξη προϊόντων και υπηρεσιών που δεν είχαν ΦΠΑ στον ΦΠΑ) (2 δισ. αύξηση εσόδων από ΦΠΑ το 2011).
  • Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού, καυσίμων και αλκοόλ (600 εκατ. ευρώ αύξηση εσόδων το 2011).
  • Εμμεση φορολογία στη μικρή ακίνητη περιουσία (πρόστιμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων χώρων) (1,4 δισ. νέοι φόροι το 2011)
  • Διεύρυνση της φορολόγησης με τεκμήριο (700 εκατ. ευρώ νέοι φόροι το 2011).
  • Επιπλέον η κατανομή της άμεσης φορολογίας γίνεται επίσης αντιλαϊκότερη, με τα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων να αυξάνονται κατά 6,6%, ενώ τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων να μειώνονται κατά 18,3%.

2. Περικοπή δημόσιων δαπανών:

  • Περικοπή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο (400 εκατ. ευρώ το 2011).
  • Περικοπή συντάξεων (500 εκατ. ευρώ το 2011).
  • Περικοπές στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη» (500 εκατ. ευρώ ετησίως 2011-2013).
  • Μείωση επιχορηγήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις (800 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Περικοπή επιδομάτων ανεργίας (500 εκατ. ευρώ το 2012).

3. Το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι κεντρικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί, ακόμα και αν μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% το 2014.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Τη δημιουργία νέου, ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με συμπίεση προς τα κάτω των μηνιαίων συνολικών αποδοχών και τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας.
  • Την επιτάχυνση των πληρωμών οφειλών στους μονοπωλιακούς ομίλους που προμηθεύουν τα νοσοκομεία.
  • Τη διευκόλυνση των ΣΔΙΤ που επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε διάφορους κλάδους και επιβαρύνουν διπλά και τριπλά τους εργαζόμενους.
  • Την κατάργηση 30 σημαντικών περιορισμών για την αξιοποίηση της επιχειρηματικής - επενδυτικής δραστηριότητας.
  • Την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Την αποδυνάμωση - κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ήδη ανακοινώθηκαν. Αν και η κυβερνητική ανακοίνωση δίνει αύξηση της τιμής μέχρι και 13,7% για καταναλώσεις μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, δηλαδή για τα λαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η «μέση χρέωση λογαριασμού από την 1/1/2011» για τις 800 κιλοβατώρες θα διαμορφωθεί σε αύξηση που φτάνει το 44%. Την ίδια ώρα τα τιμολόγια ρεύματος για τους βιομηχάνους θα «πέσουν» μέχρι και 13,5%.

Με ποιο κριτήριο

Επομένως, όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να σκεφτούν το εξής: Αν στις 7 και 14 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποτιμάνε ήττα, αν βρεθούν μέχρι και δυσάρεστα ξαφνιασμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα γιατί το ΚΚΕ θα έχει αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος της δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα. Ενώ η ΝΔ δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο λαός ευνοεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό το δικό της μείγμα ή έχει ξεχάσει τις ευθύνες της. Το ισχυροποιημένο ΚΚΕ μπορεί να φοβίσει, να τους βάλει φρένο, ώστε να κερδίσει χρόνο ο λαός για να αντεπιτεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ