Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορολογούνται επιδόματα ανεργίας και αποζημιώσεις απολύσεων

Δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος για την εφαρμογή του φορολογικού νόμου

Τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος για την κατάργηση, ουσιαστικά, του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, θα υπολογιστούν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και θα καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επιδομάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και αφορά τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του χρόνου, για τα φετινά εισοδήματα που θα τα δηλώσουμε την άνοιξη του 2011, θα ισχύει νέα φορολογική κλίμακα, ωστόσο για να ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ο κάθε φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων.

Για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για τα εισοδήματα μέχρι τις 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος (σε εισόδημα 8.000 αντιστοιχούν αποδείξεις 800 ευρώ για 10.000 ευρώ αποδείξεις 1.000 ευρώ κ.ο.κ.).

Για τα εισοδήματα που είναι πάνω από τα 12.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα για εισόδημα 25.000 ευρώ, θα πρέπει: Για τις πρώτες 12.000 να προσκομίσουν αποδείξεις 1.200 ευρώ και για τις υπόλοιπες 13.000 ευρώ αποδείξεις 3.900 ευρώ και συνολικά 5.200 ευρώ. Σε περίπτωση που προσκομίσει λιγότερες αποδείξεις, θα επιβάλλεται επιπλέον φόρος 10%. Αν, δηλαδή, ο φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ διαθέτει αποδείξεις μόνο 4.000 ευρώ, για τη διαφορά των 1.200 ευρώ θα επιβληθεί να πληρώσει 120 ευρώ διαφορά. Σε περίπτωση που προσκομίσει περισσότερες αποδείξεις, ας πούμε 6.000 ευρώ, για την επιπλέον διαφορά των 800 ευρώ θα έχει μείωση φόρο 10%, δηλαδή 80 ευρώ.

Για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού δε λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες: Απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, οι πληρωμές για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά και τα εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο.

Δε λαμβάνονται επίσης υπόψη οι δαπάνες: Αγοράς ή ανέγερσης ακινήτων, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων, τοκοχρεολυτικής απόσβεσης δανείων ή πιστώσεων. Επίσης οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, τα έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής περίθαλψης, το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, τα φροντιστήρια, οι αμοιβές δικηγόρων κλπ.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ, στον οποίο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών». Για να είναι δυνατή η διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα γίνουν στους φακέλους των αποδείξεων, θα πρέπει να είναι ευκρινή τα στοιχεία της επωνυμίας της εκδότριας εταιρείας, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Στις περιπτώσεις που οι αποδείξεις δεν φαίνονται καθαρά οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν χειρόγραφα εκείνα τα μη ευκρινή στοιχεία των αποδείξεων.

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, κατά 3.000 ευρώ με δύο παιδιά και κατά 11.500 ευρώ με τρία παιδιά, και κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία. Ισχύει επίσης νέα φορολογική κλίμακα, με εννιά συντελεστές. Για τις πρώτες 12.000 ισχύει μηδενικός συντελεστής, ενώ τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 45%.

Οι ...αντικειμενικές δαπάνες

Ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση τις δαπάνες διαβίωσης λαμβάνει υπόψη:

  • Την κατοικία του φορολογούμενου, το εισόδημα της οποίας προσδιορίζεται τεκμαρτά κατά κλιμακούμενο τρόπο με βάση την επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων.
  • Τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.
  • Τις δαπάνες ιδιωτικών σχολείων.
  • Τις δαπάνες οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων κλπ.
  • Δαπάνες σκαφών αναψυχής.
  • Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων.
  • Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης.
Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Αλλαγές υπάρχουν και στον τομέα αυτό, αφού καταργήθηκε η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας των ποσών που καταβάλλονται για τοκοχρεολυτική απόσβεση των δανείων για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας. Φορολογούνται επίσης τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, στην περίπτωση κατά την οποία οι δικαιούχοι κατέχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ. Σε φορολογία υπόκεινται και οι αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι εργοδότες σε απολυόμενους εργάτες, όταν αυτές υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ. Ποσά αποζημίωσης από 60.001 - 100.000 ευρώ φορολογούνται με 10%, από 100.001 - 150.000 ευρώ με 20% και 150.000 και άνω με 30%. Σε υψηλότατη φορολογία που φτάνει ως το 90% υπόκεινται και τα οικονομικά κίνητρα που καταβάλλουν εργοδότες σε εργαζόμενους με σκοπό την αποχώρηση από την εργασία.

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των αμοιβών των αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (από 3% σε 6%) και των κατώτατων πληρωμάτων (σε 3% από 1%). Μια σειρά επαγγέλματα και δραστηριότητες που φορολογούνταν κατά ειδικό τρόπο (αποζημιώσεις, οδοιπορικά σε ερασιτέχνες αθλητές) υπάγονται πλέον στις γενικές διατάξεις, ενώ προσδιορίζεται λογιστικά το εισόδημα ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ κλπ.

Ως πυροτέχνημα, τέλος, μπορεί να χαρακτηριστεί η απειλή ηλεκτρονικής διαπόμπευσης των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν, μέσω της δημοσιοποίησης σχετικών καταλόγων με το ονοματεπώνυμο της επιχείρησης, το καθαρό εισόδημα, τον αναλογούντα φόρο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ