Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν τηρεί τα μέτρα υγιεινής για τους εργαζόμενους

Καταγγελία της ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο

Να εφαρμοστούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητά η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), με αφορμή το κρούσμα φυματίωσης που παρουσιάστηκε σε εποπτείες καθαριότητας. Ο εργαζόμενος που νοσηλεύτηκε στα μέσα Αυγούστου γιατί προσβλήθηκε από φυματίωση, στο μεταξύ ανάρρωσε και έχει επανέλθει στην εργασία του. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι συνάδελφοί του στο ίδιο τμήμα ενημερώθηκαν καθυστερημένα για το συμβάν (μετά από 20 μέρες) και κλήθηκαν να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ, το γεγονός αποδεικνύει τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου. Και υπογραμμίζει:

«Υπάρχουν νόμοι και αποφάσεις που λένε ότι με ευθύνη της διοίκησης πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και οι απαραίτητες εξετάσεις μία φορά το χρόνο σε όσους εργάζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες και χώρους (καθαριότητα, πράσινο, έργα, κ.α.). Εξετάσεις πρέπει να γίνονται και σε όσους προσλαμβάνονται για να εργαστούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, γιατί σίγουρα αν νοσούν ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας η τοποθέτησή τους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, αλλά και για να προλαμβάνονται καταστάσεις όπως η παραπάνω. Αυτά, βέβαια, για τη διοίκηση του δήμου αποτελούν κόστος, γιατί έτσι βλέπει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, και δεν τα εφαρμόζει. Οπως, ως κόστος που πρέπει να εξαλείψει, βλέπει τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο και την άθλια κατάσταση των εργοταξίων (...) Η ΔΑΣ με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας αναδεικνύει αυτά τα θέματα. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, των υπόλοιπων σωματείων και η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας αντί να λιβανίζουν τη διοίκηση του δήμου και γι' αυτό το θέμα διεκδικούσαν και έπαιρναν αποφάσεις για κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως κατ' επανάληψη τους έχουμε προτείνει».

Τέλος, καλούνται οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης να συστρατευθούν με τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ στον αγώνα που δίνεται για να εφαρμοστούν και να διευρυνθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δοθεί τέλος στη μη πληρωμή των δεδουλευμένων(2022-08-09 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στον ιό και σε ένα σωρό επαγγελματικούς κινδύνους(2021-04-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στην Καθαριότητα και το Πράσινο(2019-07-31 00:00:00.0)
Ατύχημα σε λυματοφόρο όχημα του δήμου(2019-07-24 00:00:00.0)
Τραυματισμός συμβασιούχου στο δήμο Δάφνης - Υμηττού(2018-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ