Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μνημόνιο και οι συμφωνίες

Η κινεζική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, εκτός των διμερών επαφών της με την ελληνική κυβέρνηση, που αποκρυσταλλώθηκαν σε ένα μνημόνιο πενταετούς διάρκειας για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στις δύο χώρες και σε μια συμφωνία για πολιτιστικές ανταλλαγές, προχώρησε και στη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Το διακρατικό μνημόνιο για τις επενδύσεις, που υπέγραψαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και ο ομόλογός του υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντε Νινγκ, «στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να "φέρει" νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας», σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση. Το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία εθνικών και τοπικών φορέων για αλληλοενημέρωση και ενθάρρυνση.

Οι υπόλοιπες επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι οι εξής:

  • Ο κινεζικός όμιλος BCEGI υπέγραψε με την «Plaza Centers NV» (όμιλος ισραηλινών συμφερόντων, στον οποίο συμμετέχουν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι) συμφωνία ανέγερσης - κατασκευής του «Pireaus Plaza» (εμπορικό κέντρο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού).
  • Η «China Development Bank Co» θα δανειοδοτήσει με 74,16 εκατ. δολάρια την «Cardiff Marine Inc» για την κατασκευή υποδομών.
  • Συμφωνία συνεργασίας συνήφθη μεταξύ της «Cardiff Marine Inc» και της «China Classification Society» (κινεζικός νηογνώμονας).
  • Η κινεζική «Huawei Technologies Co Ltd» υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΟΤΕ για την προμήθεια εξελιγμένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
  • Η «ARTEX Corporation Fujian Company» υπέγραψε συμφωνία αγοράς μαρμάρου με την «Ικτίνος Ελλάς ΑΕ».
  • Η COSCO υπέγραψε με την επιτροπή των «Special Olympics 2011» συμφωνία χορηγίας - χρηματοδότησης.
  • Η ZTE CORPORATION υπέγραψε συμφωνία χορήγησης δωρεάν υλικού τηλεδιασκέψεων στο Ινστιτούτο Κομφούκιος στην Αθήνα.
  • Η «Export - Import Bank of China» θα δανειοδοτήσει με 111 εκατ. δολάρια τον ναυτιλιακό όμιλο Αγγελικούση.
  • Η «Export - Import Bank of China» θα δανειοδοτήσει με 82,6 εκατ. δολάρια και την «Diana Shipping».

Ακόμη, χτες ανακοινώθηκε ότι η COSCO συμφώνησε με την ΕΛΓΕΚΑ για την κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία Κέντρου Διαχείρισης Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, και για τη δημιουργία κοινού εταιρικού σχήματος με τη θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ, DIAKINISIS PORT.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τάζει ευκαιρίες στους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους(2018-11-08 00:00:00.0)
Συνέχιση αστυνομικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων(2015-11-17 00:00:00.0)
Δυσφορία για πιθανή στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας(2013-10-25 00:00:00.0)
Κινεζική εταιρεία για ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων(2013-09-28 00:00:00.0)
Για τη ναυπηγική βιομηχανία(2013-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ