Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα πάντα για τους εργοδότες

Είναι τόσο κυνικός ο τρόπος που η κυβέρνηση - με άξιους συμπαραστάτες τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. - διακηρύσσει με κάθε αφορμή «πόσο ακριβοί» είναι οι εργαζόμενοι για τους επιχειρηματίες, που πραγματικά προκαλεί. Για την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο, φταίνε για όλα οι εργαζόμενοι και οι όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει. Ακόμη και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την εργασιακή ζούγκλα της ανασφάλιστης εργασίας, που βγήκαν προχτές στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση φρόντισε να τα αξιοποιήσει υπέρ των μεγαλοεργοδοτών. Για να προετοιμάσει το έδαφος για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που, όπως φαίνεται και από άλλες σχετικές δηλώσεις, είναι προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα δουλεύουν ανασφάλιστοι (26% του εργατικού δυναμικού). Οι ανασφάλιστοι φτάνουν το 1.100.000, ενώ η εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως! Πώς επέλεξε να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, του Σώματος που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιο να ελέγχει τους εργοδότες και να τους επιβάλλει πρόστιμα; Ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν στη «μαύρη εργασία» είναι «το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές...». Κι επιλέγει να τα πει αυτά η κυβέρνηση, τη στιγμή που οδηγεί τα Ταμεία - συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ - στον γκρεμό, που μειώνονται οι παροχές για τους ασφαλισμένους, που τα χρωστούμενα των εργοδοτών στα Ταμεία ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά. Μάλιστα, την ίδια περίοδο το υπουργείο Εργασίας παινεύεται για την εκστρατεία κατά της εισφοροδιαφυγής που έχει ξεκινήσει...

Ταυτόχρονα: Δρομολογείται η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών του κεφαλαίου στο 20%. Μειώθηκε η αμοιβή των νέων εργαζομένων στο 70% του κατώτερου μισθού μέσω της «μαθητείας». Οι νεοπροσλαμβανόμενοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με 600 ευρώ μεικτά. Μειώθηκε κατά 20% η αμοιβή υπερωρίας και υπερεργασίας, η αποζημίωση των εργαζομένων λόγω απόλυσης κατά 50% και αυξήθηκε το ποσοστό και ο αριθμός των απολύσεων. Οταν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι κυβερνά «για την πατρίδα» και μιλά για το συμφέρον των «παραγωγικών δυνάμεων» εννοεί αυτούς που κατέχουν τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία, τις επιχειρήσεις και όχι αυτούς που τα λειτουργούν και παράγουν τον τεράστιο πλούτο.

Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν επειδή οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα τα οποία αποτελούν ένα ελάχιστο μερίδιο του πλούτου που παράγουν. Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων είναι που οδηγεί εταιρείες στο κλείσιμο, στη συρρίκνωση κ.λπ. και άρα σε απολύσεις. Το ίδιο και η κρίση από την αναρχία στην παραγωγή και την υπερκερδοφορία τους. Το πετσόκομμα των μισθολογικών, εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων θα ενισχυθεί γιατί αυτό απαιτεί η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Την ίδια στιγμή, το τζογάρισμα των αποθεματικών και η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης μεγαλώνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Δισεκατομμύρια ευρώ χρωστούν οι εργοδότες στα Ταμεία και καμία κυβέρνηση της πλουτοκρατίας δεν πρόκειται να διεκδικήσει πίσω τον - και επισήμως - κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας(2013-04-28 00:00:00.0)
Σε δίνη τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων(2009-07-17 00:00:00.0)
...και το χτύπημα των Ταμείων(2005-01-29 00:00:00.0)
Κοντά στα δύο τρισ. δραχμές οι οφειλές κράτους και εργοδοτών(2003-05-16 00:00:00.0)
Χτύπημα από ανεργία και «μαύρη εργασία»(2000-10-19 00:00:00.0)
Ούτε μέτρα, ούτε άλλοθι!(1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ