Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Ζητήματα ζωής και θανάτου θα γίνουν υπόθεση «εθελοντών» και «ευκαιριών»

Διαχείριση ακραίας φτώχειας και χειραγώγηση ο δρόμος που ανοίγουν οι πρωτοβουλίες από τους Δήμους Κιλκίς (ΠΑΣΟΚ) και Περιστερίου (ΝΔ)

Ενα πιάτο φαΐ, ένα μπουκάλι αντιβίωση, μια δωρεάν εξέταση το χρόνο... Και μέσα από τον «Καλλικράτη» θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω, τη στιγμή που τεράστιος πλούτος παράγεται και συσσωρεύεται καθημερινά
Ενα πιάτο φαΐ, ένα μπουκάλι αντιβίωση, μια δωρεάν εξέταση το χρόνο... Και μέσα από τον «Καλλικράτη» θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω, τη στιγμή που τεράστιος πλούτος παράγεται και συσσωρεύεται καθημερινά
Εικόνες από το απάνθρωπο μέλλον του «Καλλικράτη» μας δίνουν μια σειρά δήμοι της χώρας, που «παρέχουν» υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε εξαθλιωμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Με τον «Καλλικράτη», όπου δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και στο μέλλον τα νοσοκομεία θα περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων και των περιφερειών, οι υπηρεσίες αυτές δε θα υποβαθμιστούν απλά περισσότερο, αλλά θα λειτουργούν με «χορηγίες», «δωρεές» και εθελοντισμό. Ζητήματα ζωής και θανάτου, όπως είναι τα φάρμακα, οι ιατρικές εξετάσεις, ένα πιάτο φαγητό, θα επαφίενται στη «φιλανθρωπική» διάθεση ιδιωτών, θα εκχωρηθούν σε ΜΚΟ και θα λειτουργούν με το υστέρημα «ευαισθητοποιημένων πολιτών». Ανθρωποι των πιο φτωχών - και όχι μόνο - λαϊκών στρωμάτων, θα έχουν αυτές τις υποτυπώδεις παροχές για όσο η τοπική διοίκηση εξασφαλίζει από κάπου έσοδα. Ανθρωποι ανήμποροι, άποροι, ανασφάλιστοι δε θα μπορούν να θεραπευτούν, δε θα έχουν να φάνε, θα καταλήγουν «σαν το σκυλί στο αμπέλι» εν έτει 2010.

Εξάλλου, η ίδια η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει αναφερθεί σε ένα «μεικτό σύστημα Υγείας», το οποίο - με τον «Καλλικράτη» και το νέο Ασφαλιστικό - θα είναι «ένα πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», «όχι αυστηρά δημόσιο», αλλά «μια δικτύωση των δομών που υπάρχουν σήμερα σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης (δημόσιες και δημοτικές δομές, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικές πρωτοβουλίες κλπ.)». Δείγματα της διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας αποτελούν οι διάφορες πρωτοβουλίες ΜΚΟ σε συνεργασία με δήμους για τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων για μερικές μέρες μέσα στο χρόνο, συνήθως τις μέρες που «γιορτάζεται» η καταπολέμηση μιας ασθένειας.

«Μπροστάρηδες» στη διάσπαση του ενιαίου, δημόσιου και αναβαθμισμένου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία και η Πρόνοια είναι οι δήμαρχοι που έχουν στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Διάσπαση και υποβάθμιση που θα ενταθεί με τον «Καλλικράτη», τον οποίο υποστηρίζουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα η μεταφορά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και σύγχρονες για όλους, αναδεικνύουν και οι περιπτώσεις του Δήμου Κιλκίς (ΠΑΣΟΚ) και του Δήμου Περιστερίου (ΝΔ).

Φάρμακα από το σπίτι!

Η οργάνωση με τα ταξικά συνδικάτα είναι απαραίτητη για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης
Η οργάνωση με τα ταξικά συνδικάτα είναι απαραίτητη για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης
Στη λογική που πρεσβεύει, ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι εμπόρευμα και ως εκ τούτου δεν είναι για όλους, εγκαινιάστηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο (ΚΙΦ) στο Δήμο Κιλκίς (σ.σ. πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ). Πρόκειται για μία ακόμη σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Φαρμακευτικός και Ιατρικός Σύλλογος) που στηρίζεται στον εθελοντισμό και σχετίζεται με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», η οποία βρίσκεται «στα σκαριά» στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών - ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις μπορεί να έχουν ορισμένοι εθελοντές - είναι η διαχείριση της εξαθλίωσης, το κουκούλωμα των συνεπειών της Υγείας - εμπόρευμα, οι οποίες στο μέλλον θα είναι «δολοφονικές» για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, στο Κοινωνικό Φαρμακείο, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προσκομίζει φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό υλικό, που έχει στο σπίτι του και του είναι πλέον άχρηστο. Αν είναι χρήσιμο, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου θα δημιουργείται το απόθεμα για τη διάθεσή του στους δικαιούχους απόρους (ανασφάλιστοι, αναξιοπαθούντες, μετανάστες χωρίς χαρτιά κλπ.). Ο αριθμός και το είδος του φαρμάκου που ο καθένας έχει στο σπίτι του είναι μικρού εύρους. Ποιος, για παράδειγμα, έχει στο σπίτι του απόθεμα από αντικαρκινικά φάρμακα, για γυναικολογικές παθήσεις, για διαβητικούς, για καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ;

Επιπλέον, οι πολίτες θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή της σύμπραξης, η οποία θα αποφαίνεται για την απορία τους, χορηγώντας τους τη σχετική κάρτα. Από πότε μια ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αρμόδια να κρίνει ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Από πότε η Υγεία και η παροχή φαρμάκων εναπόκειται στην «καλή θέληση» ορισμένων εθελοντών ιατρών και φαρμακοποιών; Ενα άλλο ζήτημα είναι, ότι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών θα γίνεται στο ιατρείο του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου ή στα ιδιωτικά ιατρεία των εθελοντών ιατρών! Οι εθελοντές γιατροί θα δίνουν προτεραιότητα στους ...αναξιοπαθούντες ή στους πελάτες τους; Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών θα εξαρτάται από το πόσα κλεισμένα ραντεβού έχουν οι γιατροί - εθελοντές, από τον ελεύθερο χρόνο, που είναι τελικά διατεθειμένοι να διαθέσουν! Κι έπειτα, τι θα γίνεται με όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά δεν την ... «δικαιούνται»;

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΙΦ, τις πρωινές ώρες θα βρίσκονται στο ΚΙΦ υπάλληλοι Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κιλκίς.

Ενα πιάτο φαΐ...

Ακόμη και σε ζητήματα επιβίωσης, όπως είναι η διατροφική ανάγκη και εν έτει 2010 υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να την καλύψουν, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση προωθούν τον εθελοντισμό και τη «φιλανθρωπία» των επιχειρήσεων.

Ετσι, ο Δήμος Περιστερίου (στηρίζεται από τη ΝΔ) λειτουργεί από τον Ιούνη το Πρόγραμμα «Καθήκον Κατ' Οίκον» μεταφέροντας καθημερινά σε περίπου 180 οικογένειες - κυρίως άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανήμπορους ανθρώπους - μια μερίδα έτοιμο φαγητό. Το φαγητό είναι δωρεά εταιρειών κέτερινγκ που τροφοδοτούν και σούπερ μάρκετ, ενώ για το πρόγραμμα κινητοποιούνται και δεκάδες εθελοντές. Oι άνθρωποι αυτοί θα έχουν αυτή την παροχή - στην προκειμένη ένα πιάτο φαΐ - για όσο διάστημα οι εταιρείες θα κάνουν τη φιλανθρωπική τους «μόστρα» και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να διαθέσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Κι αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός δήμου, ή ενός νομού και όχι σχεδιασμένα, καθολικά για όλους όσοι έχουν ανάγκη και σε τελευταία ανάλυση δεν ευθύνονται για την εξαθλίωσή τους. Για να μην αναφερθούμε στο πώς μπορεί να «αξιοποιηθούν» προεκλογικά τέτοιες παροχές.

Την ίδια στιγμή, οι ανήμποροι αυτοί - κυρίως ηλικιωμένοι - άνθρωποι, είναι προφανές, ότι για να μην έχουν εξασφαλισμένη ούτε μια μερίδα φαγητού, θα έχουν και άλλες ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, δημιουργική απασχόληση κλπ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ