Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Επιμένουν στις συλλήψεις Μλάντιτς και Χάτζιτς

ΧΑΓΗ.--

Επικριτικός εμφανίστηκε χτες στη Χάγη ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (μηχανισμός που έστησαν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές), Σερζ Μπράμερτς, υποστηρίζοντας ότι οι σερβικές αρχές δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για τη σύλληψη του καταζητούμενου πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, ε.α. στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και του επίσης Σερβοβόσνιου πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου Γκόραν Χάτζιτς.

Ο Μπράμερτς είπε ότι το Βελιγράδι «εξακολουθεί να μη συνεργάζεται πλήρως» με τις έρευνες της γενικής εισαγγελίας του ICTY, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται περισσότερος επαγγελματισμός και περισσότερα μέσα για να συλληφθούν οι καταζητούμενοι». Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά στη μάχη κατά της ατιμωρησίας και ότι «δεν έχουμε χρόνο», αφού το δικαστήριο πρέπει να ολοκληρώσει το «έργο» του ως το 2013.

Πάντως, ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου και επικεφαλής της ομάδας δράσης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, υποστήριξε ότι η σύλληψη των Μλάντιτς και Χάτζιτς είναι «η υπ'αριθμόν ένα εθνική υπόθεση με την οποία ασχολούμαστε αυτό το διάστημα».

  • Η ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη «διασφάλιση της τάξης» στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη της Σερβίας, Ειρηναίου, στις 3 Οκτώβρίου, στο Πετς του Κοσσόβου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ