Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Παρατείνεται η ένταση

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο δε θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αυτή τη βδομάδα.

Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιανγκ Γιου, «η προφανώς ακατάλληλη ατμόσφαιρα για μία τέτοια συνάντηση» με δεδομένη την αύξηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις έπειτα από τη σύγκρουση σινικού αλιευτικού σκάφους με πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής την περασμένη βδομάδα κοντά σε διαφιλονικούμενες βραχονησίδες (γεμάτες κοιτάσματα φυσικού πετρελαίου και αερίου).

Η Κινέζα αξιωματούχος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την απαίτηση του Πεκίνου για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Κινέζου καπετάνιου που κρατείται σε ιαπωνικές φυλακές έπειτα από την κατάσχεση του αλιευτικού σκάφους που κυβερνούσε και τη σύλληψή του από τις ιαπωνικές αρχές

Η Ιαπωνία απ' την άλλη πλευρά διά του κυβερνητικού εκπροσώπου καταφέρθηκε κατά του «κινέζικου εθνικού φανατισμού» απευθύνοντας έκκληση για την «ήρεμη επίλυση του προβλήματος».

Τέλος, οι ΗΠΑ συνέστησαν ψυχραιμία και στις δύο χώρες προτρέποντάς τες να επιλύσουν το πρόβλημα «με τα κατάλληλα διπλωματικά μέσα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org