Χωρίς καρπούς, ούτε στο φλέγον ζήτημα του εποικιστικού μορατόριουμ, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--
Να συντηρήσει το δήθεν «εποικοδομητικό» κλίμα του δεύτερου γύρου των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών πασχίζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις επαφές της στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, πίσω από τις κάμερες, το κλίμα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό καθώς ασχέτως των αμερικανικών διαβεβαιώσεων ότι «συζητιούνται πλέον τα ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης», καμία ένδειξη προόδου δεν υπάρχει όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας.
Οπως διέρρευσε, οι Αμπάς και Νετανιάχου δε συμφώνησαν σε τίποτε επ' αυτού. Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι αν δεν υπάρξει παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ, δε θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνομιλίες. Η ισραηλινή επίσης επιμένει, διά στόματος Νετανιάχου, ότι εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο κάποιων περιορισμών αλλά όχι ολοκληρωτικού «παγώματος».
Η Ουάσιγκτον, πάλι, όπως και οι Αραβες σύμμαχοί της και συνεργάτες στη διαδικασία των άμεσων συνομιλιών, δηλαδή ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, δήλωναν ότι επίσης απηύθυναν έκκληση στο Τελ Αβίβ για παράταση του «παγώματος» του εποικισμού, «για δέκα μήνες ή έστω για τρεις ή τέσσερις μήνες». Κατά τον Μουμπάρακ, αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί ν' αποδειχτεί αρκετό για την επίτευξη συναίνεσης ως προς τη χάραξη τελικών συνόρων.
Μετά το άκαρπο πέρας και αυτού του γύρου επαφών, η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα και το απόγευμα μετέβη στο Αμμάν για να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά. Ο Αμπάς, πριν τη συνάντηση, αρκέστηκε να δηλώσει πως η Παλαιστινιακή Αρχή «γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την επίτευξη ειρήνης και ότι οι συνομιλίες είναι μονόδρομος». Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Είναι, όμως, σχεδόν βέβαιο ότι η Κλίντον άσκησε πιέσεις προς τον Αμπάς, προκειμένου να μην αποχωρήσει από τις συνομιλίες ακόμη και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του «παγώματος» του εποικισμού.
Ολοένα και περισσότερο το ζήτημα του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος καθώς και των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και της Συρίας αρχίζει να εμπλέκεται με τις εξελίξεις στις άμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Με δεδομένη την εμπλοκή που υπάρχει με το «εποικιστικό πάγωμα» φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν «αμνηστία» στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, προκειμένου να την αξιοποιήσουν ως αντάλλαγμα προς το Τελ Αβίβ για να πετύχουν κάτι καλύτερο ως προς τους εποικισμούς, για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους και να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος της εμπλοκής των ΗΠΑ και όχι βεβαίως ...πόνος για το δράμα των Παλαιστινίων.