Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
«Ρεσιτάλ» υποκρισίας για τους Ρομά

Αυτούς τους καταυλισμούς φτωχών ανθρώπων διαλύει η κυβέρνηση Σαρκοζί
Αυτούς τους καταυλισμούς φτωχών ανθρώπων διαλύει η κυβέρνηση Σαρκοζί
BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντονες, όπως αναμενόταν, ήταν οι τριβές ανάμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο και σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία. Το ζήτημα, φυσικά, αξιοποιήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ και κυριάρχησε στη σχετική ειδησεογραφία αφήνοντας, σε δεύτερη μοίρα, το σημαντικό διακύβευμα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δηλαδή το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ αποσυνδέθηκε από τις, ήδη, υπάρχουσες και συχνά ανοιχτές αντιπαραθέσεις εντός των κόλπων της ΕΕ ανάμεσα στις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις οποίες κάλλιστα μπορεί να κρύβει το δήθεν όψιμο ενδιαφέρον των απανταχού «ευαισθησία» για τους Ρομά!

Το βέβαιο είναι ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον Μανουέλ Μπαρόζο και ότι το θέμα των Ρομά συζητήθηκε και στη σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με διαρροές, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, ο Σαρκοζί εξέφρασε «βαθιά δυσαρέσκεια» για τις επικρίσεις της Επιτρόπου Ρέντινγκ εμμένοντας στην παρομοίωση των απελάσεων των Ρομά με ανάλογα φαινόμενα που καταγράφηκαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για «απαράδεκτες και εξωφρενικές επικρίσεις» για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση Μπαρόζο, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η Επιτροπή προφυλάσσει τους θεσμούς και τη νομοθεσία της ΕΕ, που θεωρούν απαράδεκτες τις πολιτικές διακρίσεων σε βάρος συγκεκριμένων εθνικών ομάδων». Και οι δύο άνδρες στη συνέχεια προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το συμβάν, μιλώντας για «υψηλούς τόνους» που «θα πρέπει να αφεθούν στο περιθώριο».

Την ίδια στιγμή, όπως επίσης αναμενόταν, εντός της συνόδου, την υποστήριξή του στο Σαρκοζί εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογες απελάσεις δύο χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος, εξερχόμενος από τη Σύνοδο, μετέφερε ότι έλαβε σθεναρή υποστήριξη και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία «τον συνεχάρη» συμπληρώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα!

Στον αντίποδα των Μπερλουσκόνι - Μέρκελ, η Βελγική προεδρία που κάλεσε την Επιτροπή σε επαγρύπνηση αλλά και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που κατήγγειλε τις σκληρές δηλώσεις Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ