Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Δημήτρης Κρεωνάς

Χαιρετίζω το 16ο Συνέδριο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία μου στις Θέσεις και την εισήγηση της ΚΕ. Αισιοδοξώ για την επιτυχία των επιδιώξεών μας.

Από το 15ο Συνέδριο, η δράση της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΚΟ Αν. Μ - Θ) εκτιμήθηκε ως θετική. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις σημαντικές υποκειμενικές ελλείψεις, κενά, ανεπάρκειες, δεν τα «δίπλωσε». Είχε αποτελέσματα, όμως περιορισμένα, που, ωστόσο, πιστοποιούν τις δυνατότητες που έχουμε.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη δράση της ΚΟ Αν. Μ - Θ, έδωσαν ώθηση στη λαϊκή δυσαρέσκεια, στην ενίσχυση αγωνιστικών διαθέσεων, αλλά και αγώνων, στην προώθηση συσπειρώσεων και συνεργασιών, σε διαφοροποιήσεις.

Ηρθαν, λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της πολιτικής του Κόμματος για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου, που βρίσκει ολοένα περισσότερη απήχηση.

Κρίσιμο ζήτημα, όμως, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα των ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος, ώστε να «αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

  • Οι προαναφερόμενες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, που υλοποιεί τα σχέδια αστικής τάξης, ΕΕ και ΝΑΤΟ, έχουν δραματικές συνέπειες στο λαό της περιοχής, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία. Η αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής κατάστασης, σήμερα, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με την πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη «νέα τάξη» και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
  • Κατά συνέπεια, επιβάλλεται, γιατί υπάρχει η αντικειμενική βάση, η ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, που πρέπει να αγκαλιάσει και τη μειονότητα, που θα εντείνει τη δράση του σε τοπικό, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, στα πλαίσια, φυσικά, κεντρικών πρωτοβουλιών.
  • Οι προτάσεις της λαϊκής οικονομίας και αναγκαίες είναι και ρεαλιστικές, για μας, όμως, χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν σε επίπεδο περιοχής, νομού, κλάδου και τομέα. Επίσης, οι όποιες προτάσεις έχουμε να επικαιροποιηθούν και να εμπλουτιστούν με βάση και τις αλλαγές που συντελέστηκαν. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε ανάλογες επεξεργασίες. Οι προτάσεις μας, αντικειμενικά, πρέπει να αποτελέσουν την ενοποιητική βάση των δυνάμεων του Μετώπου. Να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης και ζύμωσης για την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης, σε σύνδεση με τα επίκαιρα ζητήματα που θέτει το συνδικαλιστικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, με τελικό στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού και τον σοσιαλισμό.

Ενα από τα πιο κρίσιμα κλειδιά για την ισχυροποίηση του Κόμματος, σε σχέση με την προώθηση του κύριου πολιτικού στόχου, δηλαδή τη συγκρότηση του Μετώπου, αποτελεί η αποφασιστική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς οργάνων και στελεχών. Πράγμα που έχει να κάνει με τη συλλογική προσπάθεια των οργάνων, αλλά και την προσωπική προσπάθεια των στελεχών.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη, θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για:

  • Αποφασιστική βελτίωση της Μαρξιστικο - Λενινιστικής κατάρτισής τους, της αφομοίωσης της πολιτικής του Κόμματος, καλή γνώση των προβλημάτων της κομματικής οργάνωσης και του τομέα του καθοδηγητή.
  • Καλή και έγκαιρη προετοιμασία για να εκφραστεί η βοήθειά μας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
  • Να προσανατολίζει τη δράση στα κύρια καθήκοντα, δηλαδή, προώθηση του Μετώπου και ισχυροποίηση του Κόμματος.
  • Να είμαστε κοντά στις ΚΟ, ΚΟΒ, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη να καθοδηγούμε «Συστηματικές συνεργασίες», να ακούμε τον προβληματισμό και ανάλογα να τον αξιοποιούμε.
  • Κάτω από το βάρος της εκπλήρωσης των διαφόρων καθηκόντων, δεν πρέπει να αλλοιώνεται μέσα από διολίσθηση ο πολιτικός, ιδεολογικός, καθοδηγητικός τους ρόλος.
  • Να επιμένουν στο πολιτικό ζωντάνεμα της ζωής και του περιεχομένου των οργάνων, αλλά και των ΚΟΒ. Να αναδεικνύεται και να γενικεύεται η πείρα, να βγαίνουν συμπεράσματα για τη συνέχεια.
  • Να ενθαρρύνεται η κριτική και αυτοκριτική και να επιμένουμε στους τακτικούς ελέγχους της δουλιάς των οργάνων και των στελεχών.
  • Να επιμένουμε στην τήρηση των καταστατικών αρχών και την εμπέδωση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των κομματικών οργανώσεων. Επαγρύπνηση, απόκρουση της επίθεσης από την αστική τάξη και των εκφραστών της.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ