Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες υπό την ιμπεριαλιστική «σκέπη»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Κεντρικό ρόλο» θα έχει η ΕΕ στην πραγματοποίηση των επικείμενων συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, εκφράζοντας τη μεγάλη ετοιμότητα της χώρας του για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Εντούτοις, ο υπουργός πρόσθεσε πως «δίχως την εμπειρία και την επιρροή του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ» θα είναι δύσκολη η συνέχιση της σύνθετης και περίπλοκης διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Μπογκντάνοβιτς μιλώντας σε συντάκτη της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» επανέλαβε ότι μόνον ο διάλογος θα μειώσει την ένταση και θα οδηγήσει στην εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δε γνωρίζει από τώρα ούτε το χρονοδιάγραμμα αλλά ούτε και την ατζέντα των αναμενόμενων συνομιλιών. Πρόσθεσε πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα μπορούσαν να τεθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τη σερβική κοινότητα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που αυτό απορρίφθηκε προχτές από τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι σαν «εσωτερικό ζήτημα» του προτεκτοράτου.

Το ίδιο 24ωρο στην Πρίστινα η οργάνωση «Αυτοδιάθεση» του Αρμπέν Κούρτι που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ξεκίνησε εκστρατεία κατά των επικείμενων συνομιλιών με τον ισχυρισμό πως αυτές «θα οδηγήσουν σε περισσότερους συμβιβασμούς» σε βάρος του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, ο Κούρτι κατηγόρησε την ηγεσία του προτεκτοράτου πως είναι πρόθυμη «να πουλήσει» το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία «για προσωπικό πλουτισμό...

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Σκεντέρ Χισένι, επαναπροώθησε στον ΟΗΕ επιστολές προς χώρες - μέλη του Οργανισμού (με πρώτη τη ...Ρωσία) που δεν έχουν αναγνωρίσει το προτεκτοράτο να το πράξουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ