Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Φθινοπωρινές σονάτες

1. Σονάτα για όσους προσλαμβάνουν την πρώτη ύλη της ζωής σαν έργο τέχνης.

2. Σονάτα για όσους δίνουν χωρίς να σκεφτούν.

3. Σονάτα για το πλήθος των γερόντων που κατακλύζουν ρακένδυτοι και πεινασμένοι το κέντρο των Αθηνών. Κάποτε από τις μαρτυρίες τους θα μάθουμε την αληθινή ιστορία των ημερών μας. Γιατί στους γέροντες, όπως και σε όλους που βρίσκονται σε κατάσταση θλίψης και απόγνωσης, η κατάθεσή τους είναι η μόνη τους άμυνα απέναντι στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται κάτω από τη μύτη του πρωθυπουργού μας.

4. Σονάτα για όσους δεν καταδέχονται τα εύκολα και παίζουν στα δύσκολα.

5. Σονάτα για όσους εξακολουθούν να παλεύουν στο ένα και μοναδικό κακό που μας βασανίζει: Την έλλειψη Παιδείας.

6. Σονάτα για όσους υψώνουν την ευγένειά τους πάνω από τη χαμέρπεια των ημερών.

7. Σονάτα για όσους ακολουθούν την έμπνευσή τους και με τις πράξεις τους μας ανοίγουν το δρόμο για τον παράδεισο.

8. Σονάτα για τη γειτονιά που μεγάλωσα, την Καισαριανή. Πού πήγε η φωτιά; Πού πήγε ο μυστικός χαρακτήρας και η όρθια στάση που της έδιναν τα χαρακτηριστικά μιας μούσας; Ποτέ άλλοτε τόσοι φουκαράδες, ψυχροί και βολεμένοι, δεν καθόρισαν την πορεία της. Η διάρκεια της ΠΑΣΟΚιάδας είναι το χόμπι τους. Οσο για το αριστερό παρελθόν τους, το χρησιμοποιούν ως αμφίεση για το πολιτικό τριώδιο. Ενας δήμαρχος ανυποψίαστος, ένας αντιδήμαρχος γνωστός για την ψυχική του ένδεια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φάντασμα Καισαριανής, χωρίς παρελθόν, χωρίς δύναμη, παρασύροντας ένα σωρό θλιβερές αριστερές μετριότητες στο βυθό. Σ' αυτή την αναμέτρηση και μπροστά στον νέο πράσινο κόκορα εργολάβο που θέλει πάση θυσία τη δημαρχία, η απάντηση είναι μία, διά στόματος Σααντί: «Το λιοντάρι δεν τρώει τα αποφάγια του σκύλου ακόμα κι αν πεθαίνει από την πείνα στη φωλιά του. Αφήστε το σώμα σας να υποφέρει από την πείνα, μη ζητάτε εύνοια από τον ανάξιο».

9. Σονάτα για όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στο δεσποτισμό των τριών οικογενειών που ταλαιπωρούν τον τόπο. Η μέρα που θα απαλλαγούμε από αυτές θα έχει το χαρακτήρα εθνικής απελευθέρωσης. Και μόνο αυτό δίνει τη δύναμη στον πολίτη να βρίζει και να λοιδορεί τα τρία κακά που θέλουν να γίνουν μοίρα μας.

10. Σονάτα για τον ψίθυρο από τον 6ο αιώνα π.Χ., του Λάο Τσε: «Γιατί πεινούν οι άνθρωποι; Επειδή οι κυβερνήτες συνάζουν όλα τα χρήματα με φόρους. Γι' αυτό πεινούν οι άνθρωποι. / Γιατί επαναστατούν οι άνθρωποι; Επειδή οι κυβερνήτες επεμβαίνουν πολύ. Γι' αυτό επαναστατούν οι άνθρωποι. / Γιατί αψηφούν οι άνθρωποι το θάνατο; Επειδή οι κυβερνήτες απαιτούν τόσα πολλά από τη ζωή. Γι' αυτό αψηφούν οι άνθρωποι το θάνατο. Οταν για να ζήσεις έχεις λιγοστά, ξέρεις πιο καλά τι να κάνεις από το να εκτιμάς πάρα πολύ τη ζωή».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2008-10-07 00:00:00.0)
Καμιά αυταπάτη(2005-03-03 00:00:00.0)
Οι αχθοφόροι(2002-05-28 00:00:00.0)
Οι «ανύπαρκτοι»(2001-03-27 00:00:00.0)
Η σιωπή των αμνών(2000-12-21 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ(1999-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ