Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα Εργαστήρι Χαρακτικής για όλους

Εγκαινιάζεται στις 22/9 (7μ.μ.) στο Δήμο Νίκαιας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τέχνη της χαρακτικής, τέχνη που έχει συνεισφέρει σημαντικά σε όλη την ιστορική πορεία του τόπου και ιδιαίτερα στα χρόνια της Εθνικής μας Αντίστασης, ενώνει το Δήμο Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στις 22/9 (7μ.μ.) εγκαινιάζεται στο χώρο των πρώην Σχολών «Ηράκλειτος», (Π. Ράλλη 182), το «Ανοιχτό Εργαστήρι Χαρακτικής». Ενας χώρος, στον οποίο οι καλλιτέχνες μπορούν δωρεάν να χρησιμοποιούν τις υποδομές για τη δημιουργία χαρακτικών έργων (Χαλκογραφίας, Λιθογραφίας, Ξυλογραφίας και χειροποίητης Μεταξοτυπίας), ενώ οι κάτοικοι της περιοχής να μυηθούν στα «μυστικά» της λαϊκής αυτής τέχνης, που έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο δημοκρατική σε σχέση με τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες, μια και γίνεται εύκολα κτήμα όχι του ενός αλλά των πολλών». Ο μεγάλος χώρος του 2ου ορόφου, που φιλοξενεί το Εργαστήρι, έχει ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα από τους τεχνικούς του δήμου και τους χαράκτες - μέλη του ΕΕΤΕ και υποδέχτηκε τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό ο οποίος αγοράστηκε από το δήμο (πρέσα, οξειδωτήριο κ.ά.), αλλά και τα υλικά υποδομής, τα οποία δώρισαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες (πέτρες, εργαλεία, στεγνωτήριο κ.ά.).

Ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία

«Το εργαστήριο αυτό», λέει η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ζωγράφος - χαράκτρια, Εύα Μελά, «ευαγγελίζεται ένα όραμα από το μέλλον, από τη σοσιαλιστική κοινωνία που μέσα από δημόσιο φορέα παραγωγής και διακίνησης των καλλιτεχνικών έργων, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών καθοριστικά στη διοίκησή του, θα δημιουργεί προϋποθέσεις για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία. Η πρωτοβουλία αυτή απαντάει στην ανάγκη των καλλιτεχνών - και όχι μόνο - ιδιαίτερα των νέων να έχουν πάντα διαθέσιμο ένα εξοπλισμένο εργαστήριο δημιουργίας χαρακτικών έργων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο ατομικά να το έχουν».

Η τέχνη της χαρακτικής απαιτεί υποδομές υψηλού κόστους για κάθε έναν καλλιτέχνη χωριστά, πράγμα που βάζει εμπόδια στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η λειτουργία στο πλαίσιο του Δήμου Νίκαιας εξοπλισμένου εργαστηρίου, ανοιχτού στους Ελληνες καλλιτέχνες, αλλά και συνολικά στους κατοίκους της Νίκαιας, είναι μια σημαντική συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας, αφού δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να ασκήσουν τη χαρακτική, συνεχίζοντας στους δύσκολους σημερινούς καιρούς τη «δημοκρατική» αυτή τέχνη. Ακόμη, η δημιουργία υποδομών προσφέρει στους κατοίκους του δήμου και ιδιαίτερα σε παιδιά τη δυνατότητα ανάπτυξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας, η οποία θα γίνεται με τη βοήθεια και τη συνεργασία με τους χαράκτες μέσα από την παρακολούθηση μαθημάτων και εκθέσεων, έτσι ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους καλλιτεχνικές επιδεξιότητες στην τέχνη της χαρακτικής.

«Η έλλειψη δημόσιων υποδομών είναι σήμερα τροχοπέδη στην καλλιτεχνική ανάπτυξη, παροπλίζει, πρακτικά καταργεί τους καλλιτέχνες και τους εγκλωβίζει σε έναν αποπροσανατολιστικό ρόλο», τονίζει η Εύα Μελά. «Σε μια χρονική στιγμή όξυνσης των προβλημάτων των εργαζομένων, του λαού, σε συνθήκες παραπέρα χειραγώγησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπορευματοποίησης της τέχνης και προώθησης της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του χώρου του πολιτισμού, πιστεύω βαθιά πως το εργαστήριο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στη χαρακτική, μια τέχνη που έχει πλουτίσει με σημαντικά έργα τις πιο λαμπρές στιγμές των λαϊκών αγώνων. Μια τέχνη "δημοκρατική", που το καλλιτεχνικό έργο είναι προσιτό στο λαό (δεν είναι μοναδικό μα είναι πάντα "πρωτότυπο", πολύτιμο, χωρίς να είναι "αντίγραφο")».

«Μα πάνω από όλα το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής θα είναι ένα εργαστήριο "συλλογικό". Αυτή η "συλλογικότητα" θα είναι και η κινητήριος δύναμη για μια δυναμική ώθηση στις εικαστικές τέχνες, στη μορφή, αλλά και στο περιεχόμενό τους. Θα απελευθερώσει πραγματικά λαϊκές δημιουργικές δυνάμεις για έναν "άλλο" πολιτισμό...».

Δωρεάν διάθεση υποδομών

Συγκεκριμένα, στους σκοπούς του Εργαστηρίου είναι η δωρεάν διάθεση υποδομών στους καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί η τέχνη της Χαρακτικής. Ο δήμος προμηθεύει τα αναλώσιμα εκείνα υλικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υποδομών. Τα αναλώσιμα (προσωπικά εργαλεία, μελάνια, χαρτιά, κ.ά.) βαρύνουν αποκλειστικά τους καλλιτέχνες οι οποίοι κάνουν χρήση του εργαστηρίου. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία υποδομών, που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας μεγάλης Πινακοθήκης Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας, αφού ως ανταπόδοση κάθε καλλιτέχνης που θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του Εργαστηρίου, θα πρέπει να αφήνει δύο χαρακτικά έργα σαν περιουσία του δήμου. Με τα έργα αυτά θα δημιουργηθεί σταδιακά μια μεγάλη και σύγχρονη Πινακοθήκη Χαρακτικής.

Τέλος, οι διοργανωτές προγραμματίζουν τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στην παρουσία στο Δήμο Νίκαιας εικαστικών καλλιτεχνών από άλλες χώρες οι οποίοι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος θα προσκαλούνται να εργάζονται στη Νίκαια ατομικά ή ομαδικά, στο πλαίσιο της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών. Το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής» θα λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το εργαστήριο μετά από ανοιχτή δημοσίευση ενδιαφέροντος, με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής / κλείσιμο ημερομηνιών εργασίας, στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Πέννυ Πολυζωγοπούλου, τηλ.: 210 3301141, φαξ: 210 3301408, eete@eete.gr.), και στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας (Σ. Γρηγοριάδου, τηλ. 210 4912635). Σημειώνουμε ότι τη βραδιά των εγκαινίων θα ακολουθήσει συναυλία με Σμυρναίικα και Μικρασιάτικα τραγούδια με την Αννα Τσουκαλά.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησε το φωτεινό παράδειγμα του Γ. Κεφαλληνού για το σήμερα και το αύριο του λαού(2024-03-13 00:00:00.0)
Συμπορεύτηκε με το λαϊκό κίνημα(2014-06-29 00:00:00.0)
Ενα Εργαστήρι Χαρακτικής για όλους(2010-09-19 00:00:00.0)
Μια παλιά τέχνη ανθίζει(1998-04-05 00:00:00.0)
"Καλειδοσκόπιο" χαρακτικής(1998-03-07 00:00:00.0)
Δεύτερη ατομική(1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ