Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θωράκιση της αστικής εξουσίας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα δίνει 58% στο «ναι» πράγμα που θεωρείται νίκη Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το «ΝΑΙ» να σφραγίζει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, έληξε η ψηφοφορία της Κυριακής, δίνοντας κατά πολλούς ένα ισχυρό χαρτί στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεδομένης και της σημαντικής διαφοράς, που έδειξαν οι κάλπες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 77,5%, δίνοντας στο «ΝΑΙ» 57,93% και 42% στο ΟΧΙ, που εκφράστηκε κυρίως στα παράλια. Αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποδεικτικό της ήττας των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης - Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Εθνικιστικό Κόμμα - που ηγήθηκαν της εκστρατείας του «ΟΧΙ». Η αντιπολίτευση αποδίδει εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα του «ΝΑΙ» στα «αθέμιτα μέσα της προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Ο Ρ. Ερντογάν έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι ξεκινά μία νέα εποχή για την Τουρκία. Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν επίσης σύσσωμη η ΕΕ - και οι ΗΠΑ. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκουίντο Βερστεβέλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε, μίλησαν για «σημαντικό βήμα της Τουρκίας προς τη δημοκρατία, ενώ Καρλ Μπιλντ καταφέρθηκε εναντίον της Γαλλίας και της Κύπρου που θέτουν προσχώματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Παράλληλα, χρηματο-οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν κατακόρυφη άνοδο και στο χρηματηστήριο της χώρας, μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση στα αποτελέσματα και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρόσκεινται στο ΑΚΡ, καθώς καταγράφηκαν μαζικές καταθέσεις προσφυγών εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, οι οποίες και επιτρέπονται σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα.

Η «μεταρρύθμιση», που στηρίχθηκε από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ως επιβράβευση της πολιτικής Ερντογάν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, στοχεύει στον έλεγχο του στρατού και τον περιορισμό της δύναμής του, καθώς και το μεγαλύτερο έλεγχο της Δικαιοσύνης από το Κοινοβούλιο, θωρακίζοντας την εξουσία του ΑΚΡ, προσανατολισμένο πάντα στις ανάγκες της αστικής εξουσίας. Ενα Σύνταγμα που δεν αναμένεται, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το ΚΚ Τουρκίας, να βελτιώσει σε καμία περίπτωση τη ζωή του λαού, δεδομένου ότι δεν προσανατολίζεται στις δικές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ