Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νεκροί διαδηλωτές στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Κλιμακώνονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο ινδικό Κασμίρ, με αφορμή τόσο την επιχείρηση δαιμονοποίησης του Κορανίου στις ΗΠΑ, όσο και υπέρ της αυτονόμησης της περιοχής από την Ινδία. Χτες τουλάχιστον 14 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος, κατά την πάγια τακτική τους το τελευταίο διάστημα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

Και τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την «απελευθέρωση του Κασμίρ από την Ινδία», αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας με την οποία η ινδική κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει την κατάσταση «υπό έλεγχο» οξύνοντας τα πνεύματα ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές δε διαμαρτύρονται για οικονομικά ζητήματα, αντίθετα καταγγέλλουν τη συνεχή και ισχυρή παρουσία σωμάτων ασφαλείας στις περιοχές τους και τις πρακτικές τρομοκράτησής τους.

Η κατάσταση στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα οξυμένη λόγω και της είδησης για την επιχείρηση προσβολής ενάντια στο ιερό Κοράνι, από τον Αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς, που μεταδόθηκε από ιρανικό κανάλι. Οι ομιλητές των διαδηλώσεων ζητούσαν την ανατροπή της ινδικής εξουσίας στο Κασμίρ, την οποία χαρακτήριζαν ίδια με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ σε μήνυμά του υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε όλες τις ομάδες που αποκηρύσσουν τη βία, για συνομιλίες, ζητώντας ειρηνική επίλυση του ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ