Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες

Eurokinissi

Τεράστιες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, πνιγμένα ζώα, ζημιές σε ποιμνιοστάσια, δρόμους, δημόσιες υποδομές, αλλά και σε αρκετά σπίτια που πλημμύρισαν προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση το περασμένο Σαββατοκύριακο στους Δήμους Φαρκαδόναςκαι Οιχαλίας του Νομού Τρικάλων και σε χωριά της επαρχίας Ελασσόνας.

Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκαν οι εργατικές κατοικίες της Φαρκαδόνας και μεταφέρθηκαν οι οικογένειες σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα, ενώ απειλήθηκαν οι κάτοικοι χωριών, όπως της Κρήνης και του Κλοκωτού. Από τα νερά χειμάρρων και το σπάσιμο αναχωμάτων πλημμύρισε και έκλεισε για 24 ώρες η εθνική οδός Τρικάλων - Λάρισας, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία την Κυριακή το πρωί.

Στη Φαρκαδόνα και Οιχαλία καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, ποιμνιοστάσια και βουστάσια και χάθηκαν πολλά ζώα. Φέτος, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζει η περιοχή, με αποτέλεσμα να υποστεί καίριο πλήγμα το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στην Ελασσόνα καταστροφές προκλήθηκαν στα χωριά Βερδικούσια, Βλαχογιάννι και Κεφαλόβρυσο. Από την έντονη βροχόπτωση «φούσκωσαν» χείμαρροι και μετέτρεψαν σε λίμνη μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών. Ζημιές καταγράφηκαν στην ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τη διάσωση τριών ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε ελαιοτριβείο.

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Στα Τρίκαλα, στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Αχ. Κανταρτζή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τον Αλ. Νταούλα, Γραμματέα της ΝΕ, την Βάσω Μπακάση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο νομό. Επίσης, το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα των μεγάλων καταστροφών από τη βροχόπτωση στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι θα εκτελούνταν όλα τα αναγκαία έργα πρόληψης». Υπογραμμίζει τις "σοβαρές ευθύνες των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών της περιοχής που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο δε συγκρούστηκαν μ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά την στήριζαν και την υλοποιούσαν». Καλεί, τέλος, τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής να συγκρουστούν με την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσουν άλλη πολιτική και άμεσα να διεκδικήσουν:

-- Να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη και να γίνει καταγραφή όλων των ζημιών για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.

-- Να παγώσουν οι οφειλές των πληγέντων στις τράπεζες.

-- Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Ο Β. Μπούτας

Σε δήλωσή του ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Δεν είναι ζήτημα ανοργανωσιάς, ή παράλειψης, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή η μη κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων στη Θεσσαλία, γενικότερα η έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και θωράκισης στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και, προηγούμενα, η κυβέρνηση της ΝΔ - δεν ξοδεύουν χρήματα για τέτοια έργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ξοδεύουν πάρα πολλά από τα κρατικά ταμεία, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου κι αυτό θα ενισχυθεί περισσότερο με την εφαρμογή του "Καλλικράτη".

Απ' αυτή την άποψη, η έκφραση συμπόνοιας και "συμπαράστασης" προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που γίνεται εκ μέρους των υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ φαντάζει υποκριτική, διότι αυτοί οι υποψήφιοι, από «τα πόστα» που κατείχαν και κατέχουν στην Τοπική Διοίκηση, ή στη Βουλή, αυτήν την πολιτική υπηρετούν και το ίδιο θα κάνουν αν εκλεγούν περιφερειάρχες.

Αντιθέτως, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όχι μόνο δεν υπηρετούμε την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, αλλά την αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε από όποια θέση κι αν μας τάξει ο λαός της Θεσσαλίας με την ψήφο του».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Δ. Αβρανάς, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ