Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επικίνδυνο για την κατοχή το κάψιμο του Κορανίου

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες προειδοποιήσεις προς την εκκλησία των ευαγγελιστών στη Φλόριντα των ΗΠΑ, να μην κάψουν αντίτυπα του Κορανίου την 11η Σεπτέμβρη απηύθυνε ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και εργαζομένων στις υπηρεσίες του στην κατεχόμενη χώρα. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από τις οργανώσεις, ως «ανεύθυνη πρωτοβουλία», η οποία θα υπονομεύσει την κατοχική προπαγάνδα περί «ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα. Η είδηση για την «πρωτοβουλία» των ευαγγελιστών έχει ήδη προκαλέσει ξέσπασμα αντιαμερικανικών - αντικατοχικών διαδηλώσεων στο Αφγανιστάν.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ σε μήνυμά του προς τους «μαχητές» του υποστηρίζει ότι οι Ταλιμπάν κερδίζουν τον πόλεμο, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην σπαταλούν άδικα ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια, ζητώντας παράλληλα από τις δυνάμεις του να αποφεύγουν τους θανάτους αμάχων. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του πολέμου, η εγκάθετη κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι αρκετά εκλογικά τμήματα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενη αύξηση των απειλών ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 18 Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, οξύνεται το σκάνδαλο της τράπεζας της Καμπούλ, στο οποίο φαίνεται να έχει ανάμειξη και ο αδερφός του εγκάθετου Αφγανού προέδρου, Μοχάμεντ Καρζάι, ο οποίος αποκόμισε τεράστια ποσά από κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η είδηση ότι η ιδιωτική τράπεζα ενδέχεται να χρεοκοπήσει, μετά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των βασικών μετόχων της από τη Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν, με κατηγορίες διαφθοράς, προκάλεσε πανικό στους πελάτες της, οι οποίοι απαιτούν ανάληψη των χρημάτων τους, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία εναντίον τους.

Στο Πακιστάν εξακολουθούν οι αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρά τις καταστροφικές πλημμύρες στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα χτες σε τρία διαφορετικά χτυπήματα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 14 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν». Η Ουάσιγκτον υπεραμύνεται των επιχειρήσεων παρά την καταστροφή, προσθέτοντας ότι το ίδιο κάνει και η φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, που αντί να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ανακούφιση των 20 εκατομμυρίων πληγέντων, εξακολουθεί τις επιχειρήσεις εναντίον των «Ταλιμπάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακίνηση ενδοθρησκευτικής βίας(2011-12-07 00:00:00.0)
Επανέρχονται οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν(2011-06-08 00:00:00.0)
Εγκληματικές επιθέσεις κατοχικών(2011-02-25 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις(2011-02-15 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί(2009-06-24 00:00:00.0)
Προς ενίσχυση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων(2009-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ