Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ο λαός δεν είναι καταδικασμένος να ζει στην αμορφωσιά!

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Διά Βίου Μάθηση

Για τα εκρηκτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, με την έναρξη της νέας σχολικής - ακαδημαϊκής χρονιάς, μίλησε χτες στη Βουλή ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της Διά Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, τόνισε:

«Η "πιο δύσκολη χρονιά στην εκπαίδευση" που υποκριτικά υπογραμμίζει η κυβέρνηση είναι συνειδητά σχεδιασμένη, είναι συνέχεια της πολιτικής του μνημονίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ. Τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

Είναι τα δικά της παιδιά που:

  • Θα στοιβαχτούν στα 30άρια τμήματα, χωρίς δασκάλους και καθηγητές χάνοντας διδακτικές ώρες.
  • Σπουδάσανε για να διδάξουν στο σχολείο και σήμερα "καλούνται" για ευκαιριακή δουλειά στην εκπαίδευση χωρίς δικαιώματα.
  • Από ανήλικα θα συρθούν στη "μαθητεία" της εκμετάλλευσης, στην εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σίτισης και στέγασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, θα αναγκαστούν να μη συνεχίσουν τις σπουδές λόγω κόστους.
Για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Τα ίδια τα στοιχεία τους το αποδεικνύουν, το 10% των πρωτοετών φοιτητών αναγκάζονται να δουλεύουν (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία). Το ίδιο ισχύει για πάνω από το 25% και 40% των φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα. Προβλέπουν ραγδαία αύξηση των φοιτητών που θα περάσουν σε τμήματα της επαρχίας και δε θα πάνε να σπουδάσουν. Ηδη πολλοί νέοι παρατάνε τις σπουδές τους, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δε θα μπορούν σπουδάσουν!

Η λαϊκή οικογένεια σπουδάζει τα παιδιά της με κόπο και θυσίες, για να περιφέρονται από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, φτηνό εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο υλικό των επιχειρήσεων. Στα ΤΕΙ, σε πολλές σχολές των ΑΕΙ, οι σπουδές είναι διαβατήριο για την κόλαση της εκμετάλλευσης.

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν λεφτά, όπως πολύ συχνά ευαγγελίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Λεφτά και πλούτος υπάρχει και τον παράγουν οι εργαζόμενοι γονείς μας. Το θέμα είναι πού πηγαίνουν. Είναι για παράδειγμα, χαρακτηριστικό ότι πάνω από 68 εκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια δαπάνη θα δοθούν μέσω συμπράξεων σε επιχειρήσεις για έρευνα που θα "συμβάλει στη διείσδυση σε νέες αγορές", 14 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη δημιουργία clusters (συμπράξεις επιχειρήσεων - ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Για τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010 δήλωσε ότι 1 δισ. ευρώ παραπάνω δίνονταν στην Παιδεία. Η πραγματικότητα είναι ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας μειώθηκαν κατά 781 εκ. ευρώ. Συνέπειες αυτού είναι η ριζική μείωση των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών (μόνο 2.700), η εκτίναξη της ελαστικής απασχόλησης στην Παιδεία με την πρόσληψη 28.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων. Ακόμα και με αυτήν την εξέλιξη που αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, δε λύνεται το πρόβλημα των κενών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων να σαρώσει κάθε μορφωτικό δικαίωμα (κατάργηση σχολικών μονάδων, καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων, 30άρια τμήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό, κατάργηση ΠΔΣ, κ.ά.).

Το πρόβλημα δεν αποτελεί "ελληνικό μεμονωμένο φαινόμενο". Πρόκειται για γενικότερη έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης. Για παράδειγμα, αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία παραιτήθηκαν 15.000 εκπαιδευτικοί λόγω της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσλήφθηκαν μόνο 400!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας "τι έρχεται" και σε μια προσπάθεια να προλάβει το κύμα ανυπακοής, δεν παρέλειψε να "κουνήσει το δάκτυλο" προς τους μαθητές, τονίζοντας ότι δε θα δεχθεί καμία "ανομία" και κανένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο στους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και στους εκπαιδευτικούς ότι στα καθήκοντά τους είναι η προώθηση του σχολείου της αγοράς και η καταστολή των μαθητικών αγώνων! Εξάλλου, αυτό ορίζει και ο νόμος για την "αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού".

Εδώ και τώρα μέτρα:
  • Μέτρα τώρα και στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των ανέργων, των μεταναστών για να αποκοπεί η σχολική διαρροή.
  • Μέτρα τώρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σταθερή δουλειά για να καλυφθούν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη.

Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους - χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση! Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Ο λαός δεν είναι καταδικασμένος να ζει ούτε στη φτώχεια ούτε στην αμορφωσιά!

Λαϊκή Παιδεία σε μια Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Αίτημα και ανάγκη της εποχής μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ