Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Ανέξοδος σαματάς για την αποχώρηση της ΝΔ

Νέο πεδίο αποπροσανατολισμού από τις κοινές τους ευθύνες άνοιξαν χτες οι δυνάμεις του δικομματισμού

Την έναρξη ενός ακόμα γύρου στην ανέξοδη δικομματική αντιπαράθεση πάνω στο διαχρονικό, με ευθύνες ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, σηματοδότησε χτες η απόφαση των βουλευτών της ΝΔ να αποχωρήσουν οριστικά από τις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής (προανακριτικής) της Βουλής.

Η ΝΔ κάνει λόγο για άσκοπη σύσταση της Επιτροπής, η οποία δεν αποκάλυψε τίποτα διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε και δεν διαπιστώθηκε καμία ποινική ευθύνη υπουργού της ΝΔ. Οι βουλευτές της αναφέρουν ότι υπάρχουν «προκατασκευασμένες και προειλημμένες αποφάσεις» στην προσπάθεια «να συντηρηθεί ένα σκάνδαλο παρωδία χωρίς ίχνος ροής πολιτικού χρήματος», με στόχο να παραπεμφθούν υπουργοί της ΝΔ στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να έχει διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημία του δημοσίου.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Η αποχώρηση της ΝΔ αποτελεί ένα επεισόδιο στα πλαίσια της δικομματικής διαμάχης για το διαχρονικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο για να φορτώσει το ένα κόμμα στο άλλο τις ευθύνες. Παρά ταύτα είναι υπαρκτό το πρόβλημα να καθυστερούν τα αποτελέσματα μιας σειράς ελέγχων που έχουμε ζητήσει ως επιτροπή».

Το θέμα απασχόλησε και την απογευματινή συνεδρίαση του Β' Θερινού Τμήματος, όπου έκαναν παρεμβάσεις οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Παπουτσής είπε ότι η ΝΔ «το έβαλε στα πόδια» γιατί φοβήθηκε την αλήθεια και πως δεν αντέχει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στο κόμμα της.

Κατά τον Κ. Τζαβάρα, «άσκηση ποινικής δίωξης για παραγεγραμμένα αδικήματα δεν νοείται», προσθέτοντας ότι οι όποιες πολιτικές ευθύνες υπήρχαν αποδόθηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε ότι το Κόμμα έχει με κάθε ευκαιρία τονίσει ότι η υπόθεση Βατοπεδίου είναι μέγα σκάνδαλο με αποδεδειγμένη ζημιά για το δημόσιο, είτε από την μη υπογραφή των διαταγμάτων για την κατοχύρωση της Λίμνης Βιστωνίδας, είτε με την ταχύτατη νομιμοποίηση των παράνομων ανταλλαγών εκτάσεων του δημοσίου με τη Μονή.

Εμείς, συνέχισε, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο μέτρο των δυνάμεών μας και στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν σε όσους τις έχουν οι κάθε μορφής ευθύνες. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, λέμε ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», αφού στα περισσότερα από τα σκάνδαλα έχουν ευθύνες και τα δύο κόμματα. Η αποχώρηση της ΝΔ, κατέληξε, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στα πλαίσια της δικομματικής διαμάχης για το διαχρονικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου και πρέπει να αποκαλυφθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας είπε ότι η αποχώρηση της ΝΔ επιβεβαιώνει την τακτική συγκάλυψης και απενοχοποίησης των υπουργών που έχουν την ευθύνη για το σκάνδαλο ενώ από το ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Γεωργιάδης ενδιαφέρθηκε για το κύρος του Αγίου Ορους που διασύρθηκε επί μήνες με την υπόθεση Βατοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ