Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια!
  • Μαθητές από Λύκεια της Ορεστιάδας και της Βύσσας οδηγούνται σε δίκη τον Οκτώβρη για τις περσινές τους κινητοποιήσεις
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων απαιτεί η Αχτιδική Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών, στα δικαστήρια της Καλαμάτας, ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων
Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών, στα δικαστήρια της Καλαμάτας, ενάντια στην επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων
Μαθητές από τα Λύκεια της Ορεστιάδας και της Βύσσας προσάγονται σε δίκη στις 29 Οκτώβρη στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Ορεστιάδας για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του φθινοπώρου του 2009. Μάλιστα, από αύριο καλούνται οι μαθητές με τους γονείς τους να προσέλθουν στο δικαστικό μέγαρο, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, για να συζητήσουν σχετικά με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας του σχολείου που αντιμετωπίζουν!!

Με αφορμή την προσαγωγή των μαθητών της Ορεστιάδας, η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου της ΚΝΕ επισημαίνουν τα παρακάτω:

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να κάθονται στο εδώλιο μαθητές γιατί αγωνίστηκαν για μια καλύτερη παιδεία. Ο στόχος τους είναι καθαρός, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τους τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή δείχνει ακόμα πόσο φοβούνται τους αγώνες του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Το φαινόμενο αυτό να "σέρνονται" ομαδικά στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας πρέπει να καταδικαστεί απ' όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας.

Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και το ΝΣ Εβρου της ΚΝΕ απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι προσαγωγές των μαθητών στα δικαστήρια καθώς και η ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών.

Σήμερα, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς είναι ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιπαλέψουν την πολιτική που:

-- Παραδίδει την Παιδεία όλων των βαθμίδων στους νόμους της αγοράς και υποβαθμίζει τη μορφωτική της αποστολή στη διά βίου κατάρτιση.

-- Ροκανίζει καθημερινά ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της, την εμπορευματοποιεί και συνεχώς τροφοδοτεί την Λερναία Υδρα της παραπαιδείας που κατατρώγει κυριολεκτικά το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

-- Εξοντώνει τους μαθητές στο "μαγκανοπήγαδο" σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, για την απόκτηση αποσπασματικών, ασυνάρτητων και πολλές φορές "περιττών" γνώσεων. Με τη χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλιστικά μέσα.

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας

Μαζί μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να απαιτήσουν την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να διεκδικήσουν:

  • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας.
  • Θέσπιση δίχρονης προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων.
  • Καθιέρωση Ενιαίου και 12χρονου σχολείου γενικής εκπαίδευσης.
  • Οικοδόμηση Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση των ιδρυμάτων κατάρτισης ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ.
  • Αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα παρέχει πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στους απόφοιτους.
  • 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε σε ισχύ η κυβέρνηση της ΝΔ και εφαρμόζει και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Πράξη με την οποία οδηγούνται σε μαθητοδικεία εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.
  • Την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης να "αποκεντρώσει", με το σχέδιο "Καλλικράτης", τις ευθύνες της για τη λειτουργία της εκπαίδευσης και να τις φορτώσει αποκλειστικά στις πλάτες των δήμων».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org